2 din 2
2
InDesign cs4, Hyphenation depăşit şi incomplet!
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/18806/#167672
așa fac io fonturile…
merg și pe mac, și pe pc, cu virgule, cu depărțiri, cu tipar pe hârtie, cu făcut sau nu la curbe etc
acuma, cine nu crede, să ia ziarul să citească smile
glumesc, dar e serios:
inDesign 4 face despărțiri în română

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Indesign face despărțiri, dar numai dacă scrii cu ș/ț-cedilla. Am descoperit și cauza. Dicționarele din Indesign sunt produse de firma Proximity Technology. Există pe situl lor o secțiune demo în care se poate testa despărțirea în silabe pentru mai multe limbi, inclusiv limba română. Așa cum mă așteptam, demo-ul de hyphenation merge perfect cu ș/ț-cedilla, dar dă eroare dacă scriu cu ș/ț-virgulă. Deci nu e de mirare că nu merge nici în Indesign.

În concluzie, atâta timp cât Proximity și Adobe nu schimbă dicționarele nu prea e nimic de făcut (în afară de a utiliza cele câteva fonturi Adobe care ne păcălesc înlocuind cedillele cu virgule).

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Administrator

cum spui tu
dar dacă merge și cu alte fonturi, făcute de altcineva decât Adobe?
acuma, ce să zic… am încercat cam 70-100 de fonturi cu virguliță, care știu face corect despărțirile în inDesign
și dacă nu mi-e lene, aș face și mai multe
dar mă descurc deocamdată cu cele pe care le am (niciunul din sistem)
poate la viitoarea revistă, voi fi nevoit să mai pigulesc alte câteva zeci de fonturi…
smile

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Păi sigur, dacă tu faci un font în care pui ș/ț-virgulă în locul ș/ț-cedilla, și folosești un layout de tastatură care scrie cu ș/ț-cedilla, atunci totul merge strună.

Indesign știe cumva să înlocuiască vizual cedilele cu virgule, dar numai la anumite fonturi în format OTF. Asta se poate verifica dacă treci textul de pe Romanian pe altă limbă, cum ar fi US English: boom! apar cedillele la loc. smile

[ Modificat: 19 Octombrie 2009 09:34 PM de Tudor ]
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Merci, credeam că am înnebunit!
Aşa e, o mare deficienţă! Ce-i ciudat că InDesign 4.0.4 ştia. Asta-i şi mai straniu! Dacă nu ai, pe mac, tastatura lui Cattus, poţi să-ţi lustruieşti funia cu săpun!
Nu e greu, totuşi: fac un macro şi pun toate diacriticele cu cedilla în Word. Dar, dintr-un punct de vedere purist, nu e bine! Cum fac corecturile? Cu copy/paste caractere?
Aici, Quark 7 sau 8 lucrează foarte bine, chit că e comma, chit că e cedilla.
Of, de ce simplu, cînd se poate complicat!?
P.S.: La Adevărul, Dacule, se lucrează cu fonte preparate, pun pariu, iar cel care a făcut asta a pus, grafic, corect, numai virgule şi acolo unde ar fi trebuit să fie cedilla. E suficient să înlocuieşti fontul cu unul profesional, Times New Roman, şi ai să vezi!

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Administrator

bre, oameni buni…
bineînțeles că e un font preparat
am dat și rețeta (că doar preparăm fonturi de mai mult de 15 ani)
doar că matale, iarule, ziceai că nu merge cu un font Pro…

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Tudor - 19 Octombrie 2009 07:11 PM

Eu tastez Ș cu cedilla, iar pe ecran apare Ș cu virgulă. Fă un test: selectează tot textul respectiv și schimbă fontul cu Times (nu Times New Roman). Așa o să vezi dacă în realitate ai cedille sau virgule acolo.

stai asa ca nu inteleg!
cum tastezi tu Ș cu cedilla direct de la tastatura, ca daca ai setat keyboard-ul pe RO si apesi tasta §, asta corespunde lui Ș cu comma adica 0218 unicode
Ș cu cedilla are codul 015E si nu cred ca-l poti accesa de pe tastatura RO de mac, ci de pe PC

in imagine aveti testul meu
am scris mai intai cu Myriad dupa care am schimbat in Times, Times New Roman si Tahoma
nu mi-a apatut niciodata Ș cedilla, iar fonturile sunt de sistem
n-am umblat in ele

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Acuma revenind la adevarata problema, am facut tesul lui Iaru si are dreptate
Nu desparte decat daca are Ș/Ț cu cedilla (pe care le-am pus din Glyphs)
Nu cred ca e de vina caracterul ci dictionarul. Or fi luat de bun ce zice M$ ca in RO se scrie cu cedilla si nu cu comma
Adevarul e ca sunt ceva probleme in fonturi cu comma asta

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
STef… - 20 Octombrie 2009 01:08 PM

cum tastezi tu Ș cu cedilla direct de la tastatura, ca daca ai setat keyboard-ul pe RO si apesi tasta §, asta corespunde lui Ș cu comma adica 0218 unicode
Ș cu cedilla are codul 015E si nu cred ca-l poti accesa de pe tastatura RO de mac, ci de pe PC

Păi din fericire pot exista catralioane de layouturi soft de tastatură pentru Mac, toate diferite. Există și unul care scrie cu cedillă în loc de virgulă.  wink

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Să aşteptăm update-ul. Nici 4.0.3 nu putea româneşte bine.
@Ştef, tastatura lui Cattus Romanian MacLegacy scrie cu cedilla în locul virgulei, iar Romanian Programmers, cu ambele!
@Dacule, mi se pare aiurea să prepari un font şi să nu-l faci “curat”. Eu deschid la greu fonturi otf (numai otf, pentru compatibilitate maximă) şi pun la tastatură românească virgulă, iar la cea turcească, secera (şi ciocanul). Din desen pot modifica, dacă vreau, dar, dacă am să caut ceva într-un pdf, sau într-un document, folosind layoutul de Vista, W7 sau OS X, n-am să găsesc nimic. Şi asta nu prea e bine!
Scrie tu la Adobe, că voi aveţi programele cu licenţă. smile

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 20 Octombrie 2009 01:48 PM
STef… - 20 Octombrie 2009 01:08 PM

Păi din fericire pot exista catralioane de layouturi soft de tastatură pentru Mac, toate diferite. Există și unul care scrie cu cedillă în loc de virgulă.  wink

asa e ai dreptate, da cum eu o folosesc numai pe aia de sistem, am uitat

2 din 2
2