1 din 3
1
Cum să stăm în banca nostră
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Pentru început, am să debitez o platitudine: oamenii nu sînt egali decît în faţa legilor. În rest, totul îi desparte: familia, banii, temperamentul, şcoala, pregătirea, prejudecăţile. Nu există egalitate de şanse. Nu există frăţietate şi nici patrie comună pentru oameni atît de diferiţi.
Apoi am să spun ceva care nu mai e tot atît de banal: cine nu şi-a făcut casă nu-şi va mai face, iar dacă ai pierdut trenul, altul nu va mai veni. Adică: dacă n-ai învăţat la timp un lucru, nu mai poţi recupera. Am dat exemplul lui Costel Busuioc, un talent fabulos, dar neşcolit. La vîrsta lui, degeaba se munceşte să recupereze. Celulele vii şi buretoase din creierul lui s-au osificat, prin nefolosire. Ceea ce n-a învăţat la şcoală nu se mai prinde de el. Busuioc nu va fi niciodată un mare tenor al lumii, deşi a avut TOATE calităţile pentru a deveni. Şcoala, mediul lui natural de viaţă, religia lui - toţi sînt vinovaţi pentru eşecul acestui om. Sau, în lumea noastră, a macuserilor, dau exemplul colegului nostru care a localizat Leopardul în limba română. Ce muncă, ce ambiţie, ce răbdare, ce voinţă! Ce-i lipseşte, însă? Cunoaşterea corectă a limbii române. Din discuţiile avute cu el pot să vă spun vinovatul: proful lui de română, un tembel, un zevzec, care n-a fost în stare să vadă în copilul acela toate calităţile de care vorbesc. Acum, degeaba încearcă să priceapă logic structura gramaticii - totul e ca o limbă străină învăţată la bătrîneţe.
Şi, la sfîrşit, lucrul care ne interesează pe toţi: acest forum. Un coleg al nostru s-a supărat de moarte pe altul, mai tînăr, care e incapabil să scrie în limba română. Acum, eu aş introduce următorul amendament. A fost intenţia sau expresia celui mai tînăr, vreo clipă, jignitoare? Sau agresivă? Faptul că e incapabil să se exprime e vina lui sau a mediului care l-a “formatat”? Eu cred că merită să ne punem întrebarea. Că, dacă trec de păsăreasca lui, eu văd aşa: entuziasm, dorinţa nebună de a învăţa, de a face ceva folositor, de a se integra în comunitatea noastră. Colegul nostru mai înţelept ar trebui să arunce cu ouă şi cu varză clocită în geamurile şcolii unde “învaţă” duzzfantazi.
Acuma, Cattus, dacă mă iubeşti, spune-mi, ce preferi? Un ticălos care te face din vorbe meşteşugite sau un simplicissimus care nu se descurcă la gramatică? Eu cred că, fără a fi “buni creştini” sau toleranţi în sensul prostesc, e bine să judecăm cu înţelegere. Altfel, s-ar putea să admirăm eugenía nazistă sau eroismul sovietic - două sisteme în care suboamenii erau gata condamnaţi. Criteriile astea pot fi oricînd extinse. Vezi politica românească actuală “Cine nu e cu noi e împotriva noastră”! Eu, unul, folosesc butonul “Ignore” pentru unul sau doi membri care m-au jignit. Lumea e plină de oameni pe care nu vreau să-i cunosc. Dar n-aş ridica vreodată mîna împotriva victimei.

[ Modificat: 03 Februarie 2010 10:27 AM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

In sfarsit!!!

Multumesc, iaru!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08
iaru - 03 Februarie 2010 10:24 AM

A fost intenţia sau expresia celui mai tînăr, vreo clipă, jignitoare? Sau agresivă? Faptul că e incapabil să se exprime e vina lui sau a mediului care l-a “formatat”? Eu cred că merită să ne punem întrebarea.

Expresia a fost (este) lipsită de respect pentru această comunitate. Sunt convins că omul se poate exprima mult mai bine în scris, altfel ar fi repetent și nu ar fi trecut de clasa a 3a. Prin urmare omul se exprima în scris coerent și comprehensibil la școală, unde este forțat de împrejurări, dar nu-i mai pasă de nimic în rest, aici, pe forum.

