Parerea mea legată de Mac Pro…
Gama de produse Apple are o MARE lipsă... Şi aceasta este un computer destinat utilizatorilor profesionişti, cu un preţ (SUA) în jur de $1200 - $1800. Să explic.
Pentru mine, ca designer grafic (print, web, chestii dintr-astea), noile Mac Pro sunt pur şi simplu prea performante. Sunt convins că 80% dintre cei care lucrează grafică sunt în aceeaşi situaţie ca şi mine, chiar daca mai toata lumea sustine ca daca faci grafică ai neaparata nevoie de computerul “cel mai cel”. Pot eu folosi 4 core-uri în munca mea de zi cu zi? Probabil că da. Am eu vreun beneficiu semnificativ din asta? Cu siguranţă NU. Munca mea constă (în marea ei majoritate) în desene in Illustrator, paginare în InDesign, Photoshop pentru print şi web, în orice caz, task-uri care nu necesită o putere extraordinar de mare de procesare. Este aceeaşi muncă pe care o fac milioane de designeri. PowerMac-ul meu 2 x 1,8 GHz si 3,5 GB RAM mi-e arhisuficient, ba chiar multe din proiecte le lucrez fara nici o problemă pe iBook G4 @ 1,33 GHz. Dacă aş lucra în domeniul video, alta ar fi situaţia, dar ca designer grafic, cerinţele nu sunt foarte mari, cu excepţia RAM-ului.
Singurele computere desktop Apple ale căror preţuri sunt în gama $800 - $1800 sunt Mac Mini şi iMac-ul. Dar acestea ies din discuţie, pentru că sunt limitate în ceea ce priveşte memoria (maxim 2 GB). Şi atunci, dacă aş vrea să-mi cumpăr un computer Apple, aş fi nevoit să dau (în SUA) minim $2500 pe un Mac Pro pe care rareori îl voi folosi la adevărata sa capacitate.
Neavând o fabrică de bani, Mac Pro-ul ideal pentru mine ar avea un singur procesor Xeon la 2,66 GHz, 4 GB RAM, un singur drive optic, placă video de 128 MB. El nu poate exista din mai multe motive, unul fiind acela că s-ar suprapune peste gama iMac. Păcat, sunt sigur că ar exista mult mai mulţi switcheri dacă Apple ar vinde un asemenea computer.