1 din 2
1
Slackware 13.0 (2.6.29.6, i486, x86_64, KDE4.2)
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08

“Yes it’s that time again!  After many months of development and careful
testing, we are proud to announce the release of Slackware version 13.0!

We are sure you’ll agree that the improvements made in this release more
than warrant the major version bump up from the 12.x series.  We’ve done our
best to bring the latest technology to Slackware while still maintaining the
stability and security that you have come to expect.  Slackware is well known
for it’s simplicity and the fact that we try to bring software to you in the
condition that the authors intended.

Probably the biggest change is the addition of an official 64-bit port.
While the 32-bit (x86) version continues to be developed, this release brings
to you a complete port to 64-bit (x86_64).  We know that many of you have
been waiting eagerly for this, and once you try it you’ll see it was well
worth the wait.”

Comunicatul oficial integral aici:

http://www.slackware.com/announce/13.0.php

Oglinda ftp locala pe Linux Users Group:

ftp://ftp.lug.ro/slackware/

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member

Pt cine se intreaba de unde vine denumirea Slackware, it’s another classic hack. wink

The “slack” in Slackware is a reference to the term “slack” as used by the Church of the SubGenius.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware

http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_SubGenius

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

vad ca cei de la iasi au fost mai prompti cu sync-ul

de pe serverul lor se poate descarca deja si imaginea ISO pt 64 de bits

ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.slackware.com/pub/slackware/

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 30.08.09

...si deja este instalat!!! smile) Ca un utilizator “serios” de Slackware am fost foarte tentat sa instalez distributia pe un Mac… abia ieri cand am vazut ca au aparut aproape simultan si Slackware 13 si Snow Leopard mi-am zis ca trebuie musai sa incerc… cum Slackware s-a descarcat repede am trecut la treaba si dupa o zi de munca laptopul ruleaza un dual-boot de toata frumusetea: Slackware 13 si Leopard. Deocamdata la cat ma pricep eu ( adica prea putin ) pot spune ca 13 asta pe 64 boot-eaza… de aici incolo incepe restul: configurari, alea-alea! Dar sunt multumit… am reusit ceva ce nu credeam ca pot asa ca de acum imi pot varsa nervii ( si ) pe laptop. Singurul lucru care nu imi place este kde4 asta cu care nu sunt obisnuit dar in rest… o sa-i dau eu de cap! smile)

Slackware forever!

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

Pai daca mai ai intrebari, le poti posta pe aici, ca de-aia e forum. wink

Un ghid util gasesti aici, referitor la optimizarea sistemului pt desktop:

http://www.howtoforge.com/the_perfect_desktop_slackware12

(Se refera la Slack 12, dar majoritatea setarilor sunt inca valabile. In rest, discutam daca e cazul. raspberry)

O sa incerc sa mai postez ceva util si pe partea de software management (care nu e inclus acolo).

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member

Apropo de 64 bits, asta e cam de multisor platforma preferata pe Linux. x86 pe 32 bits e deja de domeniul trecutului, toate versiunile noi de Linux merg preferential pe x86_64. (Diferenta se vede cu ochiul liber daca soliciti sistemul, faci virtualizare etc.)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member

KDE4 e intr-adevar diferit fata de KDE3, dar e deja matur si stabil (altfel nu intra in Slack raspberry), de aici inainte acesta va fi folosit ca default desktop. (KDE3 e folosit in versiunea anterioara, 12.2, f. bun si ala - extrem de stabil si performant, inca primeste sec. updates.)

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

Ziceam ca revin cu un post legat de soft management.

Doua din aplicatiile foarte utile in acest sens sunt sbopkg si slackpkg.

De aici poate fi descarcat sbopkg, care este un frontend ce faciliteaza instalarea asa-numitelor slackbuilds:

http://www.sbopkg.org/

Se instaleaza direct cu installpkg.

Slackpkg este inclus in sistem (vezi atasamentele).