Că, dacă trec de păsăreasca lui, eu văd aşa: entuziasm, dorinţa nebună de a învăţa, de a face ceva folositor, de a se integra în comunitatea noastră.

Eu văd un copil răsfățat fără respect și care nu știe ce vrea.

Colegul nostru mai înţelept ar trebui să arunce cu ouă şi cu varză clocită în geamurile şcolii unde “învaţă” duzzfantazi.

Nu, în nici un caz. Nu școala e de vină. Mentalitatea copilului care crede că școala e pentru proști și inutilă și care crede că nu trebuie să aplice nimic învățat acolo e de vină. Nu școala e de vină, ci educația.

Acuma, Cattus, dacă mă iubeşti, spune-mi, ce preferi? Un ticălos care te face din vorbe meşteşugite sau un simplicissimus care nu se descurcă la gramatică?

Problema nici măcar nu ar trebui să se pună sub forma de “ce preferi”. Dacă duzz vine cu un articol scris în modul respectiv să-l publici în ziar, tu o să-i dai cu flit. Fiecare comunitate/societate/grup social are regulile lui, fiecare este elitist într-un anume mod și ăsta este de fapt succesul garantării calității. Problema se pune, vrem să fim un grup de calitate, sau o haită de indivizi cu multă entropie. Cum am spus, fiecare comunitate își face singură regulile, dar dacă se alege soluția din urmă (cum se pare că se tinde) aș vrea să scrie undeva în regulament asta.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05

Iaca mă bag și eu. Aram o zice bine: nu școala e neapărat de vină, ci ideea că a scrie corect e o inutilitate fără profit, sau în cel mai bun caz, ceva pentru proștii care chiar au stat la orele de română.

Iaru, ai respectul meu pentru intervenția împăciuitoare, deși nu prea folositoare la ora asta tîrzie, dar în măsura în care se pune problema să ne alegem taberele, eu mă aflu de partea d-lui profesor.

Noi doi (tu și cu mine) avem în comun “î”-ul în locul lui “â” (probabil pentru aceleași argumente) și vreo alte cîteva păreri, dar resping ideea de a vedea cu obstinație conținutul indiferent de formă. Ba merg mai departe și sugerez că felul în care scrii oglindește felul în care gîndești.

Exempli gratia, mie îmi place felul în care scrii tu la ziar și te citesc cu interes și drag, și prin asta subînțeleg că în general aprob felul în care gîndești tu.

Și-atunci, dacă mă iubești, răspunde-mi și tu mie: ai putea întreține aceleași gînduri dacă te-ai exprima ca băiatul acela? Chiar crezi că se poate una fără cealaltă? Și dacă tu ai fi taxat—de șefi și de cititori—dacă ai gîndi/scrie astfel, de unde îngăduința pentru alții? Numai pentru că nu le-a zis nimeni că e o idee bună să dea pe la școală?

Și care-i faza cu vina școlii și-a societății și-a partidului? E ca în povestea aia cu șoferul care a călcat un copil pe trecerea de pietoni și la judecător argumentează “Dar am fost beat! Ce vreți de la mine, dac-am fost beat?! Doar știți că oamenii beți nu pot conduce bine…”

P.S. Ai scris “nostră” ;))

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.02.07

Eu cred că merită să ne punem întrebarea. Că, dacă trec de păsăreasca lui, eu văd aşa: entuziasm, dorinţa nebună de a învăţa, de a face ceva folositor, de a se integra în comunitatea noastră. Colegul nostru mai înţelept ar trebui să arunce cu ouă şi cu varză clocită în geamurile şcolii unde “învaţă” duzzfantazi.

Ai facut un post lung, unde ai reusit sa incepi o propozitie asa ” Că, dacă “. Ca sa fiu carcotas. wink

