Am download-at un fișier .pps (powerpoint), atașament la un mail de la cineva, iar PowerPoint (Office 2008 for Mac) nu îl deschide zicând că e protejat DRM. La fel și cu KeyNote (iWork 08). Culmea e că punându-l pe PC merge fără probleme. Am dat GetInfo și la Admin zice “Read and Write”, nu e nici “Locked”. Ce să fie? Mulțumesc.
Ok, Dacu, dar atunci cum de pot accesa fișierul de pe PC fără atenționări, îl pot multiplica, etc.?
Dacă are un sistem de protecție numit DRM, în mod normal nu ai putea fără aplicații suplimentare. Pe PC trebuie să existe ceva preinstalat, altfel nu ar merge.
Un fișier PP merge pe mac precum pe Windows, dacă nu are protecție. Nici mie nu mi-e clar de ce are DRM, eu unul nu am întîlnit niciodată un fișier PP cu protecție DRM, se poate?
Se poate și partea frumoasă este că cheia de criptare expiră la un moment dat și dacă MS nu produce un update pentru aplicația respectivă cu o versiune nouă a cheii - nu mai poți să deschizi fișierul. Cine a dat banii pe office 2007 și spera să îl folosească 10 ani - ghinion - va trebui să facă upgrade când decide Microsoft sau nu va mai putea deschide propriile documente.
@psergiu: nu e chiar așa. Eu am implementat Rights Management Service, și se bazează pe Public Key Infrastructure, așa că documentele sunt criptate pe baza unui certificat simplu, independent de versiunea de Office folosită.
@calinescu26: nu poți deschide documentul acela pentru că M$ nu a realizat un plug-in de RMS pentru Office 2008, ci doar pentru versiunile de PC.
Fișierul respectiv nu este criptat cu DRM (Digital Rights Management) ci cu Rights Management Service, altă mâncare de pește. Așadar singura metodă pe care o ai la îndemână este să îi scoți orice fel de permisiunie (indiferent de natura acesteia) pe un MS Office cu plug-in de RMS.
@psergiu: nu e chiar așa. Eu am implementat Rights Management Service, și se bazează pe Public Key Infrastructure, așa că documentele sunt criptate pe baza unui certificat simplu, independent de versiunea de Office folosită.
Și certificatul ăla nu expiră ? Și CA-ul care a emis certificatul este forever and ever ?
@psergiu: faptul că un certificat expiră la un moment dat nu are nimic a face (în opinia mea, desigur) cu aplicația care gestionează documentele protejate de către acest certificat. Administratorul aplicației trebuie să știe încă de la bun început limitările și să configureze software-ul în așa fel încât să nu piardă date. Dacă un document este considerat ca fiind relevant chiar și după 10 ani, atunci trebuie să configureze CA-ul ... “corespunzător” ca sa zic așa.
Deci, până la urmă, e vreo soluție (nu pot să cred că singura posibilitate e să îl pun pe PC și să îl meșteresc acolo (ce faci dacă nu ai PC?))? Repet, pe PC merge, fără ca eu să fi instalat (cel puțin conștient) vreu soft pentru DRM, etc. Am căutat soft-uri ca cele arătate de Dacu, dar sunt numai pentru PC. Mai caut.
[ Modificat: 28 Decembrie 2009 03:59 PM de Calinescu26 ]
@calinescu26: repet, nu mai căuta soft legat de DRM pentru că fișierul respectiv este protejat de RMS. DRM este pentru conținut multimedia (audio-video), și este suportat de mai multe firme (printre care și Apple). RMS este pentru suita Office și este proprietar Microsoft.
Pe PC îți funcționează pentru că Office 2003 sau ulterior au încorporată tehnologia pentru a citi documente protejate cu RMS. Pentru editarea drepturilor de acces, trebuie (dacă mai țin minte bine) un plug-in.
Există un zvon conform căruia va exista suport pentru RMS în Office 2010 pentru Mac:
Q. What are the top requests that Enterprise customers request?
A. Each customer and their environment are different, but there have definitely been some consistent requests. The top one was delivered in Entourage, Web Services Edition which was the ability to sync your tasks, notes, and categories with Exchange Server. We’ve also been asked to improve the SharePoint experience for Mac users to allow for stronger cross platform collaboration, which drove the release of our Document Connection tool that shipped with our Service Pack 2 release, and we will continue to invest in SharePoint for the next version.
Some other features that are highly requested and have been announced are getting rid of the single database that we have in Entourage today, and deliver a file-based database. This will come out with our Outlook for Mac release. Finally, we consistently get requests for Information Rights Management support, which we will deliver in the next release of the suite coming out Holiday 2010.