5 din 6
5
La revedere IPv4, salut IPv6
  [ Ignoră ]   [ # 61 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

RIPE (mama internetului în Europa) a distribuit astăzi, 14 Septembrie, ultimele adrese de IPv4 publice. A mai rămas un singur bloc /8 (16 milioane IP-uri), din care se vor aloca blocuri mici de adrese (maxim /22, 1024 IP-uri) DOAR celor care sunt deja conectați prin IPv6.

https://www.ripe.net/internet-coordination/news/ripe-ncc-begins-to-allocate-ipv4-address-space-from-the-last-8

Mult nasol.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 62 ]
RankRankRank
Member
Din: Sibiu
Macuser din: 30.08.07

Sergiu, cand se va trece definitiv la ipv6?

Semnătură 

Mac 4 Ever!

Mac Mini Late 2012
Intel i5 @ 2,5 GHz / Intel HD 4000 / 500 GB HDD

iPad Mini 4G

[ Ignoră ]   [ # 63 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 12.06.10
psergiu - 14 Septembrie 2012 08:07 PM

RIPE (mama internetului în Europa) a distribuit astăzi, 14 Septembrie, ultimele adrese de IPv4 publice. A mai rămas un singur bloc /8 (16 milioane IP-uri), din care se vor aloca blocuri mici de adrese (maxim /22, 1024 IP-uri) DOAR celor care sunt deja conectați prin IPv6.

https://www.ripe.net/internet-coordination/news/ripe-ncc-begins-to-allocate-ipv4-address-space-from-the-last-8

Mult nasol.

Mai devreme decat ma asteptam. Ne asteapta vremuri interesante.

Semnătură 



[ Ignoră ]   [ # 64 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Eh, acuma dacă ne apucăm de căutat prin cutia cu maimuțe ... 

http://paritynews.com/network/item/325-department-of-work-and-pensions-uk-in-possession-of-169-million-unused-ipv4-addresses

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 65 ]
RankRankRankRank
Administrator

leopardu - teroetic deja trebuia să fim trecuți. Insă lenea (pentu firmele mari) și costurile (pentru firmele mici) tot întârzie adopția.

Maclean - s-a făcut și calculul ăsta, dacă vor fi date înapoi toate Clasele A și B nefolosite și se vor reactiva toate “bogon” network-urile (cu bătaia de cap aferentă), la rata actuală mai rezistăm exact încă un an.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 66 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.03.07

Ca să înțelg și eu: ce se întâmplă concret când nu o sa mai fie ipv4? O să intru pe un site nou care are doar ipv6 și nu o să meargă, sau ce?

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 67 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

citește primul post, și te lămurești

[ Ignoră ]   [ # 68 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Canada
Macuser din: 24.08.06

Fantastic mi se pare ca pe Mountain Lion, pe RDS (via PPPoE) tot nu merge, cu toate ca pe aceeasi masina ruleaza si Windows 7 (gaming purposes :D ) unde merge totul brici (culmea).

Idei?
La voi cum e treaba?

Semnătură 

• Forget everything you know about life, and just open your eyes… This is a revolution of the mind •

[ Ignoră ]   [ # 69 ]
RankRankRank
Member
Din: Arad
Macuser din: 31.01.12
Aetherius - 29 Octombrie 2012 02:14 PM

Fantastic mi se pare ca pe Mountain Lion, pe RDS (via PPPoE) tot nu merge, cu toate ca pe aceeasi masina ruleaza si Windows 7 (gaming purposes :D ) unde merge totul brici (culmea).

Idei?
La voi cum e treaba?

La mine IPv6 e pus pe “Automatically”, deci nu stiu ce si cum…Am tot ML, RDS (PPoE).

Semnătură 

 MacBookPro 13” Late 2011
 Iphone 6

[ Ignoră ]   [ # 70 ]
RankRankRankRank
Administrator

British Telecom (BT) a ramas fara adrese IPv4 pentru clientii noi. Solutie ? Carrier-Grade NAT.

http://www.techweekeurope.co.uk/news/bt-retail-trials-ip-address-sharing-carrier-grade-na-115411

Traducere pentru non-tehnici - la fel cum routerul vostru ia o singura adresa (deocamdata) publica de IP si are in spate o retea intreaga cu 192.168.0.x, ISP-ul va pune o cutie MARE care va face acelasi lucru pentru toti clientii. In loc de o adresa publica de IP clientul va primi o adresa privata (neaccesibila din internet). Si daca are si el un router ... NAT peste NAT ... nasol - nu mai prea merge nimic in afara de acesat pagini de web.

