2 din 2
2
Fedora 12 pe PowerMac G4
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 03.08.09

Voiam să pun Fedora nu numai de curiozitate ci și pentru suportul pe care îl are pentru PPC. Dar din ce s-a spus, am ajuns la concluzia că nu merită să-mi bat atâta capul cu F12. Rămân la Ubuntu. Gentoo nu e pentru mine, chiar nu cred că pot ajunge vreun expert în programare, am citit că e pe surse, înțeleg că asta înseamnă că trebuie să-ți compilezi singur programele. Asta e cam mult pentru mine. Scuze dacă am deschis degeaba acest topic.

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08
psergiu - 25 Decembrie 2009 10:25 PM

Real Men citesc LFS și își crează propria distribuție de Linux. La ultima încercare mi-a ieșit una de 6Mb (din care 1.2Mb era kernelul) și asta cu servere de web & ftp și fără busybox.

daca iti scrii si driverele singur esti tare cheese asta, apropos de “real men”; cum zicea torvalds undeva:

“Do you pine for the days when men were men and wrote their own device drivers?” cool smirk

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Darian - până la urmă toate distribuțiile de Linux sunt același lucru. Odată instalate, poți să le customizezi ca să aibă interfața cu utilizator și lista de programe identică cu orice altă rezoluție - nu e ca la OSX - ABSOLUT TOTUL e customizabil. Eu unul am niște fișîere de configurare făcute când eram la facultate și le pun în home-ul meu pe orice distribuție de linux, instalez pachetele de programe care le vreau eu și totul e așa cum m-am obișnuit de ani de zile, nu cum e implicit la distribuția respectivă.

Ca să pricepi cum e cu customizarea asta:
- Vrei ferestre cu forme neregulate ? - Se poate - într-o vreme foloseam Enlightenment cu o temă cu muchiile ferestrelor zdremțuite și bara de titlu pe colț ( vezi aici pe Neuromancer - dar uită-te și la altele ). Și mai există zeci de alte window managere, fiecare cu posibilitățile lui de configurare.
- Vrei bara de titlu a ferestrelor pe verticală, pe latarala ferestrei ? - Se poate. Și câștigi astfel mult spațiu pe monitoarele late. Eu aveam într-o vreme acasă un PC foarte slab (33Mhz) și cu monitor mic. Așa că am pus wmx care are vreo 40Kb (Kilo, da, nu Mega sau Giga - Kilo) și mânâncă foarte puțin din ecran.
- Vrei o interfață nebunească 3D ca în filme ? - Se poate
- Vrei să ai desktop-ul de 1920x1200 pe un laptop cu ecran mic ? - Se poate - cu ecran virtual - din configurarea lui X11
- Vrei mai multe desktop-uri deodată ? - Se poate. [Ctrl]+Alt+Fn. Text sau grafică.
- Vrei să ai interfața grafică rulând cu 3D cu tot rulând pe un ALT calculator din rețea ? - Se poate. X11 suportă asta din construcție. Pe răgălia aia de 33Mhz eu jucam Quake de pe pentium-ul vecinului prin rețea. Și făceam desene în GIMP conectat la alt server peste dialup.
- Vrei să legi mai multe monitoare, tastaturi & mouși la același calculator ca să poată lucra mai mulți oameni independent în același timp ? - Se poate

Se poate orice îți trece prin minte. Și dacă cineva nu a făcut deja un program care face exact ce vrei tu, poți face tu unul sau modifica unul existent. Asta e frumusețea Linuxului.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRank
Jr. Member

Aveţi dreptate, până la urmă toate distribuţiile sunt acelaşi lucru, Linux. Ca să văd cât de personalizabil e Ubuntu, am instalat metapachetul kubuntu-desktop 9.10 care vine cu managerul KDE, acum postez chiar din Konqueror-ul lui Kubuntu-desktop. Ce să zic, arată bine, iar fonturile din browser arată mari, nu ca în Gnome unde în Firefox se văd destul de mici literele din paginile web şi asta fără să instalez restricted-extras cu fonturile Microsoft.
În rest trebuie să învăţ cum să mă descurc în KDE, arată foarte diferit de Gnome.

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRank
Member

nu-s toate chiar acelasi lucru; acelasi e doar kernelul, dar pana si ala poate fi instalat in versiuni diferite; restul depinde de la o distributie la alta (ma refer la cele majore); package managerul folosit in linux reprezinta, de ex., un element distinctiv (apt cu pachete deb in ubuntu, yum cu pachete rpm in fedora, gentoo cu portage si ports tree, ca in freebsd, slackware care foloseste doar arhive unix old school de tip tar.gz samd.); ca sa continui ideea lui psergiu cu personalizarea, un lucru util pe care ai putea sa il faci ar fi sa dezactivezi serviciile de care nu ai nevoie (in fedora/redhat ai comenzi precum ntsysv sau chkconfig, iar in ubuntu/debian sysv-rc-conf - cred ca trebuie instalat din aptitude/synaptic; dar ai si tool-uri grafice in system/preferences & administration, adica services& sessions preferences), pt a imbunatati performanta; fonturile din firefox/konqueror se pot regla din preferintele aplicatiei, nu tin de interfata grafica; mie imi place kde3, pt ca mananca mai putine resurse, si are mai multa functionalitate decat kde4

