hello,
am si eu o nelamurire, indesign cs3 pune la export un fel de border care si nu are de unde. poza nu are border e un psd cu transparenta. mai am si alte psd uri cu transparenta dar numai la ulele imi face asa. ce ar putea sa i fac sa nu mai apara la export tipar asa?
Screenshot-ul ăla e cumva din PDF-ul exportat din Indesign? Dacă da, atunci poți ignora acele borderuri. Nu apar la tipar, ci e un defect de afișare al Acrobatului care apare uneori dacă la export transparențele au fost “flattened”.
Poți verifica astfel: dacă faci zoom in/out în Acrobat și borderul nu-și schimbă grosimea (sau dispare la anumite nivele de zoom), atunci este un defect de afișare. Cel mai sigur dă un print la imprimantă și te lămurești.
[ Modificat: 21 Octombrie 2009 09:52 AM de Tudor ]
da e un screenshot dintr-n pdf exportat din indesign cu print booklet ps apoi distilat cu amanodownsampling. faza e ca apar si cu preview ul de osx 10.5.8
nu stiu de unde sa dau sa nu mai fie transparente flattend. uite cum am la print preset.
Poți lăsa transparențele intacte numai dacă tipografia nu are probleme să lucreze cu un PDF cu transparențe. Dacă se apucă să deschidă PDF-ul cu Corel Draw (obicei prost românesc)... Dumnezeu știe ce-o să iasă.
in birou nu am decat o imprimanta alb negru. cu zoom am facut, sincer nu mi dau seama le vad mai mari parca sau oricum mai bine. feather nu am dat. in pds m am uitat la maxim de zoom nu are nimic in jur, am cautat cu pipeta nimic.. de unde vad ce transparenta am daca am flatten sau nu?
ma refeream in indesign cum vad daca face flatten la pozele cu transparenta. nu cred ca e de la photoshop, o sa incerc si ce ai zis tu, dar am luat fiecare milimetru cu pipeta si nu are nici un border sau feather sau altceva
am mai observat ceva daca aduc o pagina din pdf in ilustrator stelulete nu sunt transparente practic au ce era in spatele lor ca background si e un cliping mask facut, pot sa dau disable la cliping mask ul respectiv si dispare borderul ala numai ca e o problema. la stelutele care au 2 obiecte in spate il “sparge” in bucati si daca dau disable la cliping mask se face o varza generala. deci ma gandesc ca o fi de la flatten transparency da nu stiu de unde sa o scot in indesign. in afara de flatten transparency preset care are low medium si high nu stiu unde sa umblu
Stai că am citit acuma mai bine ce-ai scris mai sus. Deci tu scoți din Indesign un fișier PS, pe care-l faci PDF cu Distiller. În cazul ăsta nu ai cum să eviți flattening-ul din simplul motiv că fișierele PS nu acceptă transparențe. De aia tot ce înseamnă transparență trebuie musai flattened (“aplatizat” s-ar zice pe românește, nu?). Dar repet: nu asta e problema ta. Asigură-te că steluțele sunt OK și după aia mai vorbim.
Puteai evita flateningul dacă scoteai PDF direct din Indesign, folosind un preset care scoate fișiere PDF cu versiunea 1.5 sau mai mare.
Dacă vrei trimite-mi fișierele în cauză și te lămuresc imediat unde-i buba.
in birou nu am decat o imprimanta alb negru. cu zoom am facut, sincer nu mi dau seama le vad mai mari parca sau oricum mai bine. feather nu am dat. in pds m am uitat la maxim de zoom nu are nimic in jur, am cautat cu pipeta nimic.. de unde vad ce transparenta am daca am flatten sau nu?
daca faceai un Trim din PS cum ti-am zis, te lamutreai mai repede. poti sa ai un singur pixel alb cu transparenta de 1 si sa nu faca Trim.
Rasterizeaza in PS o pagina si daca-ti apare si acolo borderul ala, inseamna ca e de la psd-ul cu steluta
in Photoshop nu apare. am dat cuiva cu printer color (un xerox nustiu ce model) si mi a zis ca nu apare la print. acum doamne ajuta sa fie buba de preview si sa nu apara la tipar. nu e de la steluta sunt vreo 10 stelute puse de mai multe ori in diferite boxuri cu diferite marimi deci nu are nici un pixel alb in spate.
l.e tre sa fac book print (prima cu ultima etc.) pot sa imi iasa calitate de tipar daca fac direct in pdf si nu trec prin distiler? cum?
multumesc tuturor.
[ Modificat: 21 Octombrie 2009 12:25 PM de justme ]
Cum spunea si Tudor. Nu-i nici o panică. Alea nu or să iasă în veci la print.
Experimentează următoarea treabă: Mărește boxul la PSD-uri în INDD (doar boxul nu și imaginea conținută) și o să vezi că linia va corespunde cu boxul respectiv.
O posibilă explicație ar fi: În momentul in care se face flatten PS-ul interpretează ce e sub transparență ca o imagine separată pentru a nu “flatten-ui” întreaga imagine ci numai zona respectivă... nu știu dacă mă fac clar înțeles. În Adobe PRO intră la advance editing selectează touch up mergi și trage de dreptunghiul acela și o să vezi că e imagine separată.
Și eu mi-am pus problema asta când am făcut prima oară un PDF cum îl faci tu, dar șeful meu de pe vremea aceea m-a asigurat că nu-i nici o panică.