1 din 2
1
Fedora 12 pe PowerMac G4
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 03.08.09

Bună ziua. Cum arată titlul, e vorba de instalarea Fedora 12 pe un PowerMac G4, cel din semnătură. Am descărcat cele 6 CD-uri versiunea PPC a Fedora 12, am verificat suma de control (SHA), le-am ars la viteză mică (4x), cu opțiunea de verificare după ardere. Și problema: nu se instalează. Mai precis, la boot de pe CD-ul 1 de install, apare promptul “boot:”, apăs Enter și se derulează mesaje de inițializare, după care… nimic. Pur și simplu ecranul se face negru, nu se vede nimic, iar CD-ul nu se mai rotește în unitate, cel puțin așa se simte. Nu mai știu ce să fac, am încercat la promptul boot “linux text”, “linux video=ofonly resolution=1024x768”, etc și tot nimic.
Ce poate fi? Am căutat cu Google, am văzut că ar putea fi o problemă de monitor (am un Apple Studio Display cu conexiune ADC), dar în altă parte se spunea altceva, am ajuns confuz. Se mai poate încerca ceva, sau o las baltă?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Linux-urile PPC noi nu prea mai sînt destinate mac-urilor vechi, ci – în primul rînd – noii generații IBM cu Power6. Și înainte, unele linux-uri PPC nu detectau placa grafică și, la un moment dat, zbang, nu mai vezi nimic pe ecran.
Pune un linux mai vechi. Din experiența mea, suse 11 merge pe G4, l-am pus și eu; Ubuntu 6, dar există și versiuni neoficiale mai noi care merg; ai un slackintosh 11 sau 12 care merge pe G4…

din simplă curiozitate, de ce vrei să pui Fedora pe G4, te macină curiozitatea sau ai nevoie musai?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Am vrut să pun Fedora 12 pe G4 fiindcă am înțeles că are suport bun pentru Mac, chiar și G4. Se pare că am înțeles greșit.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Darian - 17 Decembrie 2009 02:45 PM

Am vrut să pun Fedora 12 pe G4 fiindcă am înțeles că are suport bun pentru Mac, chiar și G4. Se pare că am înțeles greșit.

Dacă ei zic, așa o fi, probabil ai problema tocmai cu configurația aia. Încearcă să pui pe un G5, dacă ai la îndemînă sau pe alt mac. Tot nu mi-ai răspuns dacă e de curiozitate sau ai nevoie de acel linux. Dacă e din curiozitate, te asigur că Tiger e mult peste Fedora (o să sară pe mine linuxiștii, dar mă refer la partea de interfață umană, nu la ce poți face cu un linux într-un server de rețea, să zicem).

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Ca să vă răspund, aș spune că am vrut Fedora atât de curiozitate, cât și de nevoie, pentru unele cerințe. Nu am alt Mac pe care să încerc Fedora. Nu se poate face totuși ceva?

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Darian - 17 Decembrie 2009 02:54 PM

Ca să vă răspund, aș spune că am vrut Fedora atât de curiozitate, cât și de nevoie, pentru unele cerințe. Nu am alt Mac pe care să încerc Fedora. Nu se poate face totuși ceva?

Încearcă alt linux PPC, Suse cred că va merge. Și eu aș prefera Fedora, dar…
Sau, dacă te pricepi, îți configurezi fișierele pt macul tău.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08

parerea mea - daca zici ca integritatea imaginilor e ok - e ca nu ai descarcat ce trebuie, poate ai descarcat discurile pt alta arhitectura (apare ppc pe undeva in denumire?)

linkul oficial catre discul DVD full este: http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/12/Fedora/ppc/iso/Fedora-12-ppc-DVD.iso

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
daniel forga - 21 Decembrie 2009 12:54 PM

parerea mea - daca zici ca integritatea imaginilor e ok - e ca nu ai descarcat ce trebuie, poate ai descarcat discurile pt alta arhitectura (apare ppc pe undeva in denumire?)

linkul oficial catre discul DVD full este: http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/12/Fedora/ppc/iso/Fedora-12-ppc-DVD.iso

Am descarcat de aici, e un mirror Fedora, listat pe pagina Fedora, deci presupun ca e oficial. Dupa cum se vede, nu am descarcat altceva decat versiunea PPC. Nu am descarcat DVD-ul ci setul de 6 CD-uri, dar ar trebui sa functioneze. Am incercat la instalare parametrul nomodeset si merge asa, dar instaleaza numai in mod text, la nivel minimal (nu are nici macar comanda man, cu atat mai putin startx, pe langa asta marea problema e ca nu are dual-boot, cand am boot-at dupa ce l-am instalat OS X nu figura in lista de boot, asa ca am sters Fedora si a trebuit sa reinstalez OS X).  Dv. ati spus ca Fedora are suport bun pentru PPC si se instaleaza usor, la mine asta nu s-a vazut, a fost un chin. Nu inteleg cum de Ubuntu, care nu mai are suport oficial pentru PPC, se instaleaza usor si fara probleme, iar Fedora care are un astfel de suport nu se instaleaza deloc (doar in mod text, cu interfata text, fara prea multe facilitati si comenzi). Care ar putea fi problema si ce se mai poate incerca? Eu am incercat nomodeset, xdriver=vesa, graphical, video=ofonly resolution=1024x768, lowres, noprobe (aici nu pot continua, spune ca nu gaseste discul Fedora in nicio unitate de disc), chiar si expert, rezultatul: nimic, ori ajung la ecranul negru (ultimul mesaj inainte de ecranul negru este: “waiting for hardware to initialize”) ori la instalarea text, pe care nu vreau s-o mai vad.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Darian - 25 Decembrie 2009 03:16 PM

[...]
Dv. ati spus ca Fedora are suport bun pentru PPC si se instaleaza usor, la mine asta nu s-a vazut, a fost un chin. Nu inteleg cum de Ubuntu, care nu mai are suport oficial pentru PPC, se instaleaza usor si fara probleme, iar Fedora care are un astfel de suport nu se instaleaza deloc
[...]

