3 din 4
3
Pantone in PS vs. acelasi Pantone in ILL
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
STef… - 12 Ianuarie 2010 08:21 PM

Bretagmacbeth

Vreaaaauu si iooo unu d-astaaaa shut eye

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

grey are
ogilvy n-are
raspberry

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

si ca tot vorbim de LAB (si culorile lui imaginare, vorba lui Margulis)
intrebai tu:

Cum aveai denumite culorile in Illustrator, din biblioteca Pantone, CMYK sau Lab?

tu in illustrator ai paleta LAB ???

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 12 Ianuarie 2010 08:42 PM

grey are
ogilvy n-are
raspberry

mai are si Leo

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 12 Ianuarie 2010 08:39 PM

Bretagmacbeth

nu se mai gasesc cheese le-au schimbat numele
dar tu sti asta

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 17.03.07

Stef,
folosesc un exemplu simplu, folosesc Pantone354 despre care a scris Gutuie.

Presupun ca Gutuie a folosit Pantone 354 in Illustrator, culoarea apare ca fiind definita din book cu preview CMYK cu valorile 80,0,90,0.

Acum presupun ca am de la un client o culoare speciala „secreta” cum ai spus tu. E definita ca fiind „verde Client” si valorile de preview sunt la fel ca mai sus, 80,0,90,0
Producatorul primeste documentul si vede cum e definita culoarea in Illustrator sau InDesign si se uita sa vada care e cea mai apropiata culoare speciala pe care o poate folosi, foloseste Photoshopul ca sa avada care e cea mai apropiata culoare: obtine ca e Pantone 362 cu valorile Lab 57, -44, 43.
Acum uita-te putin la valorile Lab de la Pantone 354: 60, -76, 40.
Daca ii trimiti producatorului culoarea „verde client” cu valorile Lab 60, -76, 40 el o va identifica corect ca fiind Pantone 354, daca ii trimiti definita cu preview CMYK o va identifica dupa aceste valori ca fiind Pantone 362. Uita-te in Pantonar sa vezi diferentele.

Apoi, daca faci un document nou in InDesign sau Illustrator si importi un PSD in care ai canal de culoare speciala cukloarea ca aparea in swatches ca avand preview CMYK cu valorile de mai sus.
Eu lucrez in felul urmator: in InDesign bifez in Ink Manager „Use Standards Lab Values for Spots” iar in Illustrator in Spot Color Options „Use Lab Values specified by the book manufacturer”. Fac asta inca de cand creez documentul iar cand import imaginea culoarea va aparea in swatches ca fiind spot dar in preview am valorile sale Lab care sunt exact ca in Photoshop.

In felul asta o culoare speciala e definita in toate cele trei aplicatii la fel si poate fi identificata usor. Pentru orice culoare speciala e bine sa se foloseasca doar valorile Lab.

Daca nu stiu valorile Lab de la o culoare speciala atunci las preview-ul definit cu valorile CMYK insa spun ca e o culoare doar de preview tocmai ca producatorul sa stie sa nu ia de bune valorile mele si sa incerce sa gaseasca o culoare apropiata. Daca insa am valorile Lab de la o culoare atunci le folosesc fara probleme si spun ca aia e formula culorii speciale, denumita de mine cum vreau.

Semnătură 

Mac Pro 2x Quad-Core Intel Xeon 3GHz, 8GB RAM
Apple Display 30”
MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.16 GHz
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRank
Jr. Member

Postul numarul doi, ca am scris prea mult si depasisem numarul de caractere, cum cred eu ca ar trebuie sa lucreze producatorul, clientul si dtp-ul, lucruri care afara se intampla, la noi e doar teorie cum a scris Dacu.

1.  Presupun ca am o brosura pe o hartie nu de calitate, hartie taratata cu aditivi ca sa para mult mai alba - apare acea problema de Optical Brighteners care face ca in spectrul de culori zona de albastru sa fie mult mai pronuntata. Asta va influenta modul cum sunt vazute culorile si producatorul ar trebuie sa ajusteze culoarea speciala luand in calcul diferentele de reproducere a culorii speciale. Adica ar trebuie sa ajusteze fiecare culoare speciala, sa o modifice in laboratorul propriu in asa fel incat cand masora cu spectometru ce s-a tiparit valorile Lab sa fie apropiate de valorile standard ale culorii. Recunosc ca asta se intampla doar la tipografiile foarte mari, admit ca sunt paranoic daca ma astept sa se intample asta in fiecare tipografie

