Imi pare rau ca ajung iar pe forum,dar se pare ca asta e soarta incepatorilor.Pe iBook G4 dupa ce am instalat update de la 10.4 la 10.4 11 si cateva programe…firefox,skype,iBackup,etc nu mai pot deschide deloc preferintele de sistem si de asemenea nu pot instala nimic(am incercat sa instalez applejack sau onyx).Am incercat cu repair permissions,cu fsck,au preferential treatment dar nimic!Mai este vreo cale de reanimare SP fara un reinstall?De asemenea am sters si fisierul din preferences<library.Acum nu stiu ce as mai putea face!
Imi pare rau ca ajung iar pe forum,dar se pare ca asta e soarta incepatorilor.Pe iBook G4 dupa ce am instalat update de la 10.4 la 10.4 11 si cateva programe…firefox,skype,iBackup,etc nu mai pot deschide deloc preferintele de sistem si de asemenea nu pot instala nimic(am incercat sa instalez applejack sau onyx).Am incercat cu repair permissions,cu fsck,au preferential treatment dar nimic!Mai este vreo cale de reanimare SP fara un reinstall?De asemenea am sters si fisierul din preferences<library.Acum nu stiu ce as mai putea face!
Nici update-ul la 10.4.11, nici aplicațiile cu pricina nu conduc la ceea ce descrii, deci – cert – ai făcut și altceva. Ce fișier ai șters, că nu spui ce!
Se pare că te-ai jucat cu permisiile, posibil să fi făcut un user nou fără drepturi de admin etc. etc.
Așa se învață, din erori. sigur că poți reinstala, dar ar fi bine să vezi ce ai făcut de ai ajuns aici, altfel reinstalezi și ajungi tot acolo dacă repeți aceiași pași.
Scuze oameni buni,am fost prins de sarbatori si nu am mai reusit sa vorbesc cu voi.SP-systeme preferences.Nu m-am jucat cu permisiile sau cu userii,am invatat lectia asta,doar am facut update si install de cateva programe.Fisierul de care vorbeam e cel din Preferences, apple.systemepreferences.plist, daca nu ma insel mac-ul ar trebui sa-l genereze automat la reboot.Ceea ce imi amintesc e ca am incercat sa instalez Perian,am facut-o,dar dupa ce am deschis SP nu il vedeam in Other,si de atunci nu se mai deschide.
Dacă nu te descurci singur, prin nici o metodă sugerată, apelează la cineva, scop pt care completează-ți locația.
Dacă nici asta nu-ți convine, reinstalează. Ar fi bine, totuși, să identifici ce anume te-a adus în situația asta. Refuz să cred că „nu ai făcut nimic”, toți spun la fel și, la un moment dat, spun exact esențialul.
Faptul că nu poți deschide SP e un lucru relativ grav, deoarece nu poți lucra în adînc un pic. altfel, trebuie să lucrezi cu linia de comandă.
Daca trebuie sa reinstalez,pot sa imi pastrez configuratia actuala,nu as vrea sa fac iar o serie de update,imi mananca o gramada de timp,de asemenea as vrea sa pastrez si programele care le-am instalat deja.E adevarat ca trebuie sa repari permisiunile dupa orice install de program?
eu nu sunt sigur că ai butat în single user mode
dar, dacă vrei să reinstalezi sistemul de operare, îți vei putea păstra - evident - programele deja instalate, dacă nu dai erase & install
asta cu condiția să citești bine ce scrie pe fereastra de instalare, și să alegi instalarea sistemului cu păstrarea setarilor userului tău
cu atenție și răbdare, vei reuși
citește de trei ori înainte să faci clik
Daca trebuie sa reinstalez,pot sa imi pastrez configuratia actuala,nu as vrea sa fac iar o serie de update,imi mananca o gramada de timp,de asemenea as vrea sa pastrez si programele care le-am instalat deja.E adevarat ca trebuie sa repari permisiunile dupa orice install de program?
