Salutare tuturor. Nu inteleg de ce vi se pare asa de curios faptul ca se poate si la noi in tara sa cumperi un produs la pretul din State. Pesemne ca voua va plac preturile mari practicate de Noumax si IStyle. Pai voi credeti ca ei merg in State in Apple Shop si cumpara asa mac-uri la care le adauga TVA si adaus comercial si le revand aici, deci pretul mai mare la noi decat in State ar fi astfel justificat.
GRESIT. Pai ei le cumpara probabil la 50% din pretul dintr-un Apple Shop. Eu lucrez in vanzari si pot sa imi dau seama cum se fac banii din treburile astea. Cei de la Noumax si IStyle au niste adaosuri frumusele oameni buni. Patronii lor se imbogatesc si poate ca fac mai multi bani ca Steve Jobs saracul care este o minte sclipitoare.
Asa ca, tot ce am de spus este sa nu va mai imaginati ca preturile de la cele 2 magazine mai sus numite sunt ok pentru Romania. Nu sunt ok deloc si cu toate ca am avut bani, mai bine mi-am luat mac de dincolo numai ca sa nu le rotunjesc veniturile celor de la Noumax si Istyle care practica niste preturi nesimtite. Si uite cand vine un alt competitor cu preturi decente, toata lumea se panicheaza, ca nu sunt de incredere, ca nu e ceva in regula, etc. Oamenilor, aste sunt preturile care ar trebui in Romania, nu cele de la asa-de-bine-vazutii Noumax si IStyle… Oricum, traiasca naivitatea
catalist, poate ne explici si noua, ca om de vanzari ce esti, de ce preturile in Europa sunt mai mari decat cele din SUA; nu numai la produse Apple. Si de ce cele din Europa de Est sunt mai mari decat cele din restul Europei.
Banuiesc ca toti patronii astia s-au adunat la o agapa si s-au hotarat sa se ingrase pe spinarea noastra. Iar Apple si reprezentantii sai au zis ca e bine, luati fratilor cu “probabil 50% față de Apple Shop”.
Iar ca patronii astia verosi fac mai multi bani decat Jobs, aici ai nimerit-o: Jobs are salariul de 1 $/an.
Daca nu dai link-uri care sa sustina ce zici tu pe aici, e doar un rant.
Explicațile din interviu sunt parțial corecte, parțial praf în ochi. Concurența e bună, doar așa vor scădea prețurile. Altminteri Noumax și iStyle s-au așezat pe o piață și chiar dacă le cresc volumele și marginile nete nu vor scădea prețurile decât dacă-i sâcâie cineva. Cât despre costurile de producție… ce-are una cu alta??? De la costurile de producție până la raft se adună o grămadă. Iar prețurile din Europa sunt mai mari pentru că Europa percepe TVA iar US nu.
” De la costurile de producție până la raft se adună o grămadă” Tocmai ! Apple vinde produse scumpe, chiar daca a anuntat ca a redus costurile de productie cu 20-30%, in 2008.
M-am uitat in facturile MB-urilor mele de 13”: MB Alb in 2007 a costat 4500 roni; MB Unibody in 2009 a costat 5300 roni, acum MBP 13” este intre 5000 si 6300 roni. Chiar daca cele noi au alte procesoare, alta carcasa, SD card, suporta 8G Ram, pretul lui a ramas acelasi, cu toate ca la laptopuri Windows, preturile au scazut ( si pretul componentelor a scazut intre timp ).
La servici ( nu pot sa spun firma unde lucrez ) vindem soft dedicat unei categorii din piata; putem sa facem reducere si 70% si tot nu intram in faliment ( evident ca nu facem asta, doar trebuie sa pastram standardele http://www.wall-street.ro/articol/Economie/31152/Managerii-romani-castiga-mai-bine-decat-cei-americani.html , nu? ).
@catalist, mai devreme sa spus ca poate quickmobile.ro le achizitioneaza la 50%, nu pot decat sa-i dau dreptate ca asa se intampla ( sau undeva pe acolo ).
@dacu, stii la fel de bine ca si mine care sunt preturile USA vs Europa vs Romania.
Aici nu discutam de preturile din USA fata de cele din Europa. Acest post a inceput de la ” de ce sunt asa de ieftine produsele la quickmobile.ro “; @catalist a incercat sa ofere o explicatie, v-am oferit si eu una, de la mine de la servici ( reala, nu bazata pe supozitii ).
Uite o analiza interesanta, din 2008 http://www.macworld.co.uk/business/news/index.cfm?RSS&NewsID=23212 .
arturescule,
tu făceai referire la ce a zis apple, cu costurile de producție
că în romănia, cresc prețurile - indiferent dacă plouă sau e secetă - știm toți
și apoi, chiar și în analiza aia zice:
“Prices in the US are quoted excluding tax and prices in the UK are quoted including tax.
Other factors influencing pricing include currency exchange rates, local import laws, business practices, taxes and the cost of doing business.
