Salutare, iata si situatia:
Am avut de machetat o “folie” din aceea de plastic care “tine”: 6 doze suc, 2, 4, etc. sticle de suc; are multe denumiri, sa-i spunem “multipack wrap”. Fisierul este la 5 culori speciale (una dintre ele este doar cyan), si am un background facut in photoshop plus restul elementelor vectoriale, logo, ingrediente, icon-uri, cod de bare, etc., in illustrator.
Am lucrat in photoshop pe canale, mi-am rupt creierii cu niste gradienti si halouri, am facut sparturi in canale, “new spot channel”, tot tacamul….
Intrebari:
- de ce nu pot aduce acest background in illustrator ca sa adaug si vectorii?
- de ce trebuie sa schimb manual numele canalelor spot din ps?
- de ce sunt aceste conflicte?
Doar am aceleasi culori, in ps am canale de P287, P354, P109, in illustrator am vectori cu aceleasi pantoane, de ce nu vrea? A trebuit sa schimb denumirile din ps in “albastru, verde….etc” in loc sa las numele culorii. M-am mai lovit de asta dar acum cu CS4 m-am gandit ca au rezolvat problema. Ca sa nu mai spun ca si in illustrator si in pdf se vede diferit desi este aceasi culoare, ma rog poate nu am eu setarile cum trebuie.
O mare hiba din partea adobelui dupa parerea mea, sau ma insel si sunt niste explicatii logice pe care eu nu le stiu.
ok, deci mi-am adus aminte ca trebuie sa-l salvez photoshop dcs 2.0, vacanta de sarbatori, DOAR CA eu nu am backgroundul pe tot layoutul, am la un moment dat spartura prin care se vede folia transparenta, eeeee aici e aici, salvatul in dcs 2.0 “fletuieste” dec? raspunsuri?
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
bre, m-am jucat si eu dimineata un piculet.
Am luat o captura de ecran RGB, am convertit-o CMYK, am dat new spot channel (P Reflex blue), am desenat cu un brush niste magarii pe acel canal, am salvat psd (bifat spot channel), l-am importat in Illustrator si totul e perfect: a adus P reflex Blue cu exact acel nume… (daca activezi optiunea de “overprint preview”, desenezi niste vectori cu culoarea noua adusa din psd si te joci apoi cu vizualizarea canalelor din “overprint preview” o sa vezi corect si vectorul si imaginea)
Nu inteleg unde este problema de fapt…
mac@, nu prea am inteles ce ai facut, sunt putin la pamant cu somnu’, problema era ca illustratorul imi da un mesaj de “conflict de nume ale culorilor spot” si nu ma lasa sa import un psd cu un canal sa zicem P354 iar in illustrator sa am un patratel cu aceeasi culoare.
dacule as fi facut in illustrator dar am niste “pete” de culoare care nu au margini vizibile, imi lipsesc cuvintele sa explic acum, am niste halouri pe acolo, ideea era ca nu pot face acel background in ilustrator.
bai, eu nu mai inteleg nimic, acum merge…. am luat psd-ul (de ieri), am schimbat numele din “verde” in “PANTONE 354 C” si restul canalelor la fel, l-am salvat psd fix cum am facut si ieri, nu eps, nu dcs2, si l-am importat in fisierul meu illustrator…... si a mers! nu mi-a mai zis nimic
mah si m-am mai lovit de chestia asta in anii trecuti, cateodata mergea cateodata nu, dar m-am gandit ca nu cunosc destule si nu ma enervam tare, dar acum .......
nu mai inteleg nimic, voi nu v-ati lovit niciodata de conflictul asta de nume?
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
hm, cred ca-mi dau seama…
incearca asa: fa un document nou, importa poza (o sa-ti aduca culorile spot din photoshop, cu denumirea lor de acolo)
si apoi, din documentul/documentele vectoriale (logouri si ce mai ziceai) da copy paste in acest document; daca raporteaza conflict zi-i sa-ti aduca culorile ca si culori noi si faci replace dupa aia (aici freehandu’ ii dadea fum lu’ illustrator; in illustrator e cam nasoala joaca asta pt ca poti uita un outline sau ceva de prin vreun pattern la culoarea “duplicat”)
am incercat asta ieri, cand ajunsesem la capatul nervilor, am adus psdul in document nou dar nu a vrut sa faca paste in fisierul meu cu vectori, iar fereastra cu conflictul nu avea decat un singur buton “OK”
el in fereastra ma avertiza de conflictul numelor, ma sfatuia sa-l rezolv, iar apoi sa-l import, nu stiu sa fac cum ai zis tu, sa-mi aduca culorile ca si culori noi (ura cacofonie!) :(
oricum, acum merge, eu am doi multipaci din astia de facut si dupa ce ieri aveam in lista de swatchuri in ill 5 denumiri cu pantone… si alte 5 denumiri de “verde”...bla bla… eee, acum merge! am foarte frumos doar pantoanele.