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

... smile cand spuneam ca nu ma prea pricep ma refeream la chestii de “finete” nicidecum de instalare de software… eu unul raman adeptul instalarii clasice ( make_install ) dar daca tot pot intreba ceva… poate imi dai vreo idee de cum s-ar configura un wireless in Slackware… din cate imi dau eu seama si din cate am mai citit pe ici-colo ar trebui sa configurez wlan-ul ala… chiar daca cu ifconfig wlan0 up il initializez si ii vad in ifconfig mai departe ma mananca lupii… smile)) ceva imi scapa pe undeva dar nu-i bai… am tot timpul sa-l fac sa mearga! Oricum ar fi… raman la parerea ca versiunea de kde3 este net superioara lui kde4 ( poate si pentru ca de vreo 3 ani asta vad in fata ochilor ) si cum inca am un computer cu Barton Core ( smile)) ) sunt extrem de multumit ca Patrick ramane adeptul acelor 32 biti… mai trebuie spus ca respectivele mele cunostiinte de linux sunt acumulate prin munca si preocuparea mea din timpul liber ( traiasca google! smile)) ) si ca pe computerul meu nu isi va mai gasi locul nici o versiune de-a lui Bill… nu ca am ceva personal cu SO-ul asta dar nu imi provoaca atractia ce o are Slackware… cu Leopardul este altceva… este ceva relativ nou pentru mine si nu ii pot reprosa ceva… functioneaza impecabil si cred ca isi merita pe deplin banii ca software ( nu si cei pentru hardware insa )...

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

...acum ca tot veni vorba de o zi intreaga de chin ( pentru mine ) sa spun si ce m-a chinuit atat! Imi trebuiau partitii specifice linux-ului respectiv macar un swap si un primary boot-abil… cam greu frate sa faci astfel de partitii cu ceva soft Mac. Am gasit pe undeva Ipartition… asta nu ma lasa sa partitionez hard-ul pe care am boot-at… asta din Leopard pentru ca pus pe cd m-a lasat sa fac niste partitii ( ceva cu unix sau linux ) insa frumusete larga… Slackware nu le vedea… cu Disk Utility nici vorba de partitii de linux asa ca m-am multumit pana la urma cu BootCamp si o partitie de Windows ( un Fat 32 ) pe care mai apoi am reusit sa o fac cu cfdisk-ul din linux ( asta pentru ca intre timp il pusesem si pe rEFi ala al Mac-ului si mi-am dat seama in sfarsit cum sa fac partitiile cu cfdisk si fdisk )... de fapt aici a fost problema mea majora! Cu ocazia asta m-am gandit si inca ma gandesc daca este posibila instalarea unui linux pe un Macbook Pro pe tot hardul cum s-ar spune… oare ar fi posibil? Adica rEFi ala mai functioneaza daca stergi toate partitiile? Din cate imi dau eu seama acel rEFi face un fel de MBR, deci teoretic daca ai lasa partitia aia de cateva sute de Mega ( parca ) ai avea sanse sa rulezi doar linux pe respectivul laptop… ceva pareri?

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member

1. sbopkg si slackpkg tot asta fac, doar ca iti simplifica ceva munca; adica nu mai tre sa stai tu sa ii dai .configure, make, make install etc. - ruleaza direct scriptul de pe slackbuilds; evident ca se pot face si individual, doar ca ia ceva mai mult timp

2. legat de wireless, asteptam mai multe detalii - first off, comanda corecta e iwconfig, nu ifconfig; apoi, poti incerca un dhclient wlan0

3. kde3 are parca mai multa functionalitate, dar kde4 arata mai bine; oricum, asta va fi folosit de aici inainte, ne place sau nu

4. eu cred ca si componentele hard de la apple sunt bune, nu doar cele soft - de gustibus

5. pt instalare cu bootcamp, poti “incepe” o instalare de windows, iar cand iti cere discul de instalare, te razgandesti si il bagi pe cel de linux; sau poti instala mac os, apoi butezi linux DVD cu option key apasat, si de acolo te descurci

6. partitionarea se face, asa cum ai zis, cu fdisk sau cfdisk; dar instalezi mai intai mac os si lasi spatiu liber pe hard pt linux, iar apoi il formatezi la instalare

7. cred ca poti instala doar linux pe un macbook pro, dar nu am incercat; ideea e sa setezi partitia cu root filesystem butabila, altfel nu cred ca o ia

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
Daniel Forga - 31 August 2009 01:52 AM

4. eu cred ca si componentele hard de la apple sunt bune, nu doar cele soft - de gustibus

...ideea era ca un laptop cam cu aceeasi configuratie ( mai putin carcasa ) costa cel mult jumatate cat ar costa un Macbook Pro.

