donkey - 27 August 2009 04:17 AM
Nu vad pentru ce ar trebui sa deschid un thread separat pentru ZFS pe Mac. Cred ca 99% din audienta Mac-urilor nu stie ce e ZFS si nici nu ii intereseaza; si daca ma intrebi pe mine, pe buna dreptate. Mi s-ar parea un castig semnificativ pentru OS X Server, dar un utilizator cu nevoi uzuale nu cred ca ar simti o diferenta spectaculoasa. In plus, mie nu-mi place sa fac ca martorii lui Iehova care vin si suna la usa; daca cineva e interesat de ZFS si vrea sa stie despre ce-i vorba, il lamuresc cu placere, dar nu o sa ma apuc sa deschid un topic pentru fiecare inventie.
Acuma pe bune: relevanta a cat de bun e suportul ZFS in OS X este… ?
Iti inteleg entuziasmul vis-a-vis de Linux, dar poate ar trebui sa faci un efort sa intelegi ca pentru multi utilizatori de aici pare nejustificat. Nu ajuta cu nimic atunci cand aduci si un hype nejustificat (are suport AdvFS—ba uite ca n-are), nici cand vorbesti ca nepotul lui Stallman (e irelevant cand o sa fie portat AdvFS—de parca ar interesa pe vreun utilizator Linux ca AdvFS e GPL atata vreme cat nu-l poate folosi).
In ce ma priveste, eu cred ca entuziasmul tau e nejustificat din punct de vedere strict tehnic—sunt multe lucruri care stau foarte prost in cazul Linux, de la userland-ul GNU la lipsa de consistenta si de la arhitectura kernel-ului si faimosul model bazaar la lipsa de coeziune de pe desktop si lipsa unor solutii unitare reale. Faptul ca exista utilizatori care vor sa treaca peste toate lipsurile astea pentru ca au foarte mult timp liber (m-am numarat si eu printre ei) e irelevant.
Asta e o mentalitate de tip comod. (Ce sens are, ca si asa nu are nici un sens.
)
Userii nu vor pune niciodata intrebari legate de lucruri despre care nici macar nu stiu ca exista. Ceea ce nu inseamna ca nu i-ar interesa, daca ai aduce in discutie topicul. Uneori merge Mohamed la munte, alteori vine muntele la Mohamed. (Nu ca as fi musulman.
)
Am mai dat citatul ala din Torvalds - daca iti tratezi userii ca pe niste idioti, cu idioti vei avea de a face. Cititorul - ca sa fac iar pe desteptul, sa moara toti dusmanii mei
- este o prelungire a autorului, spunea undeva Novalis: “Der Leser ist des Dichters Erweiterung” (citez din memorie, in caz ca sare iar careva sa ma corecteze).
Alt citat din nu mai stiu care film suna cam asa - “Chance favors the prepared mind”.
Ocaziile, oportunitatile se mai si creeaza, indiferent de ce natura ar fi ele - nu tre sa astepti sa cada para malaiatza in gura lui natafleata - ain’t ever gonna happen.
Ma rog - sic cogito, vorba (alt)cuiva. 
La buna vedere/citire,
Funès, El Memorioso
PS Cat despre ZFS, ca sa nu fiu offtopic - ok, daca nu vrei sa postezi, nu posta.