Am deschis acest topic pentru a discuta despre Fink, o aplicație care permite rularea programelor Linux pe OS X. Am mai discutat despre Fink in altă secțiune, dar cum depășea subiectul secțiunii, e mai potrivit să discutăm aici. Totul a început cu asta:
“Bună ziua. Am instalat Fink, cu tot cu Fink commander, și apoi gcc-4. Problema: am vrut să testez compilatorul, în acest scop am scris urmatorul cod, luat literă cu literă dintr-un manual de C:
#include <stdio.h>
main()
{
printf(“Hello,world\n”);
}
Iar compilatorul îmi întoarce o eroare ca asta:
salut.h:1:19: error: stdio.h: No such file or directory
salut.h: In function ‘main’:
salut.h:4: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘printf’
Ce pot face? Codul nu e bun sau eu nu știu să folosesc gcc-ul? Am lucrat în maniera din manual: am scris codul într-un editor de limbaje (Editra), l-am salvat cu un nume și extensia .h (așa setează Editra ca extensie pentru C, e corect?), și l-am dat ca argument compilatorului, care mi-a dat eroarea de mai sus. Sunt complet începător, nu știu ce să fac să funcționeze. Aveți vreo idee de ce apare eroarea? ”
Din ce am înțeles, eroarea apare pentru că nu găsește stdio.h. Mă întrebam cum se poate asta, credeam că fișierele .h vin o dată cu compilatorul. Așa este?
Legat de eroare, mai zice ceva și de funcția printf, ce înseamnă?
Se pot omite directivele de preprocesare?
Sau trebuie instalat și preprocesorul, poate e separat?
Scuze de atâtea întrebări, chiar vreau șă învăț.