Haide bre baieti, care te bagi sa mapam statiile RATB? As zice ca vreo 10-20 am dovedi-o. Fiecare in zona lui, cand se duce sa ia paine, noteaza coordonatele.
Io ma bag la Drumul Taberei (chiar, de unde pana unde e Dr Taberei? De la Maniu la Ghencea si Drumul Sarii la Cascadelor?)
Am o idee. Daca stiti hartile alea galbene ale Bucurestiului - atat sub forma de pliant, cat si sub forma de caiet cu spira - care se gasesc prin Carrefour si la librarii, ei bine acolo sunt marcate cu punctulete statiile RATB. Cea mai simpla varianta ar fi sa intram pe Google Earth (unde harta orasului incepe sa se contureze, dar ar fi mers chiar si fara, pe “satelit”) si sa asezam cursorul de la mouse in dreptul fiecarei statii, moment in care coordonatele geografice apar instant si sunt mai precise decat un GPS. Daca ne vom plimba gura-casca prin oras n-o sa terminam niciodata. Parerea mea.
Eu am inceput deja sa introduc datele pe care le shtie Google Maps. Pana acuma am in jur de 30 % din statiii. Nu mai raman decat vreo 70% de care google nu shtie
E mai eficient soft-ul Google Earth decat Google Maps-ul. Si ca sa-ti dau un exemplu de aplicatie excelenta pentru transportul public, cauta Berlin Metro 09, e gratis si mi-a fost de foarte mare ajutor in Germania. Bine, conditiile din Berlin sunt cu totul altele fatza de Bucuresti, ei se bazeaza pe un sistem alcatuit in cea mai mare parte din metrou (U-Bahn) si trenul urban (S-Bahn), in timp ce liniile de autobuz/tramvai le poti numara pe degete. U-Bahn-ul merge mai mult prin subteran si are statii mai dese, S-Bahn-ul merge mai mult pe la suprafata si are statii mai rare, care merg pana in suburbii. Aplicatia de care ti-am spus calculeaza cea mai scurta ruta de la punctul A la punctul B - poti selecta sa-ti afiseze fie cea mai scurta ruta ca timp, fie ca numar de schimbari necesare - indicand ce linie iei, in ce directie, cate statii, unde schimbi si cu ce anume, cat dureaza, etc. Ba chiar iti spune cat de des vine mijlocul de transport in fiecare statie, facand deosebire intre week-end-uri si restul saptamanii. Trebuie doar sa pui punctul verde pe statia de plecare si punctul rosu pe statia de destinatie, apoi dai sa afiseze ruta si daca vrei informatii suplimentare dai tap in partea de sus a ecranului, unde e o sageata indreptata in jos. Vezi ca are si asistenta GPS, iti spune ce statie e in proximitate, dar nu poate indica ruta pana acolo. Mult succes si te rog sa schimbi icon-ul de la aplicatie, parca ar fi din anii ‘80. Pacat daca vanzarile merg atat de prost pe App Store Romania, dar cred ca numarul de iPhone useri va creste de la an la an si situatia se va schimba la un moment dat.
[ Modificat: 11 Noiembrie 2009 10:09 AM de AppleGenius ]
normal ca nu se vinde bine, e o aplicatie pentru bucuresteni si rataciti prin buc, cine mai poate s-o cumpere? eu am luat-o pentru suport, nu ca as avea nevoie de ea, sau poate o sa am candva.
Legat de coordonatele geografice pentru stațiile de RATB: există un site - http://www.ratbnav.ro - unde poți vedea rutele de autobuz, tramvai etc suprapuse pe Google Maps sau Yahoo Maps. Cu siguranță autorul are o bază de date cu latitudini/longitudini pentru toate stațiile. Poate ar fi o idee să-l contactezi direct pe el. Succes!
