tu ce intelegi din “un DTP-ist suficient de pasionat de Mac încât sa-si faca timp pentru layout/productie” ? ca se ofera 500 de euro salariu?
Înca o data (ultima): nu am dat un anunt de angajare ca sa ofer un salariu. Am expus o idee de proiect cerând pareri. Daca cumva, de undeva, apare un antreprenor interesat sa coordoneze treaba, se poate discuta mai departe. Daca nu, nu-i nici un bai.
eu m-as baga ca DTP-ist. Nu am cine stie ce experienta, am scos doar o revista -de turism - care a murit prematur (dupa 3 numere, s-a dovedit a fii nerentabila, asa ca proprietarul a ... omorat-o! :( ). Si pot ajuta si cu o relatie la Eurografica pentru niste preturi mai bune. catab, pot trimite prin posta revista scoasa de mine pt a vedea cum a iesit.
pai te cam inseli…
un calcul rapid: 1500 de exemplare format A4, 56 de pagini policromie, copertile de 200g, interiorul de 150g = 2500 euro (doar tipografia)
la asta se adauga: salarii + cheltuieli regie (chirie, curent, softuri, telefoane etc) + cheltuieli distibutie si difuzare
te gindesti care poate fi pretul pe bucata si vezi singur daca poti fi rentabil
de asta zic eu ca nu e oki
nu sunt chiar atat de multi bani pe cat par, din cateva reclame te scapi usor de ei…
eu unul sunt pentru ideea asta, si sunt sigur ca sunt multe lucruri care se pot scrie…insa pe de alta parte, cine ar putea aduna info, o luna este destul de putin timp pentru cineva care aduna stiri in timpul liber (asta la ce spunea altero ca ar fi o idee sa fie lunara), conzluzand cu timpul prea putin sa fie 1 data pe luna, ideea cu trimestrul nu e rea…
daniel 71 mai relaxeaza-te omule, este o discutie pur si simplu, ca idee eu nu vad ziarele ca abundand de cine stie ce maiestrie, doar au stiri “calde” si atat, de asta se cumpara.
pe de alta parte, suntem mai multi aici care ne putem da cu parerea despre unele si altele asa ca nu cred ca ar muri foarte repede prioectul asta, mai ales daca are niste rubrici care se vor pastra precum tips & tricks, cum sa faci un font in etape (asa cum ne-a demonstrat iaru) si cred ca mai sunt si alte exemple care imi scapa…
poate ca revistele mor si fiindca sunt facute de oameni fara experienta…
as zice ca experienta este ultimul lucru din care o revista poate muri, sunt altele mai importante: management prost, “lipsa de reclame”, concurenta pe piata samd
Haideti s-o luam pe rand si sa nu atacam problemele in dezordine. Pana sa ajungem la DTP, bani si angajati mai e cale lunga.
Primele chestiuni care trebuiesc discutate sunt: care va fi scopul si pozitionarea revistei? cu ce continut pot motiva oamenii s-o cumpere? de unde fac rost de continut?
Any ideas?
daniel71 - 07 July 2006 06:57 PM
poate ca revistele mor si fiindca sunt facute de oameni fara experienta…
as zice ca experienta este ultimul lucru din care o revista poate muri, sunt altele mai importante: management prost, “lipsa de reclame”, concurenta pe piata samd
sau lipsa targetului, lipsa vanzari, distributie slaba, investitori indecisi, etc.
sper ca aceasta revista sa nu moara prematur din cauza unor “DTP-isti cu experienta” care se gandesc doar la bani….
Subiecte se gasesc… de ex. eu propun aducerea la cunostinta publicului a unor proiecte soft creeate de romani pt platforma Macintosh. Continut? Lansam un topic pe forum si colectam linkuri pt 10 numere cred Ar lipsi doar omul care sa vrea sa sorteze, sintetizeze, traduca/redacteze.
Cred ca mai mult de jumatate de pe forum ar cumpara revista sau ar face abonament. Scopul si pozitionarea le-a punctat catab… (intre noi fie vorba ar fii reclama care ajunge la target 100% - perfect pt. dealeri).
Proiectul pare fezabil, chiar si pentru simplul fapt ca ar cumpara-o oamenii doar ca sa fie in “trend”. Sau pentru a fii cool… sa privezti la poze si specificatii si sa te minunezi (cum facem cu revistele auto care prezinta masini sport) ...
