Subiectu’ e o imprimanta UTAX CD1016 conectata in retea (cablu UTP direct in printer). are ip setat.. etc… intrebarea mea e cum fac sa o vad pe un macbook? o vede oarecum in bonjour si daca ii dau ipul dar vede ceva de genul N$%##@$ printer nu am utax in lista de drivere asa ca am pus pe generic… cand dau sa printeze ies numai mascarici (si multe foi goale). HELP!
Subiectu’ e o imprimanta UTAX CD1016 conectata in retea (cablu UTP direct in printer). are ip setat.. etc… intrebarea mea e cum fac sa o vad pe un macbook? o vede oarecum in bonjour si daca ii dau ipul dar vede ceva de genul N$%##@$ printer nu am utax in lista de drivere asa ca am pus pe generic… cand dau sa printeze ies numai mascarici (si multe foi goale). HELP!
ansamblu de drivere generice pt aproape toate imprimantele. dacă te duceai pe versiontracker și dădeai cuvîntul la căutare îl găseai imediat. dezavantaj: nu toate posibilitățile unei imprimante sînt exploatate (cum ar fi print both sides) dar, pe ansamblu, s-ar putea să-ți meargă. avantaje: ocupă doar vreo 15 mega, dar acoperă sute de imprimante.
Din pacate utax nu e pe nicaieri prin lista de compatibilitati….
Fiind curios din fire, ieri seară le-am scris nemților de la Utax să văd cît de prompți sînt. Iată răspunsul:
Dear Sorin Paliga,
please check our homepage http://www.utax.com - Download - Print driver - CDC / CD
1xxx CLP / LP 3xxx - Mac driver.
Here you can download the driver for mac device.
Best regards
Andreas Wiegand
Productmananger
Trebuia să-i întrebi de la bun început, au fost extrem de prompți!
stiam de asta, il instalasem deja, primul lucru a fost sa verific homepage-ul utax pt drivere… insa nu merge :(
păi scrie-le iar, nu văd de ce nu ar merge, poate ai o configurație ciudată. inițial spuneai că nu ai driverul… dar dacă o conectezi direct merge? o detectează automat?
Nu am vrut sa incarc forumul cu un nou subiect, asa ca expun problema mea aici:
Am o imprimanta HP DeskJet 840c conectata prin portul USB la un PC cu Windows 2000. Mai am si un MacBook conectat cu PC-ul in retea, prin intermediul unui Modem-Router Wireless. Am un director din Windows sherat si il pot accesa fara probleme de pe MacBook.
Ce nu pot, este sa tiparesc la imprimanta conectata la PC. Obtin mesajele:
“Gutenprint printing page 1, 22%” apoi
“Connection failed with error
NT_STATUS_LOGON_FAILURE” si dupa o perioada mai lunga:
“Unable to connect to SAMBA host, will retry in 60
seconds… ERROR: Connection failed with error”
si asa ramane oricat l-as lasa.
Se vede de mai sus ca am instalat Gutenprint. As vrea sa mai adaug ca daca conectez imprimanta direct pe portul USB al MacBook-ului, pot tipari perfect.
Nu, este prima incercare de a o instala pe MacBook ca imprimanta de retea conectata la un PC din retea.
Am uitat sa scriu mai sus, ca un detaliu: nu am reusit sa fac imprimanta sa functioneze conectata direct la portul USB al MacBook-ului folosind driver-ele descarcate de pe site-ul HP! Cu Gutenprint a mers din prima. Bravo lor!
Gunterprint=ansamblu de drivere generice pt aproape toate imprimantele. dezavantaj: nu toate posibilitățile unei imprimante sînt exploatate [...] dar, pe ansamblu, s-ar putea să-ți meargă
pe winblows ai setat “printer and file sharing”?
[ Modificat: 05 Martie 2008 07:49 AM de Mediaconvertor ]
Nu, este prima incercare de a o instala pe MacBook ca imprimanta de retea conectata la un PC din retea.
Am uitat sa scriu mai sus, ca un detaliu: nu am reusit sa fac imprimanta sa functioneze conectata direct la portul USB al MacBook-ului folosind driver-ele descarcate de pe site-ul HP! Cu Gutenprint a mers din prima. Bravo lor!
În general, ca să faci să meargă imprimantele prin rețea, cînd una dintre ele e conectată la alt mac/PC, trebuie să ai share-uită imprimanta și să aibă driverele instalate pe ambele calculatoare / pe toate calculatoarele din rețea. Am avut și eu așa ceva acum ceva timp, țin minte că a fost simplu de setat o rețea MAC OS X – linux (era Panther pe vremea aia) și a mers fără probleme. s-ar putea ca Windows să dea probleme. Dacă ai PC-uri, nu mac-uri, merge? Poți face testul ăsta?
Oricum, cred că invers ar fi OK, adică să pui imprimanta la mac, să dai share printer și să printezi prin rețea din Windows.
Bineinteles, imprimanta este sherata din PC. Pe PC sunt instalate doar driver-e pentru Windows 2000. Daca dau click pe butonul “Additional Drivers…” (din tab-ul “Sharing”) imi apar si alte drivere dar numai pentru Windows (95, 98, NT…).
Am facut si urmatoarea incercare: am conectat imprimanta la MacBook, am sherat-o si am lansat din PC Bonjour. Acesta imi gaseste imprimanta conectata la MacBook, imi propune ca setari Generic -> Generic/Postscript dar cand dau click pe Finish, dupa copierea unor fisiere, imi apare urmatorul mesaj: “You do not have sufficient access to your computer to connect to the selected printer.”; primesc exact acelasi mesaj si daca selectez exact modelul imprimantei.