2.  Clientul decide ca reduca costurile de productie si vrea ca un ambalaj sa fie tiparit doar la policromie. Producatorul realizeaza ca backgroundul e la policromie si ca poate avea probleme la tipar, prin urmare decide sa foloseasca o culoare speciala chiar daca asta inseamna sa faca un cilindru in plus pe cheltuiala sa. Aici are doua variante:

-  daca are cumva un print de referinta de la client va incerca sa vada care e cea mai apropiata culoare speciala pe care o poate reproduce in asa fel incat tiparul sa semene cu printul trimis de client. Culoarea pe care o identifica nu e neaparat o culoare din book, motiv pentru care el isi salveaza o formula ca sa stie pe viitor ce a folosit, formula care e identificata prin valorile Lab ale culorii. E foarte important ca apoi sa spuna clientului ca s-a folosit culoare speciala, ca pe viitor documentele facute de dtp sa fie facute cu acea speciala. Producatorul trebuie sa trimita valorile Lab tocmai ca acea culoare sa fie definita corect pe viitor si oricare alt producator sa aiba un reper in asa fel incat sa poata prepara aceeasi culoare. In nici un caz producatorul nu vafolosi Photoshopul ca sa identifice culoarea speciala, pot aparea diferente cum am scvris mai sus la exemplul cu Pantone 354. Varianta asta eu o numesc varianta tampita pentru ca de cele mai multe ori la noi clientii folosesc ca reper printuri digitale sau chiar printuri pe imprimante normale de birou si isi inchipuie ca pe folie tiparul va arata la fel.

-  Varianta doi, pe care eu o cred a fi profesionista: producatorul primeste documentul si face matchprint folosind un sistem ca de exemplu GMG, sistem care e calibrat cu masinariile lui. In felul asta scoate un matchprint foarte apropiat de tipar. Aici clientul poate sa nu fie multumit de culori si atunci cere dtp-ului sa faca modificari dupa care producatorul va face matchprintul final. In momentul cand clientul da ok producatorul poate masura pe matchprint orice culoare CMYK si identifica formula culorii speciale pe care trebuie sa o prepare. Tiparul final va fi aproape identic ce matchprintul. Toata lumea e fericita, imbratisari, pupaturi.

3.  Proba de tipar – caz simplu: clientul decide ca ambalajele pe care le avea tiparite pe hartie sa treaca pe folie. DTP-ul foloseste aceesi culoare speciala insa la proba de tipar clientul nu e multumit de culoare. Producatorul ajusteaza culoare pana clientul da ok, apoi masora cu spectometru si are valorile Lab, stie pe viitor cum trebuie preparata acea culoare speciala. E foarte important ca valorile Lab sa fie trimise clientului, care apoi le trimite dtp-ului in asa fel incat pe viitor toate documentele sa foloseasca acea culoare speciala. Dau un exemplu, folosesc Pantone 485 in layout, insa culoarea finala preparata de producator e modificata. Clientul lanseaza apoi un produs nou, lucreaza cu alta agentie, care trimite la alt producator folosind Pantone 485. Evident ca producatoul va folosi culoarea din document si apoi clientul ii va spune ca nu e bine. De asta e important ca dtp-ul sa intrebe mereu cand e vorba de culori speciale, sa ceara toate detaliile, poate in felul asta isi aminteste si clientul ca intr-adevar culoarea a fost schimbata.

4.  Varianta culorilor care sunt foarte greu de reprodus pe flexo, ca de exemplu Pantone Purple. Aici e aceeasi situatie ca ma sus, producatorul stie exact care e culoarea cea mai apropiata pe care o poate reproduce, eventual mai face ajusatri pana cleintul da ok. Varianta finala a culorii trebuie transmisa catre client si apoi dtp ca pe viitor sa se foloseasca corect. In mod normal dtp-ul va trimite pe viitor layouturile schimband numele culorii si folosind valorile Lab. Situatia asta e insa cea mai nasoala, pentru ca dai de designerul sau art-ul care a lucrat si care e nemultumit ca nu e Purple asa cum a vrut el.  Din momentul asta incepi sa iubesti clientul si producatorul din tot sufletul.

Si pentru ca am ajuns la iubit ma opresc cu exemplele, desi mai am multe, tocmai ca sa nu stric momentul asta frumos.

P.S. Din pacate nu mai am scule de masurat, vreau sa-mi cumpar un Spectro Eye, insa e mult prea scump pentru mine acum. Cu criza asta probabil ca zugravitul ar fi mai profitabil pentru mine. Pana ma reprofilez insa am avut timp sa scriu mult. ☺
Gutuie, scrie te rog ce mesaj de eroare ai avut ca sa ne dam seama ce s-a intamplat.