Și o chestie simplă care ai putea-o face: Cu un singur bilet de metrou cineva ar putea merge cu metroul prin toate stațiile și să noteze ce scrie pe panoul cu leduri din vagoane despre ce corespondențe RATB există la fiecare stație de metrou
E mai eficient soft-ul Google Earth decat Google Maps-ul. Si ca sa-ti dau un exemplu de aplicatie excelenta pentru transportul public, cauta Berlin Metro 09, e gratis si mi-a fost de foarte mare ajutor in Germania. Bine, conditiile din Berlin sunt cu totul altele fatza de Bucuresti, ei se bazeaza pe un sistem alcatuit in cea mai mare parte din metrou (U-Bahn) si trenul urban (S-Bahn), in timp ce liniile de autobuz/tramvai le poti numara pe degete. U-Bahn-ul merge mai mult prin subteran si are statii mai dese, S-Bahn-ul merge mai mult pe la suprafata si are statii mai rare, care merg pana in suburbii. Aplicatia de care ti-am spus calculeaza cea mai scurta ruta de la punctul A la punctul B - poti selecta sa-ti afiseze fie cea mai scurta ruta ca timp, fie ca numar de schimbari necesare - indicand ce linie iei, in ce directie, cate statii, unde schimbi si cu ce anume, cat dureaza, etc. Ba chiar iti spune cat de des vine mijlocul de transport in fiecare statie, facand deosebire intre week-end-uri si restul saptamanii. Trebuie doar sa pui punctul verde pe statia de plecare si punctul rosu pe statia de destinatie, apoi dai sa afiseze ruta si daca vrei informatii suplimentare dai tap in partea de sus a ecranului, unde e o sageata indreptata in jos. Vezi ca are si asistenta GPS, iti spune ce statie e in proximitate, dar nu poate indica ruta pana acolo. Mult succes si te rog sa schimbi icon-ul de la aplicatie, parca ar fi din anii ‘80. Pacat daca vanzarile merg atat de prost pe App Store Romania, dar cred ca numarul de iPhone useri va creste de la an la an si situatia se va schimba la un moment dat.
Salut,
Multumesc pentru exemplul cu aplicatia Berlin Metro 09, e o apliactie foarte buna din cate pare si cu siguranta sunt altele si mai bune , ca de exemplu chiar cele cu Augmented reality ( vezi Metro Madrid). Ideea este ca Metro Berlin 09 , este o aplicatie creata de catre o companie care are persoane care se dedica full time pentru creatia aplicatiilor pt iPhone. Pentru mine nu e decat un hobby , iar jobul meu de fapt nu are nici o legatura cu programarea pt iPhone.
Cu siguranta PTB va evolutiona in timp (cel putin pana nu o sa’mi pierd interesul pt ea), dar intr’un ritm mult mai lent decat o aplicatie creata de companii specializate.
In legatura cu “potenta” aplicatiei: tre sa tii cont ca in Bucuresti exista peste 1300 de statii de autobus shi foarte multe “legaturi” intre linii. Metroul din Berlin cu siguranta are mai putine statii si mai putine legaturi (tocmai pentru ca e vorba DOAR de metrou).
Am inceput inca inainte de a lansa prima versiune a aplicatiei lucrul la codul pentru calculul celei mai scurte rute, doar ca algoritmul devenea foarte complicat si am “aparcat” acel cod deocamdata.
In ceea ce priveste icon’ul nu cred ca’l voi skimba pentru ver 1.1 pentru ca cu parere de rau nu am asha fantezie bogata in desen (sincer cred ca icon’ul meu e mai fain decat cel de la Berlin Metro 09).
Multumesc pentru urari de succes si sper sa va fie de folos acea aplicatie macar in valoare de 0.79€.
Legat de coordonatele geografice pentru stațiile de RATB: există un site - http://www.ratbnav.ro - unde poți vedea rutele de autobuz, tramvai etc suprapuse pe Google Maps sau Yahoo Maps. Cu siguranță autorul are o bază de date cu latitudini/longitudini pentru toate stațiile. Poate ar fi o idee să-l contactezi direct pe el. Succes!
Salut Alexandru si felicitari pentru Smart Maps!!!
