am avut un curs cu un profesor care era radioamator, am construit impreuna o antena cu suport, dislay pt afisarea unghiurilor ceva mai complex, a fost ceva foarte interesant
Pentru cine vrea să se apuce de radioamatorism (eu vreau), uite un link bun: http://yo6kxp.org/ - click pe cavalerul din stânga-sus.
Când eram la liceu am făcut cursuri de radioamator la palatul copiilor dar din motive politice toată grupa a fost picată la examenul de III restrâns (auzit cu urechile mele când am fost să dăm examenul: “Ăștia’s a lu’ Cutărescu de Palat ? O să pice toti ...”). Acuma mai încerc odată singur. Poate-poate.
Pe atuncea îmi aduc aminte că era o chestie cu transmisia de date pe frecvențe de radioamator - mai există așa ceva ?
Hehe. Sergiule, pe vremea cind n-aveam nici modem, tineam un chat bot. Pe 145.6 MHz aveam o statie legata cu un montaj de 12 piese pe serialul PC-ului, si daca cineva cerea in radio packet, bot-ul ii dadea ora exacta. Era facut in Turbo Pascal…
Imi amintesc ca mergeam pe dealuri cu o antena telescopica de 2 metri legata fix pe crestet, si ma suiam in copaci ca sa prind repetorul de pe Omu… si degeram cu mina pe microfon si pe pix… si aratam ca un extraterestru autistic, da’ in pustietatea aia nu ma vedea nimeni…
Si odata am urlat in 40 de metri dupa un chinez timp de o ora intreaga, pina cind m-a auzit si mi-a dat un control… si am avut o satisfactie imensa… Azi intri pe un chatroom si gasesti si useri din Antarctica in 3 secunde…
Si diminetile de duminica, de plictiseala, ascultam transmisiile codate in telegrafie ale armatei si umpleam pagini intregi cu grupuri de litere din care nu intelegeam nimica…
Eu am clasa a II-a la radiotelegrafie. Am fost pasionat cand eram pusti de “radioscamatorism”. Tata avea la institut 2 colegi radioamatori. Aveau indicative, dar nu le mai stiu. Ce era cel mai greu, construirea unui transceiver. Piesa pe care o primeai numai daca erai curat la Partid, era cristalul de quartz. Fara ala ... nu prea aveai stabilitate in frecventa. Am incercat sa-mi fac un transceiver “clandestin” cu filtre ceramice ... dar nu am reusit mare branza. In schimb, ma distram cu receptia. Am avut un radio Selena, cand aveam 8 ani. Mai tarziu, am primit cadou un Receptor Grundig cu PLL si alte nebunii ... acord digital, demultiplicator de scala, etc. Am trecut apoi, prin ‘87 ... la receptia TV pe satelit. Veneau vecinii turbati, ca le fur undele “de la TVR si bulgari cu palaria mea”, o antena parabolica de 2m diametru ... Ehhhh… vremuri.
Apoi, in ‘89, am fost incorporat in armata intr-un centru de comandaal unei divizii de rachete antiaeriene. Transmisionist, radiotelegrafist, pe o statie supermoderna la vremea aceea. DDR-ista, KSS 1300, care costa 8 milioane de ruble. Am fost scolit 3 luni pentru a o opera. In paralel cu invatarea intensiva a transmisiei/receptiei in cod morse. Statia aceea ... stia la vremea respectiva, comunicatie digitala ... la nustiucati bauzi. Nu-mi mai amintesc. Avea acord digital, iar emitatorul era cam cat doua combine frigorifice din ziua de azi. In fine ... amintiri frumoase, dar ma opresc aici.
Legat de radioamatorism .... hmmm, chiar nu credeam ca mai sunt activi ....
Interesant site-ul indicat de tine Sergiu. Si ... hmmm ... Sacele, ma leaga amintiri frumoase de acest orasel. Armata, am facut-o la Brasov ...
Doar autorizația de recepție here . Vroiam să dau în vară examenul pentru transmisie dar n-am mai avut timp și nici bani de stație, Poate cândva… cine știe când .
După un an reînviu thread-ul.
Firește că am uitat de examen în 2010.
Dar acum am primit cadou o stație CB cu antenă de mașină cu magnet. Nu am montat-o pe mașină ci am pus-o pe în fereastră pe pervaz. Și acuma stau de două zile și citesc cu e cu SWR-ul, cablurile și antenele.
Știu că CB-ul este privit cu scârbă de “radioscamatori” dar până în octombrie, când e următorul examen de radioamatori, doar 11m pot face.
Se pare că nu mai dă nimeni autorizații de receptor :-(
Care mai sunteți cu CB-ul prin București să facem o întâlnire virtuală macuser pe un canal ?
Eu acum vreo 3-4 ani tot vroiam sa dau examenul dar in cazul meu era mai complicat deoarece in Arad nu se poate da examenul, iar in zilele in care erau examenele, tot timpul eram ocupat cu altceva.
Si pe mine ma intereseaza daca sunt oameni care folosesc CB-ul in Arad (in afara de soferi), planuiam sa imi iau o statie CB dar tot am renuntat la idee nefiind sigur ca voi avea cu cine vorbi ceva, in afara de soferi.
Regulamentul zice că puterea maximă e 4W așa că toate de pe piață sunt 4W.
Cu o antenă “chioară” de mașină, “bate” 10-15km în câmp și 5-10Km în oraș.
Cu o antenă omnidirecțională 1/2 lambda (adică 11m/2=5.5m) “bate” fo’ 20 de Km.
Cu o antenă yagi direcțională, bate cât e curvatura pământului și prin reflexie cu ionosfera s-a vorbit și cu africa de sud.
Dacă e “propagarea” bună (seara) se prind stații de te miri unde. Eu am auzit bulgarii cu antena mea de 2 lei pusă pe pervaz.
Și există și niște amplificatoare (nu foarte legale dar disponibile în magazine) care cresc puterea de emisie de la 4W la 30W ... 100W ...
Din câte ascult eu în București sunt tot felul de neni non-șoferi care stau la taclale pe subiecte tehnice pe CB. Așa mi-a recomandat cineva în eter site-ul http://www.mondoplast.ro care vând accesorii pt radioamatori la prețuri destul de mici (față de ce am găsit pe alte site-uri .ro căutând cu google și price.ro)
belasajgo - cică în zona Timișoara, pe canalul 15 CB este un fel de forum al CB-iștilor înrăiți de ăia cu antene mari pe casă.