Salut macuseri!
Am un DSLR, Nikon D3000, şi caut o aplicaţie pentru prelucrat formatul RAW (NEF-urile cum le zice la Nikon). ViewNX de pe CD-ul venit cu Nikon e o varză, nu e bun de nimic. M-am jucat puţin cu el şi a crăpat. Aperture, şi el, zice “Unsuported format”, deci nu se pupă cu modelul D3000 care e foarte nou. Ştie cineva să-mi recomande o aplicaţie care să fie şi uşor de folosit? Sînt începător fără multe pretenţii de editare foto. Merci!
[ Modificat: 05 Octombrie 2009 01:50 PM de Artistul ]
O data cu aparatul ti-a venit un disc. Foloseste-l.
Softul e: Adobe Photoshop. Lightroom e doar sa vezi si sa crezi.
Dar se mai poate cu Graphic Converter, e un trial nelimitat full functional.
Lightroom e chiar specializat pe partea asta, nu e doar de chestie. eu il folosesc ca sa fac previewuri jpg, dar asta-i alta treaba. Imi place Photoshop + camera raw.
Dar in toate cazurile, cred ca trebuie sa cauti pe siteul programului daca suporta camera ta.
Camera RAW 5.5 and Lightroom 2.5 adds support for managing and processing Nikon D3000 RAW / NEF files in Adobe Photoshop CS4 and Adobe Photoshop Lightroom, respectively
[ Modificat: 05 Octombrie 2009 02:33 PM de .ral:cr ]
același lucru poți face și cu jpegurile în softurile alea
dacă ai fi nevoit de a trata în mod ‘profesionist’ imaginile tale, atunci da, ar fi mai bun formatul RAW
dar pentru un home user, care face fotografie de plăcere, setarea de jpeg fine, e mai mult decăt suficientă
Salut macuseri!
..... Ştie cineva să-mi recomande o aplicaţie care să fie şi uşor de folosit? Sînt începător fără multe pretenţii de editare foto. Merci!
Daca n-ai multe pretentii folosesti iphoto care vede f bine NEF, dar ti-l converteste la final in jpeg. Oricum poti face editare NEF cu el fara probleme.
Salut macuseri!
..... Ştie cineva să-mi recomande o aplicaţie care să fie şi uşor de folosit? Sînt începător fără multe pretenţii de editare foto. Merci!
Daca n-ai multe pretentii folosesti iphoto care vede f bine NEF, dar ti-l converteste la final in jpeg. Oricum poti face editare NEF cu el fara probleme.
iPhoto vede NEF?! Cum?
Burebista, ai dreptate, o să prelucrez JPEG-urile; NEF mi-a dat prea multe bătăi de cap pentru ce-mi trebuie mie