Asa este , RATBnav.ro este un site cu mult mai complet decat cel oficial de la RATB si felicitari celui care l’a creat. I’am scris un mail mai demult itreband despre coordonatele geografice, dar nu a vrut sa mi le ofere. Probabil nici eu nu le’ash fi dat in locul lui .. dar in fine…
Mai incerc sa mai caut prin alte parti ... pana la urma tre sa rasara ceva
Și o chestie simplă care ai putea-o face: Cu un singur bilet de metrou cineva ar putea merge cu metroul prin toate stațiile și să noteze ce scrie pe panoul cu leduri din vagoane despre ce corespondențe RATB există la fiecare stație de metrou
E o chestie simpla intradevar , dar pe care nu o pot face , nu sunt in Bucuresti si nici macar in Romania. Iar sa angajez pe cineva sa faca chestia asta (asha cum a specificat cineva mai sus) ar fi o tampenie , pentru ca vanzarile in AppStore Romania sunt atat de mici incat chiar daca asha plati pe cineva cu TOT venitul care imi aduce PTB nu cred ca ar fi deacord sa se plimbe toata ziua cu tranvaiul si sa noteze statii.
Interesant, dar din pacate se inchide la scurt timp dupa ce incerci sa maresti harta pe care iti indica cea mai apropiata statie; in plus, cred ca aloca prea putin timp localizarii, care e aiurea de cele mai multe ori si in consecinta afiseaza alte statii ca fiind in proximitate. Aplicatia e buna ca idee, inca necesita numeroase adjustari, dar oricum e o performanta avand in vedere ca o faci de la mii de km de tarisoara.
Interesant, dar din pacate se inchide la scurt timp dupa ce incerci sa maresti harta pe care iti indica cea mai apropiata statie; in plus, cred ca aloca prea putin timp localizarii, care e aiurea de cele mai multe ori si in consecinta afiseaza alte statii ca fiind in proximitate. Aplicatia e buna ca idee, inca necesita numeroase adjustari, dar oricum e o performanta avand in vedere ca o faci de la mii de km de tarisoara.
Salut,
Merci pentru feedback.
Ai putea sa-mi dai cateva detalii depsre telefonul tau? in sensul daca e “jailbrocked” sau ai SO oficial? ce versiune de firmware ai? rulezi si alte aplicatii in acelas timp (ipod, safari, mail)?
Intreb aceste lucruri pentru ca singura posibilitate de a detecta un “crash” o am in portalul itunes connect, dar nu am nici un “crash report” deocamdata pentru aceasta aplicatie(versiunea 1.1) , si pe telefonul meu nu am putut reproduce aceasta eroare.
Intradevar applicatiile cu geolocalizare ar trebui testate bine in “real life” doar ca eu nu am cum sa ma deplasez in Romania doar ca sa probez aplicatia, iar de aici de la distanta pare ca functioneaza corect.
Detaliez. Am un iPhone 3G 16GB cu versiunea OS 3.1.2 pe care nu l-am jailbrake-uit niciodata. Am mai testat inca o data aplicatia ta, dupa un restart la rece ca sa ma asigur ca nu ruleaza cine stie ce aplicatii native in background. Mai mult decat atat, am iesit afara ca sa nu fie niciun obstacol la localizare. Din pacate, aceleasi probleme:
- ma aflam la intersectia dintre Aleea Alexandru si Strada Tirana, iar el m-a localizat in fata Centrului Medical de pe Strada Washington, deci cu o eroare de aproximativ 100 metri;
- cand am ajuns la harta nu am putut s-o maresc sau s-o misc in timp real, ci sacadat, reactiona cu intarziere;
- in fine, cand am dat sa vad legaturile si hartile liniilor ecranul s-a facut negru si cam asta a fost.
Prin urmare cred ca ar trebui sa sacrifici viteza localizarii in favoarea preciziei, aplicatia ta considera ca ma poate gasi in 3 secunde in conditiile in care aplicatiei native Maps ii sunt necesare mult mai multe. Pe de alta parte, tasta de refresh e inutila, nici nu te relocalizeaza si nici nu-ti modifica lista de statii din proximitate. Apoi, vezi cum rezolvi cu fluenta hartii si cu crash-urile, niste bug-fixes ar fi binevenite in sensul asta.
[ Modificat: 22 Ianuarie 2010 03:37 PM de AppleGenius ]