Zilele-astea imi iau un MacBook Pro 13” de la Apcom, profitand de reducerea de 10% destinata studentilor pana la finalul lunii martie. Eu nu mai sunt eligibil, dar din fericire mai am studenti in familie si astfel pot sa-mi iau scula pentru doar 4.522 RON in versiunea standard. Ei mi-au spus ca upgrade-ul de drive (HDD sau SSD) trebuie facut inca din momentul comenzii si ca doar cel de memorie RAM se poate face si ulterior. Chiar asa sa fie? Nu poti sa-ti schimbi drive-ul ulterior, la un service autorizat, sau sa ti-l schimbi singur daca te pricepi cat de cat? Iar daca se poate, care sunt cele mai bune service-uri si unde poti gasi SSD sau HDD compatibile, daca te hotarasti sa incerci pe cont propriu? In principiu as fi tentat de un SSD, fiind mult mai rapid, mai rezistent la socuri, mai eficient energetic, mai silentios si lista poate continua.
Ee da, sigur ca poti sa faci aproape orice upgrade ulterior ! Ba chiar e recomandat sa iti cumperi tu componentele de..oriunde, ca tot iesi mai ieftin decat anumiti nesimtiti (la preturi ma refer, bineinteles).
Mai e un aspect - sa te pricepi sa le schimbi, sa stii ce componente trebuie sa cumperi, sa fi atent la conditiile de garantie (eventual te duci la ei sa ti le monteze doar - ce ai cumparat tu)
la MBPurile unibody nu mai e a asa simplu pentru memorie ca la MBPurile vechi sau pentru hard ca la Macbook-urile albe non-unibody.
Trebuie desfacute suruburi mici si multe. Eu nu m-as baga sa desfac unul, dar cred ca nevoia te invata.
-upgrade-ul de ram/hdd la macbook pro 13 mid 2009 , nu violeaza termenii de garantie
- http://www.youtube.com/watch?v=JoHNcjCyAvU un exemplu de upgrade
-in carticica care-ti vine cu macbook-ul cel nou ai detalii despre instalare la sectiunea “boost your macbook pro ” .adresate unui utilizator cu cunostinte minime .
bafta si numa’bine !
@andreilupen: Ideal! Daca Apple insusi furnizeaza utilizatorului instructiuni pentru upgrade inseamna ca nu e chiar atat de dificil, dar cel mai bine ar fi sa nu astept expirarea termenului de garantie, avand in vedere ca nu se anuleaza in cazul unei tentative nereusite. Nu sunt mare expert in materie de hardware, dar pe baza unui video cu instructiuni si cu o trusa speciala luata de pe ebay am reusit sa-mi schimb bateria de la iPhone 3G fara probleme, ceea ce Apple nu te incurajeaza sa faci, ci dimpotriva. Din pacate singurul produs Apple special conceput pentru upgrade e Mac Pro, dar are un pret care imi trezeste oarece resentimente, si oricum n-as mai lua un computer desktop, fie el si cu procesor 8 core.
Am vorbit din nou cu cei de la Apcom si de data asta au zis ca pot schimba drive-ul ulterior, dar la un pret mai mare decat in momentul comenzii. Mi-au recomandat sa nu ma bag la SSD deocamdata, pentru ca preturile sunt deocamdata foarte mari in raport cu capacitatea de stocare, asa ca am sa-l urc de la 160 la 250 GB pentru doar 330 RON.
[ Modificat: 09 Martie 2010 05:45 PM de AppleGeek ]
@andreilupen: Ideal! Daca Apple insusi furnizeaza utilizatorului instructiuni pentru upgrade inseamna ca nu e chiar atat de dificil, dar cel mai bine ar fi sa nu astept expirarea termenului de garantie, avand in vedere ca nu se anuleaza in cazul unei tentative nereusite. Nu sunt mare expert in materie de hardware, dar pe baza unui video cu instructiuni si cu o trusa speciala luata de pe ebay am reusit sa-mi schimb bateria de la iPhone 3G fara probleme, ceea ce Apple nu te incurajeaza sa faci, ci dimpotriva. Din pacate singurul produs Apple special conceput pentru upgrade e Mac Pro, dar are un pret care imi trezeste oarece resentimente, si oricum n-as mai lua un computer desktop, fie el si cu procesor 8 core.
Am vorbit din nou cu cei de la Apcom si de data asta au zis ca pot schimba drive-ul ulterior, dar la un pret mai mare decat in momentul comenzii. Mi-au recomandat sa nu ma bag la SSD deocamdata, pentru ca preturile sunt deocamdata foarte mari in raport cu capacitatea de stocare, asa ca am sa-l urc de la 160 la 250 GB pentru doar 330 RON.