[ Modificat: 26 Decembrie 2009 06:35 PM de daniel forga ]

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRank
Jr. Member

Aveţi dreptate, eu am vrut să spun că în esenţă distribuţiile sunt variante (sau variaţii) mai mult sau mai puţin diferite ale aceluiaşi lucru pe nume Linux, că au mai multe asemănări decât deosebiri. Nu spun asta în calitate de vreun expert, aşa mi se pare mie după ce am mai citit tutoriale şi forumuri despre Linux. Bineînţeles că se poate să-mi fi format o impresie greşită, întrucât nu am testat decât Ubuntu şi, cum se vede, am vrut să testez şi Fedora.

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRank
Member

stai linistit, nu am zis-o ca un repros, cel mult o precizare. aici e forum, nu documentatie oficiala sau wiki, asa ca nu tre sa ne scuzam atata la fiecare afirmatie. revenind la discutie, daca instalezi si compilezi totul din sursa, mergand cum sugera psergiu pe un manual gen LFS, atunci nu (prea) mai sunt diferente. dar asta ar dura o vesnicie, motiv pt care fiecare distributie dezvolta propriile aplicatii de automatizare a proceselor (instalare, configurare, package management etc.) aici apar diferentele. centos de ex. (adica redhat rebranded) este un stable release (nu primeste decat bug fixes si security updates). gentoo sau arch sunt rolling releases (isi fac tot timpul updates, de unde si riscul mai mare in productie). debian e mai flexibil - daca modifici setarile in /etc/apt/sources.lst, il poti folosi fie ca versiune stabila (pe server sa zicem) sau dinamica (pe un desktop, daca vrei pachete mai noi); acestea fiind zise, hai sa revenim on topic si sa postam unde trebuie, ca threadul asta iar a luat-o pe aratura

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRank
Jr. Member

OK, aşa să fie. Sper ca acest thread să fie util pentru alţii care instalează Fedora pe Mac-uri PPC. În cazul meu e un subiect închis.

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRank
Jr. Member

Edit: Sărbători Fericite tuturor celor de pe forum!

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRank
Jr. Member

Am reusit in final sa instalez Fedora 12 pe Macul meu. Am descris aici cum am procedat. pacat ca nu pot folosi Fedora din cauza problemei cu Macul.

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRank
Jr. Member

Problema cu Macul se pare că s-a rezolvat. Acum aș vrea să continui cu instalarea F12 (știu că a apărut F13, dar nu am nevoie deocamdată). Acum știu cum să instalez grafic, dar am o altă problemă: cum fac dual-boot F12/OS X? Am împărțit HDD-ul în două partiții, ca și la Ubuntu, una cu OS X și cealaltă liberă, neformatată. Am instalat F12 pe partiția liberă și a fost în regulă. Dar la restart, surpriză. Nu apărea OS X în lista de opțiuni de boot. Am reinstalat de câteva ori, același lucru. Poate sunt eu prost și nu știu cum să fac. Ce pot face ca F12 să listeze la boot OS X-ul?
Menționez că la instalare m-am bazat pe partiționarea automată (din F12) a spațiului liber, dar am partiționat și manual și tot nimic, nu apare OS X ca opțiune de boot. Partiția Apple bootstrap este creată, atât în cazul partiționării automate cât și în cea manuală. Chiar nu știu ce să mai fac.

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Heaven 9, ROT
Macuser din: 15.09.07

http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB
http://developer.apple.com/mac/library/documentation/MacOSX/Conceptual/BPSystemStartup/Articles/BootProcess.html

Semnătură 

survolaj

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRank
Jr. Member

Am rezolvat în alt fel, ținând apăsată tasta Alt la boot, îmi arată toate partițiile și nu trebuie decât să o aleg pe cea cu OS X. Fedora are și un avantaj, la boot îmi arată opțiunea pentru OpenFirmware, nu trebuie decât să apăs tasta O.

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRank
Member
Din: Chisinau, Republica Moldova
Macuser din: 09.07.06

Din pacate (si zic asa doarece am deja 3 compi x86 cu Fedora) Fedora cu versiunea 13 “Goddard” nu mai suporta PowerPC-uri nici ea. Ramine numa Debian si opensuse (sau nu?). Fedora 12 deja merge spre vale, ca a venit 13…
Totusi sunt buni sistemi, eu, depilde, le prefer la toate distro linux… pacat pacat…

Semnătură 

iBook G3 300Mhz (primul iBook) fara firewire , 320 RAM, 10.4.11; MacBook Pro “Santa Rosa” 2.4 Ghz, 6 Gb RAM, 10.9

2 din 2
2