Făcînd unele mici cercetări pe internet, se pare că ceea ce a fost prezentat în filmuleţ este o tradiţie japoneză care are loc odată în an. Parte a acestei tradiţii, carnea respectivă se consumă, nu se aruncă. La fel se întâmplă şi în Norvegia (parcă) unde, tot odată în an, pentru a fi considerat adult, prin tradiţie trebuie să omori delfini (cred că erau tot delfini).
mai mult deăt atăt, exista niste norme ce reglementeaza numarul de indivizi si specia ce poate fi sacrificata, de obicei se omoara in minus pentru ca depasirea cotei de sacrificiu duce automat la anularea vinatorii de anul viitor. daca sunt ucise - si mai sunt ucise - specii pe cale de disparitie aceasta se numește braconaj și e o problema de drept penal international.
din cetacee nu se arunca absolut nimic. de la singe la oase totul este folosit si prelucrat, spre deosebire de porci sau vaci la care industria arunca aproape 10% din animal, iar utilizatorul domestic peste 25%.
inuitii au facut chiar si demonstratii cind sa pus problema limitarii vinatorii de foci, morse, balene mici sau delfini. ei de mii de ani au acest stil de viata. nu s-a hotarit nimeni sa ii invete cum sa planteze orez in desertul inghetat iar fondul lor de vinatoare anual este un pic mai mic decit sacrificiul care il face o baleniera intr-o saptamina da activitate.
dar pentru ca cineva invitat intr-un sat de eschosi a filmat si a fost foarte afectat de sacrificiu s-a ajuns la un scandal care a fost solutionat, până la urmă, in favoarea inuitilor (cu citeva amendamente formale).
ați fi în stare să mergeți până în japonia să vă bateți cu vânătorii de delfini… în america centrală să militați pentru stoparea defrișarilor padurilor tropicale?
câți copaci ați plantat într-un an? câți ani? câți ați fost lângă mine când am făcut iureș pentru stoparea defrișărilor haotice din românia?
apropos! nu-i poți explica țapinarului că nu este bine să taie toată pădurea, el știe foarte bine acest lucru, (culmea!!!) dar nu el hotărăște. și mai știe că trebuie să pună și o pâine pe masă...
acum cind plouă și văd la tv casele pe ape, am un sentiment de satisfacție, dumnezeu nu doarme!
dacă fiecare om de pe planeta ar face ce trebuie in jurul lui nu ar mai fi probleme nici de fond si poate nici de forma. dar suntem oameni si ne este mult mai usor sa luam atitudine fata de ceva ce se intimpla peste mari decât să facem ceva real lângă noi. suntem oameni și nu putem să nu mimăm activitatea și interesul pentru a ne potoli vanitatea de setea unor acțiuni mărețe.
eu am încheiat, mai mult nu are rost să mai zic.
n-am nimic nici macar cu ecologiști care folosesc, vrând-nevrând și ei, tot soiul de produse obținute din metode pe care ei le condamnă.
dacă n-ar fi așa ar umbla dezbrăcați și ar muri foarte tineri și bolnavi.