These factors vary from region to region and over time, such that international prices are not always comparable to US suggested retail prices.”
eu sunt bucuros dacă cineva, oricine, ar începe să scadă prețurile și aici, în țara asta…
Off…nu ne înțelegem.
Am incercat sa ofer o explicatie de ce au cei de quickmobile preturi mai ieftine; Poate au aceeasi sursa de unde iau toti, dar ei nu-si baga adaos nesimtit de mare, doar ei stiu.
Si am mai incercat sa spun ca pretul la produsele Apple este cam neschimbat, chiar daca au spus ca au redus costurile de productie ( ± 100 si ceva ); MB alb pret de lansare 2006 1299$, MB unibody 2008 1299$ si MBP 13” 2009 1199$, iti ofera picatura cu picatura mici îmbunatățiri.
Situatia cu reducerile la software e clara. Si o face la fel si Apple (vezi Snow Leopard la 29$ sau cat a fost)
Dar nu cred ca e aplicabila direct la hardware, mai ales la cel Apple. De ce zic asta? Un exemplu clasic: Amazon (.com, .co.uk). La ORICE produs, cand amazon incepe sa-l vanda, pretul e muult mai mic decat la retaileri. Uneori te intrebi: cat e pretul de la producator de isi permite Amazon sa-l vanda asa de ieftin? Apple vinde si pe Amazon, mai scump decat la apple.co.uk la inceput si cand produsul devine vechi scade la minus 7-9%. Ceea ce imi zice mie ca Apple nu da nici o reducere speciala la Amazon.co.uk. Care a vandut de 2 miliarde in saptamana de dinainte de Craciun. Daca nu la Amazon de ce la QuickMobile?
Atata timp cat modelul de brick and mortar store Apple vinde atat de bine (vezi toate prezentarile SJ), nu o sa cred ca Apple da reducere mai mult de 20% din pretul final. E doar o parere personala, n-am nici o informatie de pret. De asta sunt curios daca afirmatia de 50% e bazata pe ceva in afara de prsupuneri (informate, nu zic nu).
Afirmatia de 50% a lui @catalist este bazata doar pe presupunere, ca doar nu o sa faca public cei de la Quanta sau Asustek cu cat produc ei laptopurile; dar nu cred ca aceste laptopuri costa mai mult de 4-500$ la poarta fabricii.
sunt de aord cu tine, dar cred ca dacu incerca sa zica acelasi lucru: profitul Apple e irelevant pentru discutie, intrebarea e cu cat vinde Apple reseller-ilor?
Nu aveți răbdare să cumpere cineva unul de la QuickMobile ?
Eu cu mâna mea (acum mulți ani când lucram pentru la o anumită fimă de telefonie mobilă care era verde și acum e roșie) am cumpărat de la HP niște servere mari și cu 60% reducere față de prețul de listă. O reducere de cca 30% exista din prima doar pentru că era “client mare”. Mai departe se negocia. Poate o fi la fel și la Apple ...
[ Modificat: 07 Februarie 2010 10:48 PM de psergiu ]
sunt de aord cu tine, dar cred ca dacu incerca sa zica acelasi lucru: profitul Apple e irelevant pentru discutie, intrebarea e cu cat vinde Apple reseller-ilor?
Din cate stiu eu (citit din diverse articole si puse cap la cap) cel mai mare discunt pe care il da Apple (pentru Apple Store care este tratat ca un BU aparte) este de 22% din pretul recomandat de vanzare. Discounturile pentru reselleri sunt de 10 - 15% maxim. Aceasta atitudine vine si din faptul ca lumea isi doreste produsele lor la vanzare, iar volumele pa care apple le poate aduce resellerilor sunt impresionante (nu in romania binenteles).
Referitor la preturile din Europa, mai intra in calcul un transport si niste taxe vamale (cel putin la iPoduri ca la mac-uri nu cred ca sunt)
Huk a pus foarte bine problema cu Amazon ... la fel sunt si alte site-uri mari sau mici de vanzari on-line ... si ei vand direct la clientii finali si preturile sunt cele recomandate de apple. Chiar toti sa-si fi pus in mine sa castige 50% la produsele Apple si sa nu scada nici unul pretul? La astfel de margine cred ca ne-am apuca cu totii sa vindem apple; iar daca Amazon, Bestbuy, Cruchfield ...etc nu au preturi mai bune ca store.apple.com ... eu nu vad cum o poate face quickmobile.ro
Binenteles asta este doar parerea mea (si poate si a altora) si sincer sper sa ma insel
Nu am nimic cu cei de la QuickMobile chiar ii felicit pentru ca au reusit sa faca rost de un lot de marfa la preturi atat de bune, dar intrebarea este: va exista continuitate? Daca raspunsul este da ... ii mai felicit inca o data
Pentru domna Raluca:
Va rog sa le cereti colegilor dumneavoastra de la vanzari o oferta pentru:
iMac - 27 inch
2.8GHz Quad-Core Intel Core i7
8GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x4GB
1TB Serial ATA Drive
in cazul in care nu se poate ... un iMac 27inch varianta standard
Daca imi puteti da pret si termen de livrare ... multumesc.