Vreau sa trec pe wireless. Datele problemei sunt:
1. 8 buc. PC-uri
2. 1 buc. G4
3. 1 buc. G5
4. 2 laptoape PC, dintre care unu’ are WLAN integrat
5. O conexiune la net din bloc (cablu normal, care intra-n placa de retea a serverului)
6. O conexiune la net de la Romtelecom cu modem / router care are un cablu de la modem la alt calc. (nu stiu daca se poate seta sa mearga direct in switch)
7. O bata (eu) in ceea ce priveste orice aspect vizavi de o retea wireless.
Ce-mi trebuie? Si router si access point pe langa placile de retea aferente? Nici nu stiu cat ar putea costa daca nu stiu ce-mi trebuie… Poate este cineva care a facut o retea wireless si ma-ndruma si pe mine.
Stam noi cu schimbul pe net 24/7 dar tu fara raspuns in mai putin de o ora si-ti pierzi rabdarea???
Problema se schimba daca ai printere si vrei sa le folosesti de pe orice calculator.
Daca nu,
Ai un numar mare de clienti, iti trebuie sigur 2 routere wifi, puse in WDS daca pastrezi o singura conexiune, sau chiar separat daca vrei sa folosesti sursele de net alternativ/separat pe calculatoare.
Zici ca ai server, deci poti sa faci routare (adica cineva cu skilluri de linux sau ce OS ai pe el) sa folosesti ambele conexiuni simultan (3 placi de retea). Din iesire pui cele doua wifi in cascada (WDS).
Pentru fiecare calculator iti trebuie o placa wifi (eu am Hercules si merge bine) iar pentru laptop un stick wifi.
Un router wifi (cu 4 porturi de ethernet in spate sa pui unele calculatoare din apropiere pe fir) e 220RON la depozitu de calculatoare, 180RON la aliance computers si la best aveau (adica no more) un kit router plus stick la 250. Daca nu vrei factura pe firma pot sa-ti vanda Ana are unul din asta ultim ca i-a ramas cand si-a setat reteaua.
Auzi, de ce nu suni tu mai bine pe mobil si-ti dau detalii?? Mai vorbim si noi una doua baza gata?
In principiu un router wifi poate duce 32 de computere, parca.
Dar din moment ce ai 2 conexiuni, iti vor trebui 2 routere. Daca nu vrei sa ai nici un cablu, atunci iti trebuie capabilitati wifi pentru toate calculatoarele (adaptoare etc.)
daca ai server ... cele 2 conexiuni la net iti intra in el . Partea de rutare e putin mai complicta vand 2 iesiri. Depinde ce vrei o parte din clienti sa mearga pe o iesire si alta parte pe cealalta. Asta merge facut sigur. Daca lasi un simplu forward sincer nu stiu pe care trimite pachetele si daca le foloseste pe amandoua, nu am studiat problema.
Pe inca o placa de retea pe server pui ip local si adaugi un switch. La switch pui si un AP wireless. Chiar si cele mai slabe tin cel putin 16 clienti. Vrei sa mergi numai pe wireless peste tot iti trebuie placi wireless pe toti clientii. Inainte sa cumperi 8 bucati ia una si fa niste teste sa vezi puterea semnalului si rata de transfer. Daca esti intr-o cladire, puterea semnalului depinde de nr. de pereti intre client si Ap, daca are armatura multa cladirea s.a.m.d ....
Urmare a raspunsurilor voastre (multumesc), revin cu lamuriri:
1. conexiunea Romtelecom (cea pe care nu stiu s-o setez) imi trebuie pe un singur calc. Daca m-apuc sa impart 192 kbps si la alte calculatoare mai vede lumea site-ul meu, nu! Deci, conexiunea de bloc pentru toata reteaua, cea Romtelecom - doar pe un calculator.
2. dat fiind faptul ca sunt ceva mai jos decat un newbie intr-ale wireless-ului, incercati sa nu mai imi dati prescurtari ca ma uit ca mâța-n calendar (“AP wireless”, “WDS” etc).
Gaseste cineva 15 - 20 min. sa faca un .JPG cam cum ar putea arata reteaua mea? As putea sa inteleg si eu mai bine cam care ar fi configuratia.
A! In retea ar trebui sa mai existe uun printer (HP 8550) care are placa de retea (de cablu, normal). N-ar fi o problema daca nu se poate integra in reteaua wireless, ca o leg cu un cablu la switch (sau cum D-zeu ii mai spune lu’ ala wireless).
Multumesc!
EDIT: Da, am servere. Doua. Sa ne-ntelegem: servere le spun eu pt. ca ele stau intre reteaua mea si Internet, in rest sunt 2 calculatoare normale. Unul e PC (pe Romtelecom) si alalaltu’ - un G4 (pe conexiunea de bloc).
atunci problema se schimba. Pe cel cu conexiunea romtelecom mai pui o placa de retea cu ip local legata la reteaua ta locala(switch), banuiesc ca il vrei si pe el in retea. Pe celalat server ai 2 placi de retea. Pe una iti intra cablul de la furnizorul de net si pe cealalta este legata de un switch. La switch legi restul de calculatoare si inca un cablu ce intra in portul WAN (Wide Area Network) al routerului wireless , in cazul tau el fiind configurat ca AP (access point). cam asta e tot. Ip-urile locale tu le stii depinde cum e configurat serverul pe dhcp sau manual. Eu unul as merge pe manual la o retea de dimensiunile astea.
sau mai exista o solutie mai simpla si mai fiabila .. sa folosesti mini-routerul wireless pe post de server, in acest fel calculatorul tau G4 sa nu mai trebuiasca sa functioneze non-stop. Pui pe minirouter conexiunea la net, de el agati un switch si restul de clienti. minirouterul se configureaza usor, dai ip-uri manuale - nu dhcp ca sa faci port forwarding pentru clienti, astfel sa iti functioneze toate bine .. de la DC ++ la torente.