Mda, pregătisem cafeaua și berea, dar – bag sama – nu vei lua avionul din Italia la București!
Dacă zici că metodele prezentate nu dau roade, nici Onyx ori alt utilitar de optimizare, aș zice că va trebui să reinstalezi, deși nu prea-mi dau seama de cei ajuns aici; e drept, probabil nici nu ai descris tot ce ai făcut. Dacă zici că SP nu se deschide, aș zice să-i lipsesc niște fișiere etc. etc.
În general, în asemenea situații, e bine să faci reinstalare de la zero, cu raderea partiției. Asta presupune că salvezi tot ce trebuie pe un disc extern sau pe un stick sau pe un DVD sau pe toate, depinde cît ai de salvat. Eu unul folosesc de ani iBackup al lui Martin Jahn (grapefruit.ch), cu care salvei toate datele sensibile și invizibile (parole de acces, keychain etc. etc.), restul fișierelor fie tot cu iBackup fie „ciobănește” prin copiere de colo colo. După reinstalare, pui ibackup pe funcția Restore și readuce sistemul la starea anterioară.
Se poate, sigur, face și reinstalare peste sistemul vechi, lucru care mie nu-mi place, deoarece păstrează cadavre ale sistemului vechi. Ar fi și cazul tău, cert ai cadavre prin sistem.
Permisiunile ar trebui reparate după fiecare aducere la zi a sistemului, nu chiar după fiecare instalare, nu e mare lucru dacă nu o faci, dar e bine să faci asta perioric, eu o fac cam o dată la 2-3 săptămîni, dacă nu uit.
Mda, pregătisem cafeaua și berea, dar – bag sama – nu vei lua avionul din Italia la București!
Dacă zici că metodele prezentate nu dau roade, nici Onyx ori alt utilitar de optimizare, aș zice că va trebui să reinstalezi, deși nu prea-mi dau seama de cei ajuns aici; e drept, probabil nici nu ai descris tot ce ai făcut. Dacă zici că SP nu se deschide, aș zice să-i lipsesc niște fișiere etc. etc.
În general, în asemenea situații, e bine să faci reinstalare de la zero, cu raderea partiției. Asta presupune că salvezi tot ce trebuie pe un disc extern sau pe un stick sau pe un DVD sau pe toate, depinde cît ai de salvat. Eu unul folosesc de ani iBackup al lui Martin Jahn (grapefruit.ch), cu care salvei toate datele sensibile și invizibile (parole de acces, keychain etc. etc.), restul fișierelor fie tot cu iBackup fie „ciobănește” prin copiere de colo colo. După reinstalare, pui ibackup pe funcția Restore și readuce sistemul la starea anterioară.
Se poate, sigur, face și reinstalare peste sistemul vechi, lucru care mie nu-mi place, deoarece păstrează cadavre ale sistemului vechi. Ar fi și cazul tău, cert ai cadavre prin sistem.
Permisiunile ar trebui reparate după fiecare aducere la zi a sistemului, nu chiar după fiecare instalare, nu e mare lucru dacă nu o faci, dar e bine să faci asta perioric, eu o fac cam o dată la 2-3 săptămîni, dacă nu uit.
As fi vrut eu!Din pacate e cam departe!Oricum am rezolvat-o…frunza verde de chefal…Totusi vreau sa stiu daca pot sa sterg versiunea veche,fisierele,sau nu,mai am nevoie de ea sau sistemul si-a refacut folderele?Partea cu onyx sau alte utilitare am expus-o destul de gresit:de fapt incercasem sa le instalez dupa ce se busise SP,de aia nu mergea.Acum e totul ok si mai fac un backup cu iBackup si gata.De fapt am sa mai dau o fuga sa vad si treaba cu single user mode ca-s cam in ceata.Va multumesc la toti si un an cat mai bun in retea dar mai ales in viata de toate zilele!