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member

asta cam asa e, dar apple nu livreaza 3rd rate products, cum spunea undeva steve jobs: “we dont ship junk” wink

macul vine si cu o groaza de softuri, majoritatea excelente (incepand cu sistemul de operare), foarte bine integrate,

atat la nivel soft-hard, cat si ele intre ele (felul in care importi ceva din iphoto in mail, itunes etc.)

http://www.youtube.com/watch?v=Yu0qeb_rJYU

pe windows, daca chiar tre sa il folosesc (gen servici), nu pot folosi nimic din ce ofera M$

accept platforma ca atare, dar imi instalez imediat firefox, thunderbird, pidgin, vlc, mplayer etc.

nu pot folosi nici outlook (sau out-of-luck, cum i se mai spune), nici internet exploder, nici msn messenger sau windows media player (care cauta codecuri pe net… si nu gaseste)

pe mac folosesc cu placere safari, mail, itunes, iphoto etc.

cam asta-i treaba smile

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Musat Daniel Gigel - 31 August 2009 03:08 AM

...ideea era ca un laptop cam cu aceeasi configuratie ( mai putin carcasa ) costa cel mult jumatate cat ar costa un Macbook Pro.

Sigur, oricine e liber să nu cumpere un notebook Apple, ci oricare alt notebook la jumate preț și (oare?) aceeași configurație. S-a mai discutat despre asta de x ori și nimeni nu a ajuns la niciun rezultat.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
Cattus Thraex - 31 August 2009 04:26 AM

Sigur, oricine e liber să nu cumpere un notebook Apple, ci oricare alt notebook la jumate preț și (oare?) aceeași configurație. S-a mai discutat despre asta de x ori și nimeni nu a ajuns la niciun rezultat.

Absolut! Daca citeai discutia de la inceput iti dadeai seama ca nu mi-am spus decat parerea mea care ramane aceiasi… hardware-ul este mult prea scump ( si ma refeream la un Intel Based nicidecum la un G pentru ca puteam compara pretul componentelor). Nu voiam sa intru in polemica pe tema asta… nu duce la nici un rezultat asa cum spuneai si tu fiecare este liber sa cumpere ceea ce vrea la pretul care ii este impus de producator. Asta nu inseamna insa ca nu imi pot exprima o parere referitoare la pret…

Lasand discutia cu preturi la o parte si revenind la subiectul Slackware pe Mac inca nu am reusit sa-l fac sa mearga pe acel wireless simpatic… wpa_gui spune ceva de o eroare la wpa_supplicant iar System Setings la Network spune ceva de genul “... not parsed the xml file” si nu imi da voie sa fac nimic pe-acolo… faza frumoasa este ca pe eth internetul functioneaza chiar daca mesajul este acelasi in momentul in care incerci sa intri in Network Settins din gui… cred ca asta inseamna ca acele instrumente de configurare “grafice” ( ca nu stiu cum sa le spun pe romaneste ) au ceva probleme… cat despre iwconfig… pe asta trebuie sa-l studiez mai amanuntit pentru ca are prea multe optiuni de care habar nu am! smile) Cert este insa ca pe undeva are o optiune de scan care imi vede wlan-ul meu de router insa nu stiu cum sa-l fac sa se conecteze la el… lspci imi vede placa wireless ceea ce inseamna ca este activa… greu tare cu astia ca mine! smile) O sa fac eu munca de studiu si o sa-i dau eu de cap insa ceea ce era de subliniat era faptul ca gui-urile de configurare integrate in kde4 nu functioneaza. Imi amintesc aici de o problema pe care am avut-o si in Slackware 12.2 si 12.1 cu internetul si pppoe-ul care a necesitat o inserare de comenzi in rc.local, ceva de genul:
“ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 up
pppoe-start”
si era rezolvata problema… insa nu gaseam erorile astea pe gui-uri.
        Ma gandesc acu’ la acest Slackware 13 x64 version… pana la urma nu cred ca o sa-l pun sa ocupe tot hardul Macbook-ului pentru ca desi sunt foarte multumit de el ca si sistem de operare ( si ma refer aici la cei 3 ani de utilizator al sistemului de operare Slackware ) nu vad de ce as sterge ceva nativ care functioneaza impecabil… respectiv Leopard. Ramane in teste acest Slackware 13 tocmai pentru ca dragostea dintai nu dispare! smile

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

...pana la urma am rezolvat problema cu wirless-ul… am mai modificat ceva prin inet.conf si prin alte locuri pe care nu mi le mai amintesc ( smile) ) insa asa cum spuneam gui-ul are mari probleme… desi internetul functioneaza acele instrumente grafice sunt ineficiente total, adica implementarea lor in KDE4 lasa muuuuuuuuuult de dorit… am instalat si un driver NVidia care imi da si ceva 3d, per total multumitor 13-le pe 64. Poate zilele astea instalez si 13-le ala de 32 pe pc-ul ce ma slujeste fara probleme de vreo 5 ani sa vad ce si cum…

Semnătură 

Slackware forever!!!

1 din 2
1

‹‹ Ubuntu 9.04 si USB modem.      OpenSolaris ››