Touch Enabled Apple
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Mures
Macuser din: 06.05.08

Poate ați mai auzit sau văzut, eu acum am descoperit și sînt extrem de încântat:

http://www.youtube.com/watch?v=lRrWEZXaqH4

Poate se gândește cineva să aducă și la noi așa ceva.

Acesta este firma: http://www.trolltouch.com

Ce parere aveți?
Oare de ce nu implementează Jobs acest touchscreen în toate produsele Apple?

Semnătură 

MacBook White - 2,4 GHz Intel Core 2 Duo - iMac 24” - 2,8 GHz Intel Core 2 Duo Extreme - SnowLeopard 1.6.3
2xAirport Extreme DualBand - 1xAirport Extreme 802.11n - 4xAirport Express Airtunes 802.11n
iPhone 3GS
16GB black NL3.1.2 pwned - iPhone 3G 8GB black 3.1 pwned - iPod 8GB 3.0

iPad WiFi 16GB

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

E un touch destul de primitiv: nu e multitouch si, daca te uiti la filmulet (si la altele) este destul de imprecis. O mare parte a calitatii unui device “touch-enabled” nu sta in capacitatea hardware de a detecta o apasare (sau mai multe) pe o suprafata, ci in algoritmii care analizeaza directia apasarii si extrapoleaza miscarea degetelor pentru a-si da seama daca tu, de exemplu, vrei sa scroll-ui in sus sau in jos. Adicatelea -> software foarte destept.

Nu am pus mana pe un trolltouch si nici nu am auzit de vreunul prin Romania. Clar ca as fi curios sa ma joc cu unul si clar ca ar fi interesant un iMac touch, dar intre un demo interesant si un produs bun poate fi cale lunga.

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” / 4GB RAM/ 320 GB HDD/ GeForce 8600M GT
Lampa iMac G4 17” 1.25 + stand iGo
Powermac “Sawtooth” G4@400 + Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM.
iPhone 3G 8 Gb
ZX Spectrum stuff

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Mures
Macuser din: 06.05.08

Tare mă tentează un iMac “SlipCOVER”, nu necesită instalare in “fabrică”.
Da, am observat că nu are multitouch, mare păcat, măcar aceleași funcții precum un trackpad ar fi de folos.
Dar este totuși “ceva” să ai un OSX cu touch. (atât cât este)

Semnătură 

MacBook White - 2,4 GHz Intel Core 2 Duo - iMac 24” - 2,8 GHz Intel Core 2 Duo Extreme - SnowLeopard 1.6.3
2xAirport Extreme DualBand - 1xAirport Extreme 802.11n - 4xAirport Express Airtunes 802.11n
iPhone 3GS
16GB black NL3.1.2 pwned - iPhone 3G 8GB black 3.1 pwned - iPod 8GB 3.0

iPad WiFi 16GB

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member

Foarte adevarat smile Dar nu as plati $1.000+ pentru asta smile Ciudat este ca pentru o companie care “touchenableuie” Mac-uri de peste 20 de ani, au cam putin succes…

Semnătură 

iPhone 3G 8 Gb
ZX Spectrum stuff

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sibiu/Cluj(faculta)
Macuser din: 31.05.08

Pe mine unul nu ma incata sincer ... parca nu ma vad apasand pe ecranul la imac ... parerea mea.

Semnătură 

dau doua beri goale pentru una plina

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Bistrita
Macuser din: 22.02.07

E hilar. Ca si cum ai pune joystick la dacie. Dupa juma’ de ceas de fluturat mainile prin aer tot la maus o sa te intorci.

Semnătură 

Watch out where the huskies go, and don’t eat that yellow snow.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj
Macuser din: 12.01.08
Chris2000 - 09 Februarie 2010 01:02 AM

Ce parere aveți?

exact asta e motivul pentru care tableta lui Microsoft a fost un big failure.

Apple stie asta, iar calea pe care merge cu iPhone si iPad este diferita - pentru touch ai nevoie de o alta abordare in UI.

