Deci: InDesign CS4 nu știe să despartă în silabe, în limba română, dacă pui ţ sau ş cu comma (virgulă). Ştie numai după vechiul cod, cu cedilla. Ce-i de făcut?
Se confirmă și la mine diferențele între despărțirea în silabe a textelor cu diacritice cu virgule, respectiv cu cedille. Practic Indesign CS4 nu desparte cuvintele care conțin ș, ț cu virgule.
Dacule, e posibil ca acel font al tău să afișeze ș sau ț cu virgule, dar în realitate caracterul tastat să fie varianta cu cedilla. Așa se întâmplă de exemplu cu fontul Myriad Pro. Eu tastez Ș cu cedilla, iar pe ecran apare Ș cu virgulă. Fă un test: selectează tot textul respectiv și schimbă fontul cu Times (nu Times New Roman). Așa o să vezi dacă în realitate ai cedille sau virgule acolo.
Ola all,
Am gasit. Rezolvarea e in atasament. Respectiv tre’ specificat in stilul de paragraf limba in care scrii, nu e suficient Dictionarul din preferintele generale.
Scuze captura de PC…
Ola all,
Am gasit. Rezolvarea e in atasament. Respectiv tre’ specificat in stilul de paragraf limba in care scrii, nu e suficient Dictionarul din preferintele generale.
Scuze captura de PC…
În testele mele am avut mereu setată limba română la stilul de paragraf, dar degeaba.
testul îl fac zilnic - fontul apare în ziar, ziarul are despărțiri în limba română
dacă fontul e ok, atunci e vorba de setările computerului…
Până nu iei o bucată de text scrisă exact cu fontul ăla din pozele puse de tine, și apoi îi aplici un Times ca să văd dacă ai virgule sau cedille, nu mă convingi.
Dacule, în poza a doua ai adevărul gol-goluț: se văd clar cedilele, fontul fiind Times. În prima poză folosești Myriad Pro, despre care am zis mai sus că afișează ș/ț cu virgulă chiar dacă de la tastatură tu scrii ș/ț cu cedilla. Bănuiesc că același lucru se întâmplă și cu al treilea font. Din acest motiv la tine funcționează treaba, pentru că în toate trei situațiile ai numai ș/ț cu cedilla, chiar dacă pe ecran la Myriad Pro și Swift apar ș/ț cu virgulă.
Sunt curios de ce se întâmplă așa la Myriad. Or fi desenat ăștia în font ș/ț cu virgulă chiar și în pozițiile pentru s-cedilla și t-cedilla? Ia să fac o inspecție…
Hmm, e o chestie foarte ciudată. Am verificat: Myriad Pro are ș-cedilla, dar Indesign îl înlocuiește automat și doar d.p.d.v. vizual cu ș-virgulă. În document rămâne ș-cedilla. Al dracu’ Indesign: face pe deșteptul fix când nu trebuie.