si nu numai asta, dar acum nici nu mai am diferente de preview cand ma uitam in pdf, acum arata la fel albastrul din ps cu vectorul albastru din ill
m-a obosit dtp-u asta, m-a plictisit rau, mai ales ca nici ai de unde sa inveti, cursurile alea gasite pe net sunt foarte scumpe si nu stiu cat de mult inveti, la servici i-am sugerat sefului sa ceara bani mai sus pentru niste cursuri serioase ceva acolo, si s-a facut ca uita… nu mai vreau dtp pe genunchi, mare noroc ca am lucrat o perioada in tipografie, aici in agentie vai si amar - “tiff la 300” e hitul zilei… in fiecare zi… daca le zici de pdf ti se raspunde ca lasa domne’ sa fim acoperiti…
hai ca am dat-o in vaicareli, deci nu stiu ce sa cred cu problema asta, poate mai e si cineva care s-a confruntat cu ea si poate ne spune cum a rezolvat, multumiri inca o data
nu e greu dtepeu’... obositor poate
tre’ doar sa te gindesti bine inainte de a te apuca de o lucrare
iar illustrator stie sa faca fundale cu gradienti de la pantone la alt pantone sau la transparent foarte usor si foarte bine
Numele culorilor speciale le-ai definit intai in illustrator, nu? Apoi ai folosit aceleasi nume in Photoshop cand ai facut canalele?
Cum aveai denumite culorile in Illustrator, din biblioteca Pantone, CMYK sau Lab?
In Photoshop culoarea speciala e definita cu valori Lab, de aici poate aparea un conflict cand importi imaginea intr-un fisier ai in care ai deja culori cu aceleasi nume.
Am putea dezvolta un nou topic, cum definesc dtp-isti culorile speciale in Illustrator sau InDesign. Cati folosesc Lab?
Da, la DTP, pentru tipar.
Cu atat mai mult daca nu e culoare din Pantonar, ci e creata de producator, trebuie sa se foloseasca Lab.
Sa dau un exemplu: culorile speciale la Milka, sunt definite de obicei Mika Dark Lila si Mila Lila.
Daca trimiti unui producator nou culorile definite CMYK el va transforma in Lab ce ii trimiti tu ca sa obtina culorile speciale. Cineva defineste Milka Lila de exemplu 60% Cyan si 60% Magenta, altcineva defineste 55% Cyan, 55%. Magenta. Clientul da ok, are un previewin fata, eventual un jpg RGB dar apoi in tipar nu iese bine. Tocmai de asta sunt ambalaje pe piata unde exista diferente la culorile speciale, inclusiv la Mila Dark Lila unde diferenta se vede si mai bine. Nu vorbesc de diferentele de tipar intre folie, hartie sau carton, ma refer la diferente intre ambalaje tiparite pe acelasi tip de folie, hartie sau carton, dar la producatori diferiti.
Ideal e sa se foloseasca culorile definite Lab, culori masurate cu un spectograf si apoi se salveaza ca o formula ca sa se stie exact cum a fost creata o culoare. Daca culorile sunt definite apoi Lab in Illustrator sau InDesign la orice producator ajunge documentul va obtine aceaesi culoare speciala.
Ai si raspunsul, eu folosesc Lab la speciale ori de cate ori am valorile Lab. Daca nu le am, le cer sau explic ca e doar o culoare de preview ce nu trebuie luata ca referinta.
Inclusiv Pitstop sau Neo raporteaza ca eroare lucrul asta la preflight, inclusiv la o culoare definita in Illustrator ca fiind din Book Color, eroarea e asa: “Spot color xxx C has different alternate color values”
...pai cum zici tu, aia nu mai e culoare speciala…
culoarea speciala, e aia care e in bidonul respectiv, aia care se pune in valul masinii…
daca culoarea aia se obtine din niste procente de culoare definite in spatiul lab sau oricare altul… nu mai e nimic special la tiparul ala
60C 60M e alta culoare decit 55C 55M oriunde, oricind, pe orice masina de tipar si oricum s-ar chema culoarea aia
daca ar fi o culoare Spot, poate avea orice valori si nuante = nu conteaza decit ce are tipograful in bidonul de culoare pe care-l varsa in masina
Tipograful are in bidon culoarea pe care o prepara dupa “o formula” care e salvata folosind valorile Lab.
Ca doar nu ii spune clientul ca trebuie nu stiu cate kile sau litri dintr-o culoare si alti cativa litri din alta.
Tocmai de asta e bine sa fie definite culorile speciale cu valori Lab, ca tipograful sa stie ce pregateste sa puna in masina. Isi prepara singur o culoare speciala folosindu-se de valorile Lab.
Asa suna ce am spus, ca Lab inseamna amestecatul culorilor cu o lingura?
De ce crezi ca in Photoshop culorile speciale sunt definite Lab? Ce masori la o culoare speciala, valorile cmyk?
cum se face conversia din cmyk in rgb sau invers cu ajutorul profilelor de culoare?
Pentru orice culoare speciala ai nevoie de valorile Lab.