Am acceptat sarcina de a vorbi despre / de a prezenta chestiunile legate de .RO (localizare, diacritice, compatibilitate MAC OS X - MAC OS 7-9 / Windows, cum se adaptează un keylayout etc.). Toate bune, materialul e pe hdd, gata de lucru. Totuși:
- mai tot ce era de spus l-am spus la rubrica .RO, pare-se puțin citită deși, periodic, nou-veniții asta întreabă, ceea ce e deja scris acolo; cît timp setul Romanian, postat de mine de mult și revizuit, avea (inițial) doar un ReadMe în engleză (condiție obligatorie pentru a fi găzduit pe versiontracker.com și pe apple.com), dar acum tradus în română, întrebările aveau noimă, dar acum?
- buuuun, să zicem că trecem peste asta; cei care vin la aceste întîlniri știu despre ce este vorba; cui vorbesc? unora care deja știu? dacă da, (cam) ce ar dori în plus? cum se face un keylayout folosind site-ul lui Alex Eulenberg sau Ukelele (John Brownie)? Sau altceva? Dacă altceva, ce anume?
- eu făcui și keylayout-uri pt glagolitic, etruscă, pt lingviști care folosesc intens (ca mine) tot felul de diacritice etc. interesează pe cineva așa ceva?
- explic acum, că tot veni vorba, și de ce nu am postat, cum intenționam, versiunea finală a setului de clavituri pt română: mi-a scăpat din vedere rromani, adică accesarea caracterelor specifice limbii țigănești (deja aprobate la congresul de la Varșovia din 1991), care ar fi o recomandare a standardului ASRO (nu e obligatorie, dar - de vreme ce am urmat TOATE celelalate recomandări, de ce nu aș urma-o și pe asta, nu e greu!); interesează pe cineva chestiunile specifice legate de rromani (țigănească)?
- alte idei…
Evident,vin cu PB-ul, sper să fie și acel proiector, eu nu am și nici nu plănuiesc să cumpăr).
Eu as propune asa, ca linii generale. Daca bat campii, corectati-ma.
- un pic de teorie, inclusiv explicarea termenilor cei mai folositi;
- cum se face un keylayout;
- cum facem sa scriem si sa vedem corect diacriticele romanesti pe Mac si pe Win, in diferite programe (email, office, browsere etc.);
- la sfarsit, sau dupa fiecare modul, timp pentru eventuale intrebari “din public” (sper sa ne putem auzi unii pe altii…).
Pe mine m-ar interesa treaba cu Romanes, ca lucrez cu unele ONGuri Roma si poate s-ar bucura sa le dau asa ceva.
E adevarat ca (poate) majoritatea dintre cei care vin regulat la intalniri stiu cu ce se mananca chestiile astea, dar prezentarea poate sa fie utila si altora, daca filmul se posteaza pe site, in vre-un fel. Ma gandesc sa sparg filmul in capitole, astfel incat sa fie mai usor de downloadat, in functie de interes.
Din alte forum-uri unde activez de mai multi ani sunt familiar cu chestia asta - nou venitii intreaba lucruri care s-au vorbit si repetat si sunt sfatuiti sa incerce forum search.
Dar faza cu diacriticele Win/Mac ramane in continuare un item pe to-learn list-ul meu. Am citit thread-urile respective (multa informatie redundanta si nenecesara, IMHO) si totusi… aproape tabula rasa. Is it me?
Asadar, o prezentare comprehensiva pe aceasta tema ar fi mai mult decat binevenita! Si poate reusesc sa o descarc, spre deosebire de cea de data trecuta. Nici cum n-a vrut torrent-ul ala sa vina.
@altero, ideea de a sparge filmul in capitole e excelenta! Fa asta… Poate prevedeti treaba asta dinaintea prezentarii, sa nu trebuiasca sa tai in timp ce se vorbeste.
Din alte forum-uri unde activez de mai multi ani sunt familiar cu chestia asta - nou venitii intreaba lucruri care s-au vorbit si repetat si sunt sfatuiti sa incerce forum search.
Dar faza cu diacriticele Win/Mac ramane in continuare un item pe to-learn list-ul meu. Am citit thread-urile respective (multa informatie redundanta si nenecesara, IMHO) si totusi… aproape tabula rasa. Is it me?
Asadar, o prezentare comprehensiva pe aceasta tema ar fi mai mult decat binevenita! Si poate reusesc sa o descarc, spre deosebire de cea de data trecuta. Nici cum n-a vrut torrent-ul ala sa vina.
@altero, ideea de a sparge filmul in capitole e excelenta! Fa asta… Poate prevedeti treaba asta dinaintea prezentarii, sa nu trebuiasca sa tai in timp ce se vorbeste.
Dă, te rog, exemple: ce este redundant? ce este nenecesar? (încearcă să fii obiectiv, ceva poate fi nenecesar ție, dar foarte util altora).
Doua sugestii legate de film:
- Daca s-ar putea folosi un trepied pentru camera, ar fi perfect. As aduce eu unul daca as fi in zona (poate trag o fuga pana la Bucuresti… ).
- In privinta compresiei, cred ca ar merge mai bine un film de dimensiuni mai mici (320x240?) la o calitate un pic mai buna. Poate ar iesi si fisierul mai mic (in MB).
Trepied nu am si nici nu cred ca ar fi util: daca pun camera pe trepied sta fixata ori pe vorbitor, ori pe proiectie.
E adevarat ca am cam ramas cu modul de filmare de la concerte, cand totul trebuie sa fie cat mai dinamic… O sa ma stradui sa fiu mai cuminte
Cattus, evident ca nu am pretentia ca ce am spus mai sus sa fie general valabil. Dupa ce am citit aproape totul a doua oara, imi dau seama ca e foarte multa informatie acolo, dar e greu de urmarit un fir rosu. Par sa fie mai multe thread-uri pe aceeasi tema si, adevarul e ca nu stiu de unde incepe si unde se termina.
Apropos de pdf-urile propuse de Cattus: unde sunt?
Cattus, evident ca nu am pretentia ca ce am spus mai sus sa fie general valabil. Dupa ce am citit aproape totul a doua oara, imi dau seama ca e foarte multa informatie acolo, dar e greu de urmarit un fir rosu. Par sa fie mai multe thread-uri pe aceeasi tema si, adevarul e ca nu stiu de unde incepe si unde se termina.
Apropos de pdf-urile propuse de Cattus: unde sunt?
Am eu un trepied inalt de cca 1.5m - il aduc eu. E nevoie si de un reflector (Rusesc, 200W) ?
Daca mai are cineva in afara de Altero o camera, sa vina si el cu ea - un film se editeaza mai bine cand ai mai mult material filmat
Adu trepiedul Sergiu, poate o fi de folos. Dar nu te cara cu reflectorul, ca e bataie de cap. Mai ales ca din expereienta mea, stramba din nas chelnerii / patronii, ca le consuma mult curent…