iar vorbiti prostii. “vorba din popor” cum ca ai avea 2 ani garantie prevazuti in lege este bullshit. legea nu e numai un paragraf si legea nu e doar ceea ce vrea sa auda consumatorul.
1. legea spune ca trebuie sa existe o garantie minima de 1 an! in primele 6 luni, daca se strica ceva, producatorul trebuie sa dovedeasca ca acel lucru nu s-a stricat spontan. imposibil, deci garantie fara probleme.
2. dupa 6 luni de functionare ok, obligatia dovezii sare la client. fiind 1 an garantie, nu este nici o problema. dupa un an, ai insa 1 an extra ca sa depui o plangere. fiind trecut de cele 6 luni initiale, tu (clientul) va trebui sa dovedesti ca acel produs s-a stricat spontan.
3. fiind imposibil sa dovedesti asta (sau ma rog, in unele cazuri e nevoie de expertiza scumpa), nu ai 2 ani de garantie. legea spune defapt ca timp de 2 ani poti depune o plangere daca se intampla ceva, nu ca ai 2 ani de garantie!
4. daca in primele 6 luni ai un defect, poti reveni asupra lui timp de 2 ani. problema insa trebuie sa fie inregistrata undeva, nu ca vii dupa 2 ani ca nu-ti merge placa video de cand ai luat laptop-ul!
exemplu practic:
1. eu cumpar un macbook si in primele 6 luni ma lasa placa video. ma duc la reparator, mi-o face si imi da o dovada ca s-a reparat laptopul. dupa aia nu mai am probleme cu el, decat peste 1 an (1,5 ani de la achizitie). normal nu mai am garantie DAR fiindca problema a aparut in primele 6 luni (pot dovedi asta, daca nu, la revedere) pot sa depun o plangere. in cele mai multe cazuri se rezolva.
2. cumpar inca un macbook care functioneaza perfect 9 luni de zile. dupa 9 luni de zile se strica placa video. fiind sub garantie, producatorul mi-o inlocuieste. dupa inca 9 luni (din nou 1,5 ani de la achizitie) se strica din nou. deoarece produsul a functionat perfect timp de 6 luni de la cumparare, trebuie ca EU (clientul) sa dovedesc ca placa video s-a stricat spontan, nu datorita mie. e imposibil sa dovedesc asta, asa ca adio garantie!
crede-ma, daca legea ar zice clar ca un produs TREBUIE sa aiba 2 ani garantie, nu ar mai fi produse cu garantie de 1 an. nu este nici o logica in spatele acestui fapt! de unde stiu? lucrez la apple si am avut niste clienti frustrati care ne-au dat in judecata de cateva ori, au pierdut de fiecare data! iar cand vine vorba de baterie sau hard disc, e si mai nasol. alea-s piese de “uzura”, stii din timp ca odata se strica. dupa 1 an e bye bye!