Workflow in Aperture
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 17.10.09

Folosesc Aperture cu Noise Ninja si cu Portraiture. Totul bine si frumos, numai ca atunci cand aplic anumite tratamente fisierelor, aceste pluginuri imi creeaza automat, langa fisierele originale care raman nemodificate, inca cate (scuze de cacofonie) o versiune (copie cu modificarile operate). Prelucrez raw-uri in grupuri mari, de cate 300-400 de fisiere, si e absolut enervant ca dupa fiecare editare cu un plugin sa trebuiasca sa selectez manual toate versiunile (copiile modificate) rezultate, pentru a le aplica urmatorul tratament. Pierd foarte mult timp si e stresant. Ar fi frumos sa imi modifice fisierele originale, nu sa creeze n-shpe mii de versiuni in care sa ma incurc apoi. Voi cum faceti, ce flux de lucru v-ati stabilit? Multumesc anticipat de raspunsuri, care sper sa vina doar de la cei care stiu bine despre ce e vorba.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Pai .... tocmai asta e ideea ... sa nu modifice originalul. Pentru fotografii profesionisti, originalele sunt TABU.

Toate modificarile facute sunt cumulative, nu vad de ce trebuie sa le selectezi pentru urmatoarele modificari ?!?! Iti poti crea propriul workflow, ordonare, filtrare, etc, dupa nevoile personale.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 11.10.05

Poți să selectezi toate pozele din proiect și apoi să exportezi versiunile

Semnătură 



[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Poate nu am fost suficient de explicit. Ideea e ca pentru fiecare modificare cu cate un plugin, se creaza inca cate o versiune alaturata fisierului original, adica un alt fisier efectiv (stacked), nu doar un preview. Lucrez cu mai multe pluginuri, si deseori le aplic la o selectie (grup) de fotografii, ceea ce implica in prealabil selectarea manuala a ultimelor versiuni create, pentru a CONTINUA munca. Asta ma deranjeaza pana la urma, selectarea manuala a sute de versiuni, pentru a le putea edita in grup, cu un plugin.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: București, Craiova, București, Craiova...
Macuser din: 23.03.07

Portraiture face o copie .tiff după raw ul original, așa că fă un filtru (sau un smart album) cu “.tiff” la search și le vei avea pe toate în același loc.
Iar modificările add on e bine să le faci la sfârșit pentru a avea control absolut asupra asupra fine tunning la raw.

[ Modificat: 17 Decembrie 2009 12:44 PM de Jose Rodolfo ]
 Semnătură 

486 dx 60 Mhz 4Mb Ram Dos 6.2 Win 3.11 ...  iMac 27” Core 2 Duo 3,06 Ghz 4Gb Ram OS X Snow Leopard

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Merci mult, Jose Rodolfo si tuturor celor care mi-au raspuns. Ideea ta e foarte buna. Astept si altele.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Eu cred ca te complici ...
Lasa aplicatia Aperture sa faca ce stie ea sa faca. Media asset management si corectii primare pe imagini RAW.

Daca insa esti un artist digital si prelucrezi imaginile foarte mult ( cum intuiesc din faptul ca folosesti intensiv si aditiv tot felul de pluginuri ) , prelucreaza acele fotografii in Photoshop. Photoshop ESTE un editor de imagine. Photoshop NU este un media ssset manager si un primary color grader. Adobe are Lightroom pentru asta.

Un workflow PRO ar fi urmatorul;

Import de RAW in Aperture.
Tag-uit, aranjat, grupat, etc in Aperture.
Facut color grading-ul primar, eventual mici retusuri posibile in Aperture.
Trimis fotografiile catre Photoshop conform explicatiei de mai jos ...

Exporting Images to an External Editor
Aperture provides an easy way to transfer images to another application for changes and then bring the revised images back into Aperture. You can specify an application as an external editor in the Export pane of the Preferences window. For example, if your image editing sometimes requires one or more of the specialized tools available in Adobe Photoshop, you can select Photoshop as your external editor. You can then select an image and choose Images > Edit With > [Application Name]. Aperture makes a new master and version of your image and opens it in Adobe Photoshop. After you make your changes and save the image, the revised version automatically reappears in Aperture. The external editor doesn’t change the original master.

Pastrate fotografiile in RAW inapoi in Aperture, eventual trimise catre print, web, sau mai stiu eu ce media.