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 11.02.07

Corect sau nu sincer habar nu am insa suna dubios. grin

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

@szasz: E corect. Las-o aşa. Nu sună dubios. Nici măcar “Ca cercei din ei să facă cariul, care-i meşter faur!”
@Aram: Te înşeli. Un copil NU se naşte răsfăţat sau neglijent, el devine aşa. Şcoala e cea care ne creează deprinderile de a scrie corect şi de a gîndi logic. Familia e cea care ne trimite la şcoală şi în familie deprindem vorbirea şi bunele maniere. Mentalitatea faţă de şcoală e un rezultat al creşterii (bune sau rele). Dacă asta nu se întîmplă… Dar vorbim de un caz ideal. Cînd priveşti (mai ales la ştirile de la ora 5) ce se întîmplă în şcolile din România (sau alea publice din USA sau Anglia), îţi piere buna dispoziţie. Fiind mai apropiat de lumea şcolii, pot să-ţi spun că analfabetismul face ravagii pînă prin clasa a VIII-a. Iar în facultăţile private cresc diplomele în copaci. M. Geoană (preşedintele Senatului) nu ştie cum se foloseşte “decît”, iar EBA (reprezentantă a României în Europa) nu poate duce la capăt o frază. Cred că acolo, şi nu aici, avem o problemă. Deci, înapoi la o şcoală responsabilă. Care să-i oprească pe analfabeţi la clasa a IV-a şi gata. Cei de care vorbesc sînt exponenţii mei (vai), iar duzzfantazi e reprezentantul lui.
Bun, dar să admitem că tînărul e rîzgîiat, capricios, needucat sau cum vrei tu. El nu vine cu un articol la ziar. Nu, el aruncă o postare în marea netulu. Eu, dacă mă simt ofensat de gramatica lui, trec mai departe. Nu sînt nici părintele lui, nici profesorul lui. România e plină de mitocani, manele, escroci, violenţă. Cum să banez totul? Cred că ar trebui să avem o justă măsură. Dacă vreau să-i răspund lui duzzfabtazi îi răspund, dacă nu, nu. E, oare, o punere în balanţă a forumului pentru gramatica unui vizitator?
Repet. Fiecare, cît îl duce capul, dar, dacă are la dispoziţie bună voinţă, un mediu sănătos şi profesori buni, va scoate ceva. Un moderator de la vînzări era, acum doi ani, cel mai groaznic mînuitor la limbii române. Acum e un membru onorabil, pentru că s-a străduit. Nici acum nu e un as, dar face eforturi, tocmai pentru că vrea să rămînă printre noi. Hai să nu ne supărăm pe fenomenele naturii.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 05.01.09

Chiar dacă îi dau perfectă dreptate lui Cattus și chiar dacă îi înțeleg demersul, din mai multe motive, nu pot decât să aplaud felul în care iaru pune problema. Așa este: atunci când vezi rahatul pe stradă nu te repezi să calci în el, ci îl ocolești. Dar atunci când vezi pângărită limba căreia ți-ai dedicat ani din viață slujind-o pe plan profesional, cu pasiune și dăruire sunt ferm convins că nu poți să fii indiferent.
Iar dacă poziția lui Cattus pe forum-ul acesta, poziție câștigată aceeași muncă și pasiune despre care vorbeam mai devreme, îl va ajuta să impună o regulă sunt ferm convins că efortul lui se justifică.
Nu sunt admin aici, pe forum, și nici nu am căderea să cer ceva -sunt prea nou în comunitate- , dar poate că demersul lui Cattus este spre binele comunității. Cu toții vrem calitate, de fapt calitatea ne-a adus aici, în lumea Apple. Cu toții am ocolit mediocritatea oferită de M$, și am ajuns aici, intr-o elită (de ce nu?) a utilizatorilor de calculator - nu ar fi cazul oare să ne comportăm ca o elită, chiar dacă asta înseamnă să îi dăm dreptate lui Cattus?

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 05.01.09

Încă ceva, un pic mai răutăcios: ce pierde comunitatea dacă îi pune la punct pe cei care nu respectă unele reguli elementare ale bunului-simț?
Dar dacă îi îndepărtează pe cei care se simt ofensați de cei mici? Cine aduce, de fapt, plus-valoare aici? Care este scopul acestei ... comunități?
Care este poziția celor care administrează forum-ul? Că, indiferent de cauză și de aportul individual la comunitate, sancțiunea este aceeași, nepărtinitoare, definitivă și clară ca lumina laser-ului?