Semnătură 

S⃣

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
perisabil - 09 Februarie 2010 10:32 AM

Ce parere aveți?

Apple stie asta, iar calea pe care merge cu iPhone si iPad este diferita - pentru touch ai nevoie de o alta abordare in UI.

Foarte corect: in momentul in care schimbi filosofia interactiunii cu utilizatorul, trebuie sa faci si schimbari masive la nivel de GUI. Ca exemplu de “fail” sunt smartphone-urile cu Windows Mobile (Sony X1, HTC, etc), care desi au putere impresionanta, sunt extrem de greu de folosit. Este inacceptabil ca pe un ecran de 3” (ok, hai 4”) sa trebuiasca sa apesi cu scobitoarea “Start -> Applications ->...” ca sa vei ce aplicatii ai instalate.

Similar, GUI-ul lui OS X este orientat spre un anumit tip de input devices. Nu zic ca un iMac Touch nu ar fi o idee interesanta, dar implementata corect. Pentru exemplificare, uitati-va la filmuletul asta, e din 2006 wink

Semnătură 

iPhone 3G 8 Gb
ZX Spectrum stuff

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 05.05.09
Dragos Salageanu - 09 Februarie 2010 11:19 AM
perisabil - 09 Februarie 2010 10:32 AM

Ce parere aveți?

Foarte corect: in momentul in care schimbi filosofia interactiunii cu utilizatorul, trebuie sa faci si schimbari masive la nivel de GUI. Ca exemplu de “fail” sunt smartphone-urile cu Windows Mobile (Sony X1, HTC, etc), care desi au putere impresionanta, sunt extrem de greu de folosit. Este inacceptabil ca pe un ecran de 3” (ok, hai 4”) sa trebuiasca sa apesi cu scobitoarea “Start -> Applications ->...” ca sa vei ce aplicatii ai instalate.

Similar, GUI-ul lui OS X este orientat spre un anumit tip de input devices. Nu zic ca un iMac Touch nu ar fi o idee interesanta, dar implementata corect. Pentru exemplificare, uitati-va la filmuletul asta, e din 2006 wink

Foarte interesant videoul din 2006. Desi pare sa fie facute cu functionalitate scazuta fiind doar proof of concept, sunt mai mult demouri. Ideea este intr-adevar foarte buna, dar precum am vazut si la cei dela Apple, au ‘marit rezolutia’ iPhone-ului pentru iPad si ... cam atat, e mai mult un facelift decat un produs made from the ground up. Pentru ca stiu si cei dela Apple cat timp si resurse costa sa dezvolti on OSX care sa fie total touch friendly. Apple a fost mereu puternic pe partea de software, dar nu reprezinta un avantaj pentru ei sa lanseze, sa zicem, OS X Snow Leopard Touch pentru ... ce? o noua bucata de hardware care nu o sa aiba un viitor prea stralucitor. Eu sincer nu pot sa ma imaginez lucrand pe un full touch input device, si si mai putin la viteza de lucru pe care o am cu perifericele obisnuite. E un concept mai mult show-and-tell decat ceva functional pentru cei care chiar lucreaza pe Macurile lor.
Ca media center da, dar ca un workstation functional (pentru mine asta conteaza) nu vad conceptul asta realizabil.