Pe de altă parte, cîștigul de performanță e enorm cu SSD. Eu zic că merită, mai ales că o să mai treacă ceva vreme pînă o să scadă prețurile semnificativ. Unul de 128 GB la iStyle e vreo 1.400 RON. Nu e puțin, de acord, dar e impresionant să vezi cum bootează în 18-20 de secunde :D
Pentru upgrade la 8 GB RAM ne-au cerut 2.100 RON, iar aia chiar mi se pare nesimțire. SSD e tehnologie relativ nouă, deci pot înțelege prețul mare, dar la memorii nu se justifică, din moment ce ei mai și rămîn cu cei 4 GB inițiali (eu, cel puțin, asta am înțeles că se întîmplă).
Zilele-astea imi iau un MacBook Pro 13” de la Apcom, profitand de reducerea de 10% destinata studentilor pana la finalul lunii martie. Eu nu mai sunt eligibil, dar din fericire mai am studenti in familie si astfel pot sa-mi iau scula pentru doar 4.522 RON in versiunea standard. Ei mi-au spus ca upgrade-ul de drive (HDD sau SSD) trebuie facut inca din momentul comenzii si ca doar cel de memorie RAM se poate face si ulterior. Chiar asa sa fie? Nu poti sa-ti schimbi drive-ul ulterior, la un service autorizat, sau sa ti-l schimbi singur daca te pricepi cat de cat? Iar daca se poate, care sunt cele mai bune service-uri si unde poti gasi SSD sau HDD compatibile, daca te hotarasti sa incerci pe cont propriu? In principiu as fi tentat de un SSD, fiind mult mai rapid, mai rezistent la socuri, mai eficient energetic, mai silentios si lista poate continua.
Noumax au aceiasi oferta pentru studenti.si daca doresti iti adauga ei orcand orce vrei.
si ce daca trebuie desfacute suruburi??? chiar asa am ajuns, sa ne fie frica sa invartim o surubelnita? desfaci niste suruburi, dai jos capacul, mai desfaci cateva si scoti hardul. il pui ala nou si gata, nu stie nici dumnezeu ca ai umblat in el. e vrajeala la magazin, ca nu poti sa il schimbi singur!
Pe de altă parte, cîștigul de performanță e enorm cu SSD. Eu zic că merită, mai ales că o să mai treacă ceva vreme pînă o să scadă prețurile semnificativ. Unul de 128 GB la iStyle e vreo 1.400 RON. Nu e puțin, de acord, dar e impresionant să vezi cum bootează în 18-20 de secunde :D
Pentru upgrade la 8 GB RAM ne-au cerut 2.100 RON, iar aia chiar mi se pare nesimțire. SSD e tehnologie relativ nouă, deci pot înțelege prețul mare, dar la memorii nu se justifică, din moment ce ei mai și rămîn cu cei 4 GB inițiali (eu, cel puțin, asta am înțeles că se întîmplă).
comparatia e ireala, deoarece modulele de 4gb sunt intr-adevar extrem de scumpe. nu e nesimtire, si olandezii platesc vreo 650 euro pentru 2x4gb! peste 2 ani, cand 8gb o sa fie standard, o sa cumperi 8gb la pret de nimic. insa atunci vei vrea 32gb, si aia o sa fie scumpi. si o sa zici ca sunt nesimtiti
Merci mult pentru toate aceste informatii, se pare ca lucrurile sunt mult mai simple decat ma asteptam. In principiu, daca nu e ceva extrem de complicat, prefer sa ma implic personal la upgrade-uri; nu doar ca sa salvez niste bani ci mai ales pentru ca nu am incredere in serviciile din Romanica. Intotdeauna m-as intreba daca nu cumva mi-au inlocuit si alte piese cu unele mai vechi sau mai proaste, ori daca mi-au maltratat in vreun fel pretiosul computer. Aici se lucreaza in graba si prost, cu zdrang si trosc, nu cred ca ar avea cineva mai multa grija decat am eu insumi cu bunurile mele. Nu in ultimul rand, ma incearca si o curiozitate sa vad cum arata un MBP la interior. Cum spuneau in prezentare, “in a way I think it is more beautiful internally than it is externally”.
Si eu am luat acum 1 luna si ceva un macbook Pro si termenii garantiei sunt foarte clari, memoria si HDD -ul sunt selfservice si nu se pierde garantia. In carticica e descrisa exact procedura. Sunt 6 suruburi de desfacut si ai ajuns la toate componentele.