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

@jeffe
Ceea ce am pus în discuţie nu e atenţionarea, ci supărarea lui Cattus, care dă bir cu fugiţii…

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Bergerac
Macuser din: 15.12.07

Eu sunt undeva la mijloc. Cred că oricine scrie pe un forum e dator să facă un efort ca să se exprime cât de corect poate și cumva cât mai aproape de stilul și jargonul comunității la care aderă. Probabil că lipsa acestei preocupări irită, pe Cattus sau pe alții. Nu am văzut (prea multe) ieșiri la adresa celor care încearcă să scrie corect, dar au lacune. Să am câte un Euro pentru fiecare “i-mi” si “i-ti” am văzut pe forumul ăsta. Iar lacune avem toți, comparați cu persoane ca iaru sau Cattus. Problema e, dacă e de ceva, de atitudine.

Pe de altă parte, oricât de mult respect argumentul legat de mediul în care ai crescut, cred că nimeni, niciodată, nu are dreptul să se ascundă în spatele lui. Dacă are lucruri de schimbat și vrea să le schimbe, poate să facă un efort, oricine poate să ceară sprijin, de ce nu, chiar de la comunitatea asta de aici.

Reacția mea la problema asta e că nu răspund celor care scriu chiar complet anapoda. Cum nu prea scriu des pe forum, asta chiar nu înseamnă nimic, dar ar putea însemna dacă am adopta-o ca regulă generală și publică de interacțiune. Dacă vrei să mă obosesc să citesc, obosește-te să scrii. Mi se pare minimal și de bun simț.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti (Ilfov)
Macuser din: 23.07.09

Persoanele inteligente ar trebui sa inteleaga mai bine pe cei care nu prea au avut noroc sau nu le functioneaza procesorul in parametri..
Asta este diferenta intre o persoana inteligenta si restul..
Imi spun, parerea nu ma injurati..
Se poate ca persoana mai putin inteligenta sa taie mai repede lemne sau sa urce mai repede in copac..

Semnătură 

raspberry

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 28.03.06
iaru - 03 Februarie 2010 01:17 PM

@jeffe
Ceea ce am pus în discuţie nu e atenţionarea, ci supărarea lui Cattus, care dă bir cu fugiţii…

Iaru, dar chiar înțelegînd Cattus cele povestite de tine ca mărgelele pe ață (și de bun simț)  ce solutie are in fața celorlalti Seniors decît să zică ce-a zis?
Tu ce solutie ai avut, nu demult? Dar cel care, nefiind Senior Member, stirnit (cum nu de putine ori s-a intimplat aici, poate chiar de Cattus), nu s-a putut abtine si a blagoslovit (cum mulți o fac aici, pe forum) un SM si apoi a fost repede incoltit de cei mai in vîrstă , de multe ori pe nedrept (există asemenea discutii aici)? Ăsta din urmă ce solutie are? Să se retragă? Să răspundă politicos riscînd să fie luat de ...? Să fie impertinent, obraznic etc? Cum pedepsești pe un forum (liber, deși cu regulile lui) un SM impertinent? Că pe un Newbie am văzut, și nu o dată.

Semnătură 

.Logare humanum est.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sinaia
Macuser din: 21.06.08

@OldDeath: Cred că efortul trebuie făcut de la rău spre bine. Adică străduieşte-te tu să scrii corect, nu mă pune pe mine să-ţi descifrez “hieroglifele”. Părerea mea.

Semnătură 

Macbook Air (13-inch, Mid 2013)
Macbook (Late 2007)

