nu se “sparge internetul”, doar ca nu mai pot fi alocate NOI adrese IPv4 , ca nu o sa mai fie…asta e tot.Si?
Om vedea…cred ca e ca in faza cu drobul de sare….
Sustin si eu IPv6 dar cumva nu ma pot obisnui cu el… De 8 ani de cand lucrez cu retele sunt obisnuit cu IPv4 si eu trec greu de la un standard cu care sunt obisnuit, la altul nou.
Deocamdată nici un provider din România nu oferă IPv6 dar cum eu sunt propriul meu mini-provider, am luat un tunel cu un /64 și acum am 18,446,744,073,709,551,616 (18 miliarde de miliarde) de adrese publice, routabile de IPv6 de folosit în rețeaua de acasă. Am alocat 5 dintre ele până acuma
ISP-rile de la noi nici nu se gândesc să treacă la IPv6 până nu plâng clienții. Așa că cu prima ocazie, sunați la ISP-ul vostru și cereți IPv6 - spuneți povestea că din iunie încep să migreze Google și Yahoo la IPv6 (a dat la știri, dom’le) și vreți și voi o adresă. Poate așa încep să se miște și într-un an-doi se va finaliza treaba.
Dar nu totul e roz cu IPv6.
- In acest moment, routarea de IPv6 pe internet e cam la gara - bucati mari de Internet6 nu se văd între ele.
- Majoritatea home-routerelor nu știu ce e aia IPv6 (Airport-urile și doar câteva altele mai știu doar)
Dar anul ăsta va incepe să se repare.
Dar este inevitabil. Cam în două luni, va veni anunțul că toate clasele de IPv4-uri libere de la IANA s-au terminat. In câteva luni după asta, registry-urile zonale vor începe să rămână și ele fără adrese noi de dat la ISP-uri. Și din clipa aia ... cine are, are, cine n-are ... ghinion. ISP-urile nu o să mai dea adrese IPv4 routabile ci private cu NAT gen 192.168.x.x. sau 10.x.x.x - și o sa fie mai multe nivele de NAT unul peste altul. La revedere conectat pe calculatorul de acasa sau servere de FTP sau folosit Bittorrent sau alte chestii de astea. Un IP banat pe macuser ? Se banează un întreg cartier care va ieși prin doar câteva IPv4-uri publice
Din septembrie 2010 am primit un nou IP de la ISP-ul meu, justificat de comunicatele de de mai jos, de pe site-ul lor. Presupun ca asta inseamna ca vor fi pregatiti de IPV6, nu?
“14 mai 2010 Millennium IT devine partener RIPE NCC.
Prin noul parteneriat incheiat cu RIPE NCC, MITnet a devenit LIR (Local Internet registry), fiind autorizat sa aloce adrese IPv4, IPv6 si AS Number la nivel national.
15 sept 2010 Adrese IP noi pentru abonatii rezidentiali.
Incepand cu 15 septembrie MITnet va implementa un nou sistem de clase de IP pentru abonatii rezidentiali. Noul sistem de adrese va imbunatatii conditiile de functionare ale Internetului si pregateste infrastructura MITnet pentru adresarea IPV6.”
Deci o sa-mi fie bine cu IPv6 http://www.mitnet.ro/acoperire.php
Nu stiu daca te “acopera” dar eu de 3 ani nu am avut de ce sa ma pling de ei. Sper sa ii tina in continuare la fel, mai ales ca se lauda ca nu se lasa cumparati de mutanti.