Cand am facut inteligenta miscare de a trece pe mac, am avut o tentativa esuata de a lucra cu iPhoto. Revin acum si sper sa-i dau de cap…
In momentul de fata, toate pozele pe care le am sunt in folderul pictures organizate pe alte diverse foldere. Daca le import in iPhoto cu optiunea bifata de a le copia, le pot sterge fara griji din folderul pictures initial? Ideea este sa raman decat in iPhoto library cu ele.
Daca este posibil, in acest caz voi lucra direct pe original? ...in ideea in care le prelucrez.
La fel si cu cele pe care le voi importa din camera pe viitor…vor fi originalul in iPhoto library sau vor fi o copie?
Merci anticipat de rabdare!
iPhoto copiaza totul in user/Pictures/iPhoto Library
daca editezi, in acelasi folder o sa tina originalul nemodificat si o sa creeze o copie in subfolderul Modified. Pentru userul obisnuit asta nu conteaza, ce conteaza e ca poate da click dreapta si apoi revert to original. Daca vrei sa iei pe un stick versiunea modificata, folosesti Export.
Cand importi de pe camera, poti sa le copiezi (si se pastreaza si in camera), sau poti alege la sfarsit sa le stergi de pe camera. Atunci vor fi doar in iPhoto Library.
Cu alte cuvinte, pe calculator, voi avea de fiecare data originalul si varianta modificata in copie… Adica se dubleaza spatiul pe disc cu respectivele poze. Corect?
Nu pot sa trec peste optiunea asta de a salva copie?
Daca bifezi in iPhoto sa le adauge in library DA, vei avea aceeasi poze de doua ori. O data unde ai dat-o jos din aparat si a doua oara in library. Poti sa le importi in iPhoto si apoi pozele originale sa le muti pe un hdd extern sau pe dvd-uri. Legat de ce spunea huk, referitor la faptul ca in library exista si poza originala si cea copiata, cred ca de fapt poza modificata nu este o poza in sine ci doar un fel de catalog cu modificarile facute. Adica de fiecare data cind iPhoto iti afiseaza o poza modificata de tine, incarca de fapt originalul si apoi ii aplica modificarile. Eu asa am impresia ca funtioneaza si iPhoto si Aperture.
Legat de ce spunea huk, referitor la faptul ca in library exista si poza originala si cea copiata, cred ca de fapt poza modificata nu este o poza in sine ci doar un fel de catalog cu modificarile facute. Adica de fiecare data cind iPhoto iti afiseaza o poza modificata de tine, incarca de fapt originalul si apoi ii aplica modificarile. Eu asa am impresia ca funtioneaza si iPhoto si Aperture.
Nu se creeaza copii. Se creeaza doar niste preview-uri corespunzatoare fiecarui original, mult mai mici ca dimensiuni, plus informatiile despre modificari (cativa Kilobiti). Cand vizualizezi o fotografie in iPhoto, vezi de fapt un preview al acesteia, cu modificarile aplicate pana in acel moment. Cand faci modificari la o fotografie, acel preview se schimba si el imediat cu unul nou, generat direct din original, in functie de schimbarile dictate de tine. In orice caz, fisierul original ramane intotdeauna intact, exact asa cum l-ai scos din camera foto. Deci, cand prelucrezi poze, vezi o simulare a rezultatului muncii tale, pe care o concretizezi cu functia “file - expot - jpeg”. Daca iti trebuie sa exporti din librarie fisierul original, folosesti “file - export - original”. Iti urez bafta si iti recomand cu incredere Aperture 3, e de mult mai mare ajutor, si poate lucra direct cu fotografiile in locatia lor originala, fara sa creeze copii ale originalelor in librarie.
Merci mult de raspunsuri…
Pentru editare folosesc photoshop si ma-ncanta mai mult decat aperture. Incercam doar sa imi dau seama care este smecheria cu iPhoto si la ce m-ar ajuta.
Din ce mi-am dat seama pana acum, este un programel in care import pozele sub forma unor preview-uri de unde le am salvate si prin care pot face tot felul de albume, etc. Sterg din iPhoto, mut in diverse albume etc. originalul ramane intact acolo unde este salvat.
Corect?