Mă plimb de ceva ani pe forumul ăsta, am văzut aici, în timp, lucruri schimbîndu-se, am văzut tonuri împăciuitoare, umile, obraznice, atotştiutoare (nu ţi-am zis eu că aia e? Dacă mă ascultai, nu mai pierdeai timpul), tonuri enervate şi enervante, scandaloase şi scandalizante. Am văzut şi atitudini, trei cu deosebire: aceea a neştiutorului, a pufosului care pune întrebarea respectuos şi execută cu sfinţenie preceptul macuserului veteran, apoi aceea a veteranului, sfătos, mişcîndu-se alene sau cu vioiciune printre hăţişurile sistemului (deh, le-a mîngîiat ani în şir, iar acum le ştie ca pe găurile propriilor buzunare), strivind uneori fără milă, la o adică, pe începătorul obraznic sau neclar (uneori e tot aia), aducînd repede la ordine cu un eşti confuz, incoerent, scrie clar sau du-te şi spală ferestrele în ograda lui Balmer pe neatent ori repede descurajînd orice răspuns cu un eşti patetic încruntat şi tăios. O a treia categorie, care nu m-a îngrijorat niciodată, care m-a uimit întotdeauna aici (în România, ca şi pe forum), care face cu modestie lucrurile să curgă fără tam-tam, e una restrînsă - 2-3 oameni (realmente) -, care răspund limpede oricărui nefericit (şi pe aici sînt mulţi, că macuri sînt din ce în ce mai multe), care pun ici-colo cite un smiley de încurajare, care punctează exact şi discret ce au de zis, în fine, oameni să-i pui pe rana din pieptul machist (macuser), nu altceva.
Am mai văzut, acum cîteva luni, şi un protest, venit din partea unui vechi forumist pătimaş - umoral (deşi plin de umor şi autoironic, ştiţi voi despre cine vorbesc), care n-a mai găsit alt răspuns la vehemenţa unui schimb de replici decît retragerea de pe forum. Evident, ca-n orice joc serios, lumea s-a regrupat, s-a trezit la realitate şi l-a oprit pe om să facă gestul necugetat. Fără el, forumul ar fi fost mai arid, mai încremenit, în fine, n-ar mai fi fost la fel.
Tot aşa, am văzut, acum cîteva luni, poate un an, un fel de semnal de alarmă explicit: dom’le, e prea multă violenţă pe forum, ne încingem prea repede, băieţi, haideţi să ne temperăm! Momentul a fost ca de obicei comentat şi treptat s-a topit. Fericiţi, noi, cu macurile noastre, l-am uitat.
În fine, de curînd, un alt macuser s-a săturat şi şi-a cerut imineii (o fi fost de protest? O fi fost că l-a călcat pe coadă cineva şi el e mai coleric? etc.). Repede adus cu picioarele pe pămînt, a renunţat să mai renunţe (mă-ntreb, de ce?) şi şi-a reluat locul printre noi, virtualii.
Ca să m-apropii şi eu de final, că se bătu miezul nopţii: Acum cîteva ore, cred, a fost banat un user, după un schimb de replici incalificabile pentru nişte oameni care se declară, prin apartenenţa la grup, la ideea care ne mînă-n luptă, altfel.
Am urmărit cu atenţie firul replicilor, partea tehnică am înţeles-o prea puţin, dar n-am putut să nu observ vehemenţa sau ascuţimea de ghilotină a răspunsurilor: chiar sterile (lipsite, adică, în discurs, nu şi în intenţie, de vehemenţă), ele n-au cum să nu jignească. E atîta lipsă de maturitate pe cît de multă informaţie este în vălmăşagul ăla de replici. Principiul forumului sînt discuţiile; dacă devin aprinse, cu atît mai bine, dacă au în ele idei şi nu doar atitudini cu morala: dacă nu-ţi convine, nu citi, dute-n altă parte. Şi apoi, totul se petrece într-o lume virtuală, care nu-i oare făcută, printre multe altele pe care le bănuiţi, să ne amuze, să ne ajute, să ne ducă, măcar cu mintea, where no man has gone before? E păcat. Restu-l adăugaţi voi, că de aia e forum. Sănătate şi bonjur.