Postul numarul doi, ca am scris prea mult si depasisem numarul de caractere, cum cred eu ca ar trebuie sa lucreze producatorul, clientul si dtp-ul, lucruri care afara se intampla, la noi e doar teorie cum a scris Dacu.
1. Presupun ca am o brosura pe o hartie nu de calitate, hartie taratata cu aditivi ca sa para mult mai alba - apare acea problema de Optical Brighteners care face ca in spectrul de culori zona de albastru sa fie mult mai pronuntata. Asta va influenta modul cum sunt vazute culorile si producatorul ar trebuie sa ajusteze culoarea speciala luand in calcul diferentele de reproducere a culorii speciale. Adica ar trebuie sa ajusteze fiecare culoare speciala, sa o modifice in laboratorul propriu in asa fel incat cand masora cu spectometru ce s-a tiparit valorile Lab sa fie apropiate de valorile standard ale culorii. Recunosc ca asta se intampla doar la tipografiile foarte mari, admit ca sunt paranoic daca ma astept sa se intample asta in fiecare tipografie
2. Clientul decide ca reduca costurile de productie si vrea ca un ambalaj sa fie tiparit doar la policromie. Producatorul realizeaza ca backgroundul e la policromie si ca poate avea probleme la tipar, prin urmare decide sa foloseasca o culoare speciala chiar daca asta inseamna sa faca un cilindru in plus pe cheltuiala sa. Aici are doua variante:
- daca are cumva un print de referinta de la client va incerca sa vada care e cea mai apropiata culoare speciala pe care o poate reproduce in asa fel incat tiparul sa semene cu printul trimis de client. Culoarea pe care o identifica nu e neaparat o culoare din book, motiv pentru care el isi salveaza o formula ca sa stie pe viitor ce a folosit, formula care e identificata prin valorile Lab ale culorii. E foarte important ca apoi sa spuna clientului ca s-a folosit culoare speciala, ca pe viitor documentele facute de dtp sa fie facute cu acea speciala. Producatorul trebuie sa trimita valorile Lab tocmai ca acea culoare sa fie definita corect pe viitor si oricare alt producator sa aiba un reper in asa fel incat sa poata prepara aceeasi culoare. In nici un caz producatorul nu vafolosi Photoshopul ca sa identifice culoarea speciala, pot aparea diferente cum am scvris mai sus la exemplul cu Pantone 354. Varianta asta eu o numesc varianta tampita pentru ca de cele mai multe ori la noi clientii folosesc ca reper printuri digitale sau chiar printuri pe imprimante normale de birou si isi inchipuie ca pe folie tiparul va arata la fel.
- Varianta doi, pe care eu o cred a fi profesionista: producatorul primeste documentul si face matchprint folosind un sistem ca de exemplu GMG, sistem care e calibrat cu masinariile lui. In felul asta scoate un matchprint foarte apropiat de tipar. Aici clientul poate sa nu fie multumit de culori si atunci cere dtp-ului sa faca modificari dupa care producatorul va face matchprintul final. In momentul cand clientul da ok producatorul poate masura pe matchprint orice culoare CMYK si identifica formula culorii speciale pe care trebuie sa o prepare. Tiparul final va fi aproape identic ce matchprintul. Toata lumea e fericita, imbratisari, pupaturi.
3. Proba de tipar – caz simplu: clientul decide ca ambalajele pe care le avea tiparite pe hartie sa treaca pe folie. DTP-ul foloseste aceesi culoare speciala insa la proba de tipar clientul nu e multumit de culoare. Producatorul ajusteaza culoare pana clientul da ok, apoi masora cu spectometru si are valorile Lab, stie pe viitor cum trebuie preparata acea culoare speciala. E foarte important ca valorile Lab sa fie trimise clientului, care apoi le trimite dtp-ului in asa fel incat pe viitor toate documentele sa foloseasca acea culoare speciala. Dau un exemplu, folosesc Pantone 485 in layout, insa culoarea finala preparata de producator e modificata. Clientul lanseaza apoi un produs nou, lucreaza cu alta agentie, care trimite la alt producator folosind Pantone 485. Evident ca producatoul va folosi culoarea din document si apoi clientul ii va spune ca nu e bine. De asta e important ca dtp-ul sa intrebe mereu cand e vorba de culori speciale, sa ceara toate detaliile, poate in felul asta isi aminteste si clientul ca intr-adevar culoarea a fost schimbata.
4. Varianta culorilor care sunt foarte greu de reprodus pe flexo, ca de exemplu Pantone Purple. Aici e aceeasi situatie ca ma sus, producatorul stie exact care e culoarea cea mai apropiata pe care o poate reproduce, eventual mai face ajusatri pana cleintul da ok. Varianta finala a culorii trebuie transmisa catre client si apoi dtp ca pe viitor sa se foloseasca corect. In mod normal dtp-ul va trimite pe viitor layouturile schimband numele culorii si folosind valorile Lab. Situatia asta e insa cea mai nasoala, pentru ca dai de designerul sau art-ul care a lucrat si care e nemultumit ca nu e Purple asa cum a vrut el. Din momentul asta incepi sa iubesti clientul si producatorul din tot sufletul.
Si pentru ca am ajuns la iubit ma opresc cu exemplele, desi mai am multe, tocmai ca sa nu stric momentul asta frumos.
P.S. Din pacate nu mai am scule de masurat, vreau sa-mi cumpar un Spectro Eye, insa e mult prea scump pentru mine acum. Cu criza asta probabil ca zugravitul ar fi mai profitabil pentru mine. Pana ma reprofilez insa am avut timp sa scriu mult. ☺
Gutuie, scrie te rog ce mesaj de eroare ai avut ca sa ne dam seama ce s-a intamplat.