Repet ce ți-am mai spus: este foarte probabil ca totul să meargă bine pe altă configurație și/sau cu versiunea DVD, nu cea pe CD-uri (eu nici nu am găsit versiunea pe CD-uri). Acum ceva ani, erau configurații pe care nu puteai instala, de ex. Mandrake 10.1 (ultimul din seria PPC înainte să facă fuziunea cu brazilienii), dar pe altele mergea perfect, fără nicio bătaie de cap.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

Versiunea Fedora 12 pe CD-uri se poate găsi (și) la link-ul pe care l-am dat. V-ați uitat la el? În celelalte privințe, poate aveți dreptate, dar nu sunt convins. Din ce scrie pe site-ul Fedora, poate rula pe Mac-urile New World (G3, G4, G5), iar sistemul meu se încadrează în această cerință. Bănuiesc că e vorba de vreo combinație de parametri necesară ca să se instaleze. M-am uitat pe forumul oficial Fedora și am văzut că unii aveau Fedora 12 pe sisteme mai slabe ca al meu, deci ar trebui să ruleze pe ce am eu. Sau poate e vorba de buguri și nu lucrează cu placa video pe care o am (GeForce 4 MX420, 32 MB video RAM), în acest caz nu mai e nimic de făcut.
Oricum, am instalat Ubuntu 9.10 (cea mai nouă versiune de Ubuntu în acest moment) și funcționează f. bine, deci sistemul meu poate susține o distribuție actuală. Mai încerc și cu Fedora, de asta am deschis acest topic.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Dacă bootează, e bine.
Mai ai un alt calculator în casă pe care îl poți lega în rețea (ethernet) cu macul ăsta și pe care pot rula un VNC Viewer ?

http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f12/en-US/html/sn-remoteaccess-installation.html

Dacă se face ecranul negru înainte să afișeze ce adresa de IP și-a luat, va trebui să îi specifici de mână și o adresă de IP la instalare în linia de comandă:

http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f12/en-US/html/ap-admin-options.html#sn-boot-options-network

Alternativ dacă ai alt calculator/terminal pe care rulează X11 și acceptă conexiuni X11 remote (dizablat by default în OSX, se dă drumul cu defaults write org.x.X11 nolisten_tcp 0 ) poți face așa:

http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f12/en-US/html/ap-admin-options.html#sn-boot-options-interface

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Mulțumesc de idei. De bootat bootează, cel puțin așa era când îl aveam instalat (acum l-am șters fiindcă nu puteam boota OS X-ul). Din păcate nu am alt sistem de pe care să încerc ce ați spus. Nu aveți vreo idee cum să-l instalez fără a recurge la alt calculator?

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Darian - 25 Decembrie 2009 07:32 PM

Mulțumesc de idei. De bootat bootează, cel puțin așa era când îl aveam instalat (acum l-am șters fiindcă nu puteam boota OS X-ul). Din păcate nu am alt sistem de pe care să încerc ce ați spus. Nu aveți vreo idee cum să-l instalez fără a recurge la alt calculator?

Eu înțeleg că nu ai nevoie, de fapt, de Fedora PPC, e doar dorința de a-l vedea mergînd, cuirozitatea. În aceste condiții, mulțumește-te cu un linux PPC instalabil. Pe lîngă Ubuntu, cred că și Suse ar da rezultate frumușele.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member

e cam pierdere de vreme ce faci tu. din pacate nu am un mac cu ppc la indemana, dar sfatul meu ar fi, daca tii mortis sa instalezi fedora, sa incerci alta versiune (11, 10, 9…) sunt foarte bune si alea, tinand cont ca astia scot una noua tot la sase luni. eu am patit ceva similar cu xubuntu/kubuntu mai demult pe un macppc; pana la urma am dat de una care mergea fara atatea mutre; am avut nu demult un powerbook g4 pe care mergea bine fedora 8, inclusiv efectele 3d; dar aia e poate prea veche pt tine, si nici nu cred ca mai are parte de suport oficial; de ce nu merge la tine fedora 12, nu stiu; in general, suportul ppc e mai bun decat pe alte distros; in particular… de la caz la caz; oricum nu as instala ultima versiune de fedora direct pe hard, poate cel mult ca VM; pt ca astia baga tot felul de softuri noi pline de buguri, ca sa le testeze, si chiar daca ai reusi sa instalezi fedora 12, ai da de alte belele

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member

P.S. eu credeam, precum cattus, ca vrei un sistem instalabil/utilizabil pe desktop;

daca nu ai alta treaba sau vrei sa iti storci creierii in linia de comanda si sa inveti linux, incearca gentoo:

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-ppc.xml

te sigur ca dup-aia nu o sa mai pui intrebari pe forum legate de linux, o sa intri cel mult sa dai sfaturi raspberry

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Real Men citesc LFS și își crează propria distribuție de Linux. La ultima încercare mi-a ieșit una de 6Mb (din care 1.2Mb era kernelul) și asta cu servere de web & ftp și fără busybox.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

1 din 2
1