Semnătură 

Powermac G5 Dual 1.8GHz/4GB/320GB Mac OS X 10.5
...si un mar de la piata

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

Un sistem de operare multi-touch functional, similar cu cel din demo-ul din 2006 (care apropo, nu are legatura nici cu Apple nici cu MS), ar schimba radical si fundamental modul in care interactionam cu tehnologia. Sigur, ochii sunt atintiti asupra Apple deoarece este singura companie care are forta si viziunea (cat o mai trai Jobs, probabil nu prea mult) pentru a revolutiona acest segment ubicuu al societatii noastre. Chiar daca sunt doar demo-uri, sunt cateva chestii care te izbesc la filmuletul acela:
- conceptul de desktop virtual, nelimitat. Ideea de “desktop”, “foldere” etc, sunt metafore care descriau un mod de organizare a datelor preluat din viata reala de birou. Un desktop virtual (poate chiar 3D) deschide multe alte posibilitati
- ergonomia postului de lucru: un desktop multi-touch nu prea isi are locul pe un birou. Nu prea ai cum sa interactionezi cu el intr-un mod ergonomic. Asta inseamna re-gandirea a tot ce stiam noi despre ergonomie in interactiunea om-calculator, cu toate implicatiile (majore) pe care le presupune.
- interactiunea dintre useri. facebook-ul, twitter-ul, email-ul, forumurile, chiar si conceptele “revolutionare” cum sunt Google Wave sau cele mai ambitioase proiecte Web 2(3).0 se bazeaza pe aceeasi filosofie de UI: mouse + tastatura.

Nu e suficient sa schimbam calculatorul si sa-i punem multi touch, trebuie sa schimbam major si fundamental rolul tehnologiei in viata noastra (chiar daca suna pompos): biroul la care lucram, modul in care ne oganizam informatia, interactiunile cu ceilalti si chiar web-ul in sine. Lucruri care atrag dupa sine o avalansa de forte conservatoare, forte care pot inhiba cam orice idee atat de revolutionara. Apple a inceput bine, cu iPhone-ul, mai apoi iPad-ul, sa vedem cum vor continua. Dar, cred ca va dura ani, daca nu decenii, pana cand vom vedea o noua generatie de UI facand mass market.

Si, exista sanse mari ca Steve sa dea ortu’ popii in semnificativ mai putin timp, fapt care (iarasi, nu vreau sa sune pompos) nu va avea o contributie pozitiva asupra evolutiei tehnologiilor revolutionare, de natura sa schimbe interactiunea om-masina.

Jucarii de genul asta pot fi insa implementate in zone in care este posibila “re-gandirea” de la zero a postului de lucru si unde se poate investi corespunzator in chestia asta si fara sa fie mass-market: aplicatii industriale ultra-specializate (product development, CAD, arhitectura), aplicatii militare specializate, control trafic rutier si aerian, aplicatii GIS, etc. In zone din astea nu conteaza daca investesti 10.000 sau 100.000 Euro / post de lucru, sunt mari sanse sa iti scoti banii oricum.

[ Modificat: 09 Februarie 2010 01:15 PM de Dragos Salageanu ]
 Semnătură 

iPhone 3G 8 Gb
ZX Spectrum stuff

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 23.10.06

Asa este,tehnologia multitouch e doar primul pas spre o noua etapa in care numai vom avea ferestre foldere…ne vom apropia cat se poate de realitate.

Imi aduc cu placere aminte de “Minority Report” acele ziare in care articolele erau “vii”.

Semnătură 

Pegasos II PPC G4/1GHz
Sisteme suportate: 
MorphOS 2.4-nativ
MacOS 9.2.2 prin PegXMac
MacOS 10.4.11 Tiger-emulat prin MOL
——————————————
MacBook Core 2 Duo late 2007
2 Gb Ram,320 Gb HDD
AppleTV 40Gb + 1TB USB HDD
iPhone 3G 8 Gb
——Personal Apple Museum——
Macintosh SE
PowerBook 540c
PowerBook 190
PowerBook 1400cs/166
PowerBook G3 Series “Wallstreet”

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 26.01.06

la laptop mi-ar placea sa am un touch dintrasta. scriu de ex ceva pe macuser si vad adiumul in spate cum asteapta sa scriu si-n el. e mult mai rapid sa-l selectez cu degetul decat cu trackpadul. sau sa navighez dintr-un desktop in altul.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sibiu/Cluj(faculta)
Macuser din: 31.05.08

Parerea mea este ca mac os-ul asa cum este ar fi ca frana pe un touch screen, tot mai usor as merge din touchpad/taste/mouse. Ar trebui gandit altfel, ... ipad-ul este doar primul pas.

Semnătură 

dau doua beri goale pentru una plina

‹‹ Mac mini      O problema mica! ››