- Vrei sa pui un server de FTP ca sa transferi ceva unui prieten ? Ghinion - nu se mai poate. Platesti pe o firma pentru storage share-uit si daca pui un film acolo ... la puscarie cu tine caci este monitorizat si nu e la tine acasa. Mai merge DVD Writter-ul ala ? Va incepe sa fie folosit din nou.
- Vrei o conexiune directa cu altcineva (chat, audio/video conferinta, un joc in retea) ? Nu se poate - totul trebuie sa treaca printr-un server minitorizat si pentru care eventual trebuie sa si platesti.
- VNC sau alta metoda sa-ti accesezi calculatorul de acasa ? Nu prea.
- Un bou de client de la acelasi ISP posteaza SPAM pe vre-un forum ? Adresa de NAT folosita de ISP se baneaza si TOTI clientii sunt banati. Acelasi bou injura sau foloseste cheat-uri pe un serviciu de jocuri on-line ? Contul tau de WoW cu 8 caractere de nivel maxim la care au muncit 8 ani tocmai a fost dezactivat si el deoarece vine de la acelai IP cu cheater-ul.

Vrei adresa de IPv4 adevarata ? Abonament super-premium la ISP.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 71 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

Noi deocamdată stă foarte bine la rata de adopție IPv6 și probabil că o să conducem detașat în continuare.
Cine are router capabil IPv6 și niscaiva Internet de la RCS & RDS se poate bucura de IPv6. Cu IP public, da.

O să fie o aventură când o să se treacă “cu totul” la IPv6 deoarece sunt mulți care n-au routere care să știe IPv6. Să vezi telefoane la suportul tehnic atuncea smile

Cât despre trafic, Sergiu, să nu ne îngrijorăm căci și la noi este monitorizat. Că nu-s foarte activi cei care ar trebui să fie și nu se fac arestări ca-n SUA, asta încă e bine.

[ Ignoră ]   [ # 72 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bukale tata!
Macuser din: 12.01.13

Eeee pei uite inca un motiv in plus sa iubesc Apple si ca am un router de la ei…iubesc marul muscat…acru pt multi!!!
PS: Multumim frumos pentru toate informatiile astea!!! wink

Semnătură 

-iMac 24-inch, early 2009; Procesor: core 2 duo, 2.66GHz; RAM: 4GB; HDD: 640GB; Video: 256mb GeForce 9400; Tastatura wireless Apple si Magic Mouse. OS.X Mavericks
-iPhone 5 16 GB
-iPad Mini 16GB LTE
-AirPort Express Base Station

-In-Ear Headphones

Respecta ca sa fi respectat!!!

[ Ignoră ]   [ # 73 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

RDS, dacă nu mai au adrese IPv4, au ajuns să dea și adresele de rețea, poate merge.

Mă roagă un amic să-l ajut cu routeru’, că vine erdeesh să-i instaleze netu’.
Conexiune business, ip fix, nu pppoe.

Trage nenea firu’, îl înfigem în routeraș, și îmi dă anexa la contract unde erau tipărite adresa ip, netmask, gateway:

IP: aaa.bbb.ccc.128
Netmask: 255.255.255.128
Gateway: aaa.bbb.ccc.129

Nu vă mint, nu e nici o greșeală, asta era tipărit negru pe alb (ce am bolduit).
Evident că am ajuns să punem datele astea pe un laptop cu windows ca să vadă că dă cu virgulă.
Nenea de la cablu a stat să sune la ei la NOC, eu m-am lăsat demult de sportul ăsta.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 74 ]
RankRankRankRank
Administrator

In EU nu se mai alocă nimănui blocuri mai mari de /22 (1024 IP-uri v4) și alea doar cu justificare și dacă pot dovedi că au și alocate și adrese IPv6.
http://www.ripe.net/internet-coordination/ipv4-exhaustion/last-8-phases
Mai sunt cca 18 milioane de IP-uri disponibile pt tot EU

Zona Asia-Pacific procedează la fel, mai au 13 milioane de IP-uri V4
https://www.apnic.net/community/ipv4-exhaustion/graphical-information

La americani se procedeaza mai “capitalist”. Dau IP-uri la oricine cere cat timp sunt /16 (64k IP-uri V4) sau mai putine, pana se termina toate IP-urile. Cand se termina - tzeapa - astea au fost, altele nu mai sunt.
https://www.arin.net/resources/request/ipv4_countdown.html
Mai sunt cca 9 milioane de IP-uri disponibile pt toată America de Nord și se consumă ca focul.

Africa si America de Sud procedează la fel ca America de Nord, dar cu rezultate diferite:
- Africa mai are IP-uri gramada - 50 de milioane.
- America de Sud mai are doar 3 milioane și in curând rămân fără.
http://www.potaroo.net/tools/ipv4/index.html

Vrem - nu vrem, IPv6 vine peste noi.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 75 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 23.10.06

Am căutat pe forum despre IPv6 si aici am ajuns ...

Este cineva care are serviciile active?

Eu ma chinui cu RDS sa imi aloce Ip IPv6 nativ si greu înțeleg cei de la servicii

Ei tot zic ca ruterul nu e compatibil sau computerul

Voi ce experiențe aveți cu IPv6?

Semnătură 

———————————————————-
MacBook Air 13 early 2015
AppleTV 4K Living
AppleTV 4 Dormitor
iPhone XS 64Gb
AppleWatch Series 4 44’
Apple Airpods
Apple Homepod 2 buc
AirPort Extreme AC