Bai oameni buni!
Sa zicem ca fac eu un soft, il scot la vanzare, si in ecranul de instalare scriu mare:
“DACA INSTALATI ACEST SOFT, VA DATI ACCEPTUL SA-L FOLOSITI NUMAI SI NUMAI DACA SUNTETI IMBRACATI IN CAMASA ROSIE! IN CAZ CONTRAR VA DAU IN JUDECATA SI SOLICIT DESPAGUBIRI DE $1.000.000. APASATI PE BUTONUL ACCEPT DACA SUNTETI DE ACORD CU ASTA, IN CAZ CONTRAR APASATI PE CANCEL “.
Deci eu pot sa impun conditia asta, pentru ca softul e facut de mine si AM TOATE DREPTURILE ASUPRA LUI, fiind producator, autor, creator, sau cum vreti voi. In schimbul unei sume de bani, eu va dau DOAR DREPTUL SA-L FOLOSITI, nu sa faceti ce vreti cu el. Daca voi il folositi fara sa fiti imbracati in camasa rosie, e treaba voastra, dar daca eu va prind, va pot da in judecata si va pot cere despagubiri de $1.000.000 PENTRU CA VOI ATI APASAT ACCEPT IN ECRANUL DE INSTALARE! Deci ati acceptat cu buna stiinta conditiile mele!
Greseala pe care o fac unii dintre noi este aceea ca ei considera ca folosirea unui software este un drept care li se cuvine. Total gresit, folosirea unui soft ESTE UN PRIVILEGIU pe care producatorul - proprietarul acelui soft - vi-l acorda contra cost (sau gratis), CU ANUMITE CONDITII. Acum ati inteles?