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Nu o data in viata am regretat pentru “catalogarea” unui om, la prima mana. Am constatat ulterior, ca de fapt omul in esenta nu este asa cum mi-am inchipuit eu, si ca de fapt ascunde prin anumite elemente de comportament, diverse frustrari, neimpliniri ...
La doua zile dupa inceperea “scandalului”, element ce caracterizeaza natia rumana, acest pusti ( cred ), duzzfantasy, a postat intr-un topic deschis de mine, despre ce sistem ar fi mai bun pentru un G3. De fapt, era mai mult o intrebare pentru Sergiu, care stiu ca are multa experiente cu tot felul de sisteme antice. Am preferat insa un topic si nu un mesaj privat, tocmai pentru a afla si alte pareri, sau alte situatii asemanatoare sa gaseasca o solutie din schimburile de posturi. Practic, asta cred ca e rolul forumului si nu o “sala de gim” unde ne aratam toti “muschii” ...
Dar, revenind la acel topic, cum spuneam, la vreo 2 zile dupa scandal mon cher, posteaza acolo ... ghici cine ... ?!?! Duzz ... cu sfaturi si aproximativ acelasi limbaj. Totusi, usor imbunatatit. Am citit de 4-5 ori postul lui, incercand sa extrag esenta ... nu a informatiei, ci a omului din spatele acelui text. Si mi-am dat seama ca am mai descoperit un copil, pusti, adolescnt, cred eu, ... inimos ... El chiar scria sincer acolo. Cativa colegi de forum chiar au facut asa, un misto fin ... dupa postul lui. Am fost tentat sa raspund si eu. Dar am considerat ca in situatia data, cuvintele sunt de prisos.
Sustin ceea ce a scris Iaru, totodata sustin si atentionarea lui Cattus, chiar asa repetitiva, neconsiderand ca a poluat topicul. Eu cred ca pustiul, si-a insusit critica. Poate ma insel, dar sper sa nu.
Intr-adevar, invatamantul este la pamant. De ce ?!!? Pantru ca nimeni nu mai are frica de nimeni si de nimic, iar munca doar pentru “amorul artei” nu mai face nimeni. Majoritatea profesorilor, pedagogior de moda veche, s-au dus ... sus de tot ... mult prea sus pentru noi pamantenii. Fenomenul din scoli este urmatorul; Elevii se fac ca vin la scoala, iar profesorii se fac ca-i invata. Materia, facuta si asta talmes-balmes dupa bunul plac al guvernantilor, functie de ce spagi au, care ar trebui facuta la scoala, in colectivitate, se “studiaza” la meditatii pe bani grei. Examenele ... tot pe bani grei, facultati, doctorate, etc ... Si copii astia, ce sa vada ... daca sefii nostri vorbesc asa si sunt acolo sus, in puncte cheie, au bani, au tot ce vor ei ...
Cat despre atitudinea celor implicati in scandal ... hmmm, mult foc pentru nimic. Dar, fiecare se comporta asa cum considera de cuviinta ...
Cattus, este putin prea ... “expansiv” dupa parerea mea. E drept ca si eu sunt temperamental si dispus sa-mi “strang jucariile sa plec” atunci cand “se pune pata”. Am avut chiar cateva schimburi de replici mai ... hmm, taricele acum cativa ani, dar, am considerat ca e mai bine sa-mi temperez vanitatea si sa accept ca sunt membru al unei comunitati cu un hobby comun si nu intr-un colectiv mult mai restrans in care te dor bataturile de la atata calcat ...
Tabara “adversa”, adminii, ma simt destul de “atasat” de 3 dintre ei. Cu al 4-lea nu am avut tangente decat salut-salut. In general nu am ce sa reprosez, decat o singura mentiune. Aceea cu topicul despre trucarea sau nu a imaginilor cu Base boxeur ... in care am comentat, argumentat, iar la un moment dat ... topic inchis. Sau mutat, sau mai stiu eu ce. Nu mi-a parut deloc democratic si dar PUTERNIC pro PDL. Am fost invitat sa comentez acele imagini , la vreo 2 posturi de televiziune. Evident ca am refuzat. Dar am incercat aici, sa-mi exprim opinia si consider ca am fost cenzurat. Sau poate doar am avut impresia ...

Concluzia ... hai sa lasam fiecare, gastile, gasculitele sau alte grupari de veterani sau pseudo cunoscatori sau mai stiu eu ce, sa lasam “muschii” acasa si sa aducem cu noi bucuria ca suntem un grup cu oaresce hobby-uri comune. Un mic, o bere, o aluna ...o samanta cum spunea cineva ca eu sparg seminte tastand la macintosh. Si sa trecem asa, condescendent, peste greselile, de orice fel, ale tinerilor membrii ai acestei comunitati.

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sinaia
Macuser din: 21.06.08

Nu fac pe dăşteptul dăştepţilor acum aici, dar îmi place ideea unui forum îngrijit unde se scrie curat şi frumos smile (ceea ce în mare parte şi este). Gata, mi-ajunge.

[ Modificat: 03 Februarie 2010 02:20 PM de Artistul ]
 Semnătură 

Macbook Air (13-inch, Mid 2013)
Macbook (Late 2007)

1 din 3
1