Bai, nu mai rezist. Mi-am promis ca n-o sa comentez dar nu mai pot tine in mine.
In orice domeniu exista una (in general una, dar poate exista si o falsa competitie) bucata institutie “publica”, ce-si ia salarii de la buget dar are in mod deosebit dreptul de a efectua servicii platite, in general de training, dar si de consultanta, management de informatii, etc. O astfel de institutie beneficiaza de un paragraf dintr-o lege obscura (preferabil legea profesiei) in care e acreditata (citeste ii se da monopolul) sa efectueze astfel de servicii.
Fie ca pregateste functionari publici (da, in Romania exista o singura institutie acreditata sa efectueze astfel de traininguri de perfectionare profesionala, traininguri necesare prin lege pentru avansare in functie sau pentru inscrierea la concursurile ce apar ca ciupercile dupa alegeri), fie ca pregateste “manageri de spital”, o astfel de institutie efectueaza niste cursuri obscure fooooarte intensive pe baza unei liste scurte deja umpluta inainte de infiintarea cursului, mai mult, cursul este absolut necesar pentru viitoare bucata legislativa ce va da dreptul de a aplica pentru ....XXXX numai pe baza cursului care s-a incheiat cu 3 zile inainte de publicarea legii, curs ce a inceput cu 6 luni, sa zicem, inainte “initiativa legislativa”.
Astfel de cursuri sunt in general doar pe hartie, cele 100 de ore sunt sigur 2 la inregistrare si una la ridicarea diplomei.
Suma de bani pentru inscriere este un mizilic pentru tintele unui astfel de curs: posturi de buget pentru care practic nu exista concurenta: numai diploma iti da dreptul de aplicare pentru “concurs”.
2 variante sunt mai frecvente:
- ori cursul este inchis, locurile sunt date de mult, numarul locurilor este calculat si stabilit in functie de lista “concurentilor” pentru viitoarele posturi
- ori cursul “este obligatoriu” pentru personal (tot in baza unei legi) si atunci fie functionarul scobeste suma, fie institutia “sponsorizeaza” cursul profesional.
incheiere: Dacule, de reusesti sa faci o astfel de firma, pentru mine e clar ca voi mai avea contact cu tine doar cand voi tine in fata pagina 3 din Catavencu.
M-ai dat gata! Colegii imi zic frecvent ca nu suntem in Germania, dar tot mi se pare ca sunt mai ancorat in realitate decat Dacul care zice ca si-ar infiinta firma de asta. That was my point. Dar in mod evident, l-am ratat, daca nici tu nu l-ai prins. Mai bine tineam mai strans de fermoarul ala!
Hai bai, ca m-am prins, normal. Doar ca astea-s apucaturi vechi, deja inradacinate la noi. Ce dracu’, firmele capusa au aparut imediat in ‘90, nici nu se risipise fumul “revolutiei”... Initiativa privata, my ass !
Doar ca ma distreaza cand esti “che guevara-ist”; ma distreaza in sensul ca ma bucura, nu la misto.
sa va zic?
acum vre-o cinci ani, am incercat sa fac lucrul asta (o firma care sa tina cursuri de calificare).... am ajuns la ministerul muncii, si acolo mi-au zis ca nu am studii!!!
sa va zic?
acum vre-o cinci ani, am incercat sa fac lucrul asta (o firma care sa tina cursuri de calificare).... am ajuns la ministerul muncii, si acolo mi-au zis ca nu am studii!!!
sunt curios, si existau “locuri” unde sa inveti, sa iti iei diploma?
desigur! dupa 8h de DTP iesi Superdetepist! oare dupa 8h de office (word) iesi scriitor? filolog?
dar dupa 8h de paint (chestia aia din windows, stiti voi) iesi pictor?
M-ai dat gata! Colegii imi zic frecvent ca nu suntem in Germania, dar tot mi se pare ca sunt mai ancorat in realitate decat Dacul care zice ca si-ar infiinta firma de asta. That was my point. Dar in mod evident, l-am ratat, daca nici tu nu l-ai prins. Mai bine tineam mai strans de fermoarul ala!
Cestiunea gen „welcome to Romania”, „nu știi în ce țară trăiești” etc. sînt scuze banale, clișee, pt lucruri făcute aiurea, cu scuza (imbecilă) că încă nu sîntem membri UE. Ministrul de interne, de ex., ne anunță senin (așa era la TV), că - în RO - 1 din 3 accidente este grav (= cel puțin un mort), iar media UE este 1 din 40. Iar reprezentatul UE era bucuros că ministrul de interne părea conștient de gravitatea situației. (Dacă nu știați, în RO sînt anual aproape cincii mii morți în accidente auto + oameni în cîrje sau în scaunul cu rotile pe viață, de trei ori pe atît). Măcel… După felul cum se conduce, mă mir că sînt numai cinci mii morți anual și mă mir că mai sînt în viață.
Cînd vii și subliniezi asemenea cestiuni, vine unu’ deștept care zice: hai, dom’le, te găsiși să faci pe deșteptu’!
Bai fratilor, eu, fara sa ma laud, fac DTP de aproape 10 ani. Am invatat DTP dupa metoda dura: “Ia, fa asta si nu ma-ntreba nimic! Si daca nu poti s-o faci, nu iei bani.”. Am observat pe la multi care mai activeaza in domeniul asta ca notiunea de “shortcut de tastatura” le este total… paralela. Pai sa vad eu cursul ala la care profesorul iti pune-n fata o lista cu shortcut-uri si toata lumea o-nvata pana la cursul viitor. Si asta e doar un aspect al problemei. Se-ntampla la fel ca in orice scoala: teoria ca teoria, da’ practica ne omoara. Lasati, bre, oamenii sa faca cursuri, scoli, facultati ce vor ei ca, oricum, nu iese doctor in DTP de pe bancile scolii.