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRank
Jr. Member

Scuze si de greselile facute din graba. smile

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRankRank
Administrator
leog - 13 Ianuarie 2010 10:46 AM

....
Daca ii trimiti producatorului culoarea „verde client” cu valorile Lab 60, -76, 40 el o va identifica corect ca fiind Pantone 354, daca ii trimiti definita cu preview CMYK o va identifica dupa aceste valori ca fiind Pantone 362. Uita-te in Pantonar sa vezi diferentele.
....

daca ii trimiti producatorului - tipografului, adica - un document cu o culoare SPOT, intitulata ‘verde client’, nu mai intereseaza pe nimeni valorile lab, cmyk, rgb etc

ar trebui sa faci o vizita intr-o tipografie…

(si atunci poate te lamuresti si de tiparul flexo cu culori pantone)

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRank
Jr. Member

Dacu,
daca e vorba de un producator nou care nu are toate detaliile atunci chiar are nevoie de mai mult decat de numele culorii.
Daca insa a mai lucrat pentru client, da, nu mai are nevoie de nimic, intr-adevar.

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Administrator

gresesti…
extrapolind: tu de duci la gara, si ceri bilet de tren
ce? trebuie sa te stie vinzatorul ca sa-ti dea la trenul corect pina la statia ta?
sau trebuie sa spui tu informatiile astea, ca sa stie el citi bani iti cere?

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
RankRank
Jr. Member

Eu ce spuneam? Ca-i dau toate informatiile, nu? smile

Semnătură 

Apple Display 30”
Time Capsule 1TB
iPhone 3G S 32G
iPod 60G

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Administrator

o tii langa…
ok, fa cum crezi ca e mai bine pentru tine
wink

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Bravo nene, excelent, perfect de acord cu tine. Se poate face un wiki din asta.
Daca toata lumea ar lucra asa in romanica, cred ca m-as indragosti a doua oara de meseria asta, dar din pacate….
Astea sunt cazuri extreme, cand o culoare Pantone tiparita pe te miri ce, da rezultate neasteptate. Vreau sa-l vad si eu pe tipograful care da un asemenea feedback.

Producatorul realizeaza ca backgroundul e la policromie si ca poate avea probleme la tipar, prin urmare decide sa foloseasca o culoare speciala chiar daca asta inseamna sa faca un cilindru in plus pe cheltuiala sa.

asta mi-a placut

Eu lucrez cu tipografii care printeaza si digital, care habar n-aveau sa printeze. Nu vroiau in ruptul capului sa inteleaga ca pe inkjet iese mai bine daca dai documentul rgb si nu cmyk. “Noua ne trebuie documentul cmyk, masina noastra nu stie sa printeze din rgb.” A trebuit sa ma duc la iei sa vad despre ce vorba. Printau direct din Photoshop pe un HP nustiudecare, deschideau documentul si il converteau automat in US Web coated, in output-ul de PS aveau cu totul alt profil de culoare, iar rip-ul imprimantei, bineinteles, alt profil. Berbecii ai imi converteau de 3 ori documentul (fie el si cmyk) si se mirau de ce nu ies gradientii. Si faceau asa de ani de zile cu toate documentele. N-aveau nici o treaba, in schimb erau plini de vrajeala.

producatorul primeste documentul si face matchprint folosind un sistem ca de exemplu GMG, sistem care e calibrat cu masinariile lui.
tu ori lucrezi intr-o lume ideala, ori pe alta planeta LOL

Fi atent acilea cum se lucreaza cu adevrat:
- da-ne documentele sa facem un proof
- ok, unde le tipatiri
- pai nu stim inca
- pai prooful unde-l faci
- la “Dorel”
- si ce fel de tipar simuleaza nea Dorel asta
- ce e aia…
Vine prooful, in josul paginii trecute informatiile despre tipul masini, profil de culoare si ce doc a printat. Ce fac bajetii, iau documente de la mai multe agentii, fac un nesting cu ele, fiecare cu ce profil o fi venit (si care ar fi trebuit simulat, ca d-aia dau proof) dau print cu profilul lor. Tu te duci la client si ii zici asa o sa arate la tipar. Iti imaginezi si tu ce urmeaza.

E… cam asa se lucreaza pe la noi, din pacate

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 12 Ianuarie 2010 08:39 PM

Bretagmacbeth

mamaaaaaaa
acum am vazut ca am scris B in loc de G