boboc - 23 August 2009 04:44 AM
am si eu un fisier de 287 de pagini si as dori sa il transform in 10 fisiere a cate 30 pagini fiecare,aproximativ.
se poate face asta direct din word?sau exista vreun soft?
am incercat sa il fac eu dar am si imagini si imi ies una peste alta cu copy-paste.
Este o situație tipică, mă confrunt cu ea periodic, vin colegii să-mi dea la paginat documente mamut de peste 300 de pagini. Recordul a fost un fișier .doc de circa 650 de pagini. Cum naiba l-o fi gestionat, nu știu, dar știu că mi-a fost greu să-l gestionez cu Word, singura apliacție care nu a gîfîit la așa ceva a fost Mellel, zbura cu alea 650 de pagini.
DEci fac așa.
Las originalul intact și fac prima copie, apoi a doua copie.
Deschid prima copie și las, să zicem, partea introductivă (cuvîntul înainte, prefața, cuprinsul), apoi tai restul pînă la final. O rebotez, de ex., 1_prima parte.rtf
Iau a doua copie și-i fac și ei o nouă copie (a treia, deci), deschid copia 2 și tai prima parte, inclusă în primul document (ăla numit 1_prima parte.rtf), mă duc la vale să văd cît las din el, 1-2 capitole, depinde cît de mari sînt. REbotez fișierul 2_capitol2-3.rtf. Și tot așa.
Am grijă ca, per final, să nu am fișiere mai mari de circa 40-60 de pagini, să le pot gestiona ușor.
Singura grijă e să tai ce trebuie, să nu te încurci la pagini, motiv pt care scriu frumos pe o ciornă de la ce pagină trebuie să tai și pînă unde. Dacă tot ai primit un document mamut, iar aplicația îl poate gestiona, înainte de decupat capitole ar fi bine să-i dai un chip unitar, adică același font, aceeași spațiere etc. pt ca la final să ai o idee clară cam cîte pagini ies și dacă mai trebuie strîns ori lăbărțat puțin, să nu iasă nici prea puchinos la tipărit, dar nici prea lăbărțat. Există un optim pt ochi și pt costuri, nici să ai un volumoi de 500 de pagini cu font mare și lăbărțat, care „trage la pagini”, dar nici 200 de pagini de text puchinos pe care-l poți citit doar cu lupa.
P.S. Ar fi o idee a procesoarele de text să includă o asemenea funcție, ceva gen „cut file into several smaller files”, unde să marchezi de unde pînă unde să le taie și apoi, cînd dai comanda, să-ți genereze cîteva fișiere la rînd. Am preluat ideea din mers.