E usor de spus ca “subiecte se gasesc”, dar gandeste-te ca nu e vorba de un forum pe care scrii o data, dupa care mai intri peste 2 luni. E vorba despre o publicatie care trebuie alimentata constant cu articole de buna calitate.
cald tare… sa va mai racoresc putin
ca la orice afacere, totul pleaca de la bani, adica bugetul alocat proiectului
in clipa cind ai pe hirtie o suma, poti incepe sa visezi - vor fi altii care sa te trezeasca
despre reclama? in primul an nu poti lua in calcul venituri din asa ceva - dupa ce vei fi auditat BRAT, poate sa speri sa acoperi cel mult 30% din costul de productie - adica tipografia
va ginditi ca veti citi pe net si veti traduce articole in limba romina? asta se cheama plagiat…
credeti ca se vor vinde, la nivel national, 1000 de exemplare? asta in fiecare luna, timp de un an?
v-ati gindit ca din pretul unui exemplar nu veti vedea 1 leu? - pentru ca trebuie sa-l platiti pe cel care vinde revista?
mama-mama, cite ar mai fi de spus…
va las sa le descoperiti singuri
iar ca fapt divers, va mai destainui ceva:
acum 4 ani, cu un amic care are o tipografie si editura, am incercat sa le trimitem o propunere de afacere celor de la MacWorld, sa incercam sa facem o editie in limba romina (un fel de franciza, cum se practica la revistele cunoscute - Elle, Cosmopolitan, BeauMonde etc)
fondurile noastre acopereau abia 40% din afacere = minimul, pentru primul an era 130%...
1. O revista exclusive MAC nu ar avea nici un viitor. Dupa estimarile mele sunt putini useri de mac in RO. Intr-un caz foarte fericit 10.000 de useri . Deci un tiraj de 30.000 ar fi total nefondat…:ahhh:
2. S-ar vinde mult mai bine daca s-ar chema iPod Magazine (sau ceva de genul)... si revista ar fi axata 50% pe iPoduri si restul despre macworld… (probabil avem vreo 50-60k utilizatori de iPod in RO) Pe cei interesati de software & hardware nu-i deranjeaza stirile despre iPoduri & accesorii & teste & comparatii… iar pe cei interesati de iPoduri nu o sa-i deranjeze sa citeasca despre ultimele macbookuri sau alte stiri interesante.
3. Contrar parerii generale costurile de tiparire nu sunt asa mari. Cel mai realist e sa renunte la ideea de revista de 100 de pagini cartonata si sa adopte un format tabloid full color de 40 de pagini.
40 de pagini = mult mai mai putina munca dintre partea “redactiei”—- 5 oameni trebuie sa realizeze 8 pagini in 30 de zile / costuri de productie absolut suportabile / pret final f competitv pe piata publicatiilor IT. Dupa propriul meu studiu de piata… - un 1.99 RON pentru un tabloid color cu stiri de mac ar putea sa se impuna. (la pretul asta probabil o sa acapareze si cativa cumparatori obisnuiti ai publicatiilor de IT, ca sa nu mai vorbim ca multi utlizatori de PC-uri au tot respectul pentru tot ce insemna “Apple”)
4. 2500 de exemplare/ 40 pagini x 1.99 RON = 50 mil vechi… costurile de tiparire presupun cam 50% din venituri deci ar mai ramane vreo 25 mil din care 10-15% s-ar duce la distributie si ar mai ramane si pentru numarul urmator. Daca totul merge bine Bucurestiul poate fi pregatit pentru o absorbtie de 5000 de numere luna viitoare = venituri de 100 mil!
5. Nu am tinut cont de veniturile din publicitate!
6. Treaba se poate realiza cu putina munca. Aaa… si sa nu uitam de capitalul intelectual valoros care nu costa nimic
cel putin pentru primele 2-3 numere…. Un atu pe care altii nu-l au…
Prin ‘98 am fost co-creatorul a două reviste în Iaşi… Cred că am făcut la calcule si răs-calcule dintr-astea de m-am săturat. Ca să-mi dau seama de fiecare dată că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Şi mai ales, că dacă nu ai bani să susţii revista cel puţin un an, n-ai nici o şansă.
O idee “stupid” pentru a avea niste intrari financiare “extra”: un talon in revista, care sa-ti ofere o reducere la achizitionarea unui produs “mac”. Este cam cinica, lumea ar achizitiona revista pentru acel talon, dar asa, vor descoperi ca exista un continut interesant in acea revista… Si, poate, revista se va putea sustine o vreme, macar pana ne dam seama de impactul asupra pietei, in lipsa unui studiu de fezabilitate, care costa cam scump…
Problema de baza este publicul tinta. Cred ca ideea lui o-mores referitoare la posesorii de ipod ar prinde.
Publicul tinta determina continutul publicatiei. Si un mix-up de continut nu cred ca ar fi pozitiv. Un mac-ist serios nu e interesat, probabil, daca Andreea Marin are un mac pro surpriza sau Tiriac si-a pus shuttle la Mercedes in loc de volan. Reciproc, un ipod-ist nu e interesat de DTP sau “tips and tricks”
O alta idee: includerea unor articole “Mac-PC”, care ar putea atrage/interesa/converti si posesori actuali de PC la MacWorld-ul nostru, larging baza publicului tinta.