Sau cine mai citeste carti in ziua de azi. E-carti.
Adevarul e ca m-a prins si pe mine febra asta cu e-reader-urile. Toata lumea e in sus si in jos cu Kindle-u lui Amazon, mai nou Barnes & Noble au scos Nook (care cica are probleme majore de conectivitate), pana si Sony s-a introdus in market-ul asta cu un reader Daily ceva-de-genu.
Si atunci mi-a picat fisa: am un iPhone. Pun pariu ca gasesc ceva app sa-mi satisfac setea pentru e-books. Si daca e si gratis, cu atat mai bine.
Introducing Stanza. >> Click pentru screenshot logo.
Un app foarte solid care vine in pereche cu un client desktop (Mac si Windows) cu care poti sa convertesti orice PDF (sau multe alte formate) in epub si poti sa-ti sincronizezi iPhone-ul. Faza misto e ca nici nu-ti trebuie Internet. Poti sa creezi o retea wireless cu Airport, te conectezi cu iPhone-ul la acea retea si Stanza 100% va gasi toate cartile din clientul desktop. Apoi in cateva secunde toate cartile se download-uie in iPhone si asta e tot. >> Click pentru screenshot: clientul desktop.
Ai foarte multe optiuni cu care te poti juca: De la fonturi pana la efectul de intoarcere a paginilor. Cei cu gusturi un pic mai ciudate vor gasi tot felul de texturi pentru fundal (plus optiunea de-a importa orice fel de poza) si tot felul de culori pentru text. >> Click pentru screenshot: customizare.
Poti sa-ti creezi doua teme: una pentru zi, si una pentru noapte.
Controalele sunt foarte simple si eficiente: Pe langa ca poti sa “tragi” de pagini in stanga si in dreapta, poti sa faci miscarea in sus si in jos pentru a ajusta luminozitatea textului. La fel, poti doar sa atingi subtil marginile telefonului sa intorci paginile. >> Click pentru screenshot: controale.
Catalogul de carti online e imens. Numai in Project Gutenberg sunt peste 25000 de carti - gratis. FeedBooks ofera carti de domeniu public -gratis. >> Click pentru screenshot: catalog online.
Cine dracu citeste atata? Oricum ai optiunea sa si cumperi (daca ai nervi sa scoti cartea de credit din portmoneu) carti din librarii online de genul: Fictionwise Book Store, O’Reilly eBooks (Mac OS X the Missing Manual si iPhone the Missing manual - imi vin repede), SmashWords si multe altele…
Si-atunci stai si te intrebi de ce sa cheltui $200-300 (sau cat o fi) pe un Kindle? Pentru ecranul mai mare, care nici nu e touch-screen, nici color? Pentru Nook cu care nici nu te poti conecta la serverele lor sa download-ui o carte? Pentru un Sony la nici nu poti sa-i tii minte numele? Si-asa iPhone-ul le cam face pe toate, si le cam face mai bine decat orice alt gizmo…
Recomand Stanza 100%. Am zis ca e gratis, nu? (si app-ul si clientul)
Link: Click!
—-
Imi cer scuze pentru link-urile catre screenshot-uri. Se pare ca nu pot insera poze in text…