1 din 2
1
antena receptie programe satelit
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti/Constanta
Macuser din: 18.05.08

Salut,

As fi curios sa stiu daca exista cineva pe acest forum cu aceasta pasiune: receptia programelor tv cu ajutorul antenelor tip satelit. Si daca exista cineva cu oaresce experienta as aprecia tare mult daca m-arlamuri si pe mine in anumite privinte.
Si anume:

Ce este o antena offset? Ce este o antena toroidala? Care este diferenta dintre ele? Care e mai buna? Antenele din aluminiu sunt mai eficiente decat cele din otel? De ce? Ce este acela un LNB? Ce este acela receiver?

Am citit si eu zilele acestea pe internet si am inteles, in linii foarte generale, ca pentru a receptiona programe tv cu ajutorul unei instalatii tip “satelit” ar fi nevoie, in linii generale, de: o antena, un LNB si un receiver (inteleg ca sunt foarte multe optiuni in ceea ce priveste ultimul device enumerat)
A se intelege ca sunt afon complet in meterie asa ca as aprecia tare mult daca explictiile ar fi “ca pentru prosti”.
Deci? Cine ma ajuta sa pricep si eu fenomenul?

Multumesc anticipat tuturor pasionatilor de fenomen si nu va ascund faptul ca intentionez sa-mi montez o astefel de “instalatie” numai ca nu prea stiu de unde sa incep.

Ciao.

Semnătură 

Do not panic. Ok, panic!!!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pfaffing
Macuser din: 30.10.06

Antena are un singur scop si anume sa capteze semnalele emise de satelit, sa le reflecte si sa le concentreze intr-un punct in care ele sunt preluate de LNB. LNB-ul este destinat sa capteze aceste microunde si sa le converteasca la un nivel de frecventa mai mic. Principala caracteristia a antenei diametrul sau: cu cat mai mare, cu atat mai bine. Diametrul minim pentru o receptie, difera de la un transponder la altul si mai ales de la un satelit la altul.
Exista 3 feluri de antene satelit pentru receptie TV/radio/date de dimensiuni diferite in ceea ce priveste diametru: antene Prime-Focus (sau parabolice), antene satelit Offset și antene plate (flat - nu e cazul tau)

Offset - vine de la faptul ca acel dispozitiv de receptie (LNB) se afla in afara arie de reflexie amicreoundelor de la satelit pe antena (farurie-oala). Aceasta deoarce unghiul la care se monteaza o astfel de antena este in asa fel incat nu toate undele bat pe suprafata antenei ci numai pe o parte din acestea, LNB-ul fiind fixat cu ajutorul suportului, (schija de metal) la un unghi bine definit din care sa poata receptiona undele reflectate de catre antena (antena=refelector de unde totodata). Motivul si beneficiul acestor antene este ca LNB-ul este in asa fel montat ca nu lasa umbra pe suprafata antenei (farfurii) si undele pot ajunge la antenta fara a fi blocate, totodata receptionate de catre LNB fara probleme.

parabolica > Toroidala - capteaza o mai mare parte de unde, mai exact toate care cad pe suprafata antenei (parabolicii), dar apare fenomenul de umbre din cauza pozitionarii, focalizarii pe mijloc a LNB-ului si a picioarelor ajutatoare, care il sustine.

Diferenta consta atat in unghiul de montare cat si a niselor ajutatatoare pentru fixarea si pozitionarea LNB-ului, totodata aparitiei sau nu de umbre. Offset se folseste mai mult din cauza faptului ca elimina umbrele si captarea de unde este foarte buna chiar daca nu pe toata suprafata, ca si pe cea toroidala. Celalalt model se foloseste atunci cand diamentrul este destul de mare incat umbrele nu mai au importanta si nu mai influenteaza, iar pozitia nu impiedica patreunderea si receptionare de unde. In functie de regiunea geografica conteaza si unghiul antenei.

Aluminium -  sa fie mai usoara. Otel - farfuria sa fie stabila si greu.  MAterialulfolosit este pentru motive de o mai buna captare si rezitanta la mediul extern. ATENTIE culoarea antenelor de otel trebuie sa fie MATA pentru ca atunci cand saorelw se afala in spatele satelitului sa nu refleteze lumina pe LNB, altfel se preconizează o scadere de receptie a undelor. Se mai confestioneaza si din fibra de sticla parca.

LNB = ‘Low Noise Block’’ Converter (Bloc, panou, modul de conversie a undelor (sunetelor) foarte joase primite de la satelit) - in functie de iesire ele pot fi de mai multe feluri -

LNB Single -  cu o singura iesire = 1 Receiver (aici intra cel direct pentru 1 Receiver si Unicable LNB (un cablu) .. adica o sigura iesire dar pentru mai multe Receivere.. 16 cel mult cred..)
LNB Twin - cu doua iesiri indepedente - 2 Receivere (au un comutator… depinde de cat de vechi este modelul .. cele vechi nu au comutator si li se ataseaza unul extern cele noi au toate…..
LNB Quad - cu 4 iesiri = 4 Receivere numaratoare poate continua ...

Noul tip de LNB este iLNB (interactive LNB) care e si emitator si receptor in acelasi timp..

LNB-urile difera si in functie de receptie..
Low-Band (banda cu emisie joasa,scazuta) de de la 10,7 la 11,7 GHz (semnal analog, cel clasic)
High-Band (banda cu emisie ridicata, puternica, mare) de la 11,7 la 12,75 GHz (semnal digital, cel modern)
La un loc au denumirea de Universal-LNB,  de la 10,7 la 12,75 GHz

Un receiver de satelit - este un receptor care se conecteaza la aparatele TV de exemplu prin cablul, analog sau digital. motiv pentru care se pot viziona mai multe programe TV cu un receiver decat cu o antenă normala de camera de exemplu si totodata impozitele pentru astfel de programe nu sunt asa de mari in comparatie cu cele prinse cu antene de camera. Mai exact receiver-ul este pus intre LNB si TV conectat prin cablu la abele. Aceste receptioneaza de la LNB si emite canale TV la televozor pe o frecventa de la 950 la 2150 MHz intr-un semnal video. Uneori e folosit si pe post de alimentator al LNB-ului, alimentator de curent. Ele pot fi analoage (clasice) si /sau digitale (moderne). Cele analoage pot fi conectate la toate LNB-urile Universale, pe când cele digitale numai la High-Band LNB. Exista cateva modele care care pot fi conectate si la Low-Band LNB, dar rar.

Sper că am scris pe intelesul tau.

Semnătură 

Localizare Mac OS X 10.5.8

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Eugen, multumesc pentru raspuns. Complet si cat se poate de “la obiect”.
Am sa te rog sa nu parasesti acest topic si in masura in care timpul iti va permite sa-mi mai raspunzi la intrebari, ma gandesc ca si ceilalti utilizatori macuser.ro sunt interesati de subiect.
Asadar, o antena offset este recomandabila unui utilizator obisnuit, asa ca mine. Cum fixez antena de peretele casei, sunt bune suporturile care se gasesc in comert sau imi pot confectiona eu unul? Cum orientez antena? De unde stiu eu ca este indreptata spre satelit si nu catre Luceafar? smile  Exista vreo tehnica sau aparatura speciala?

Mai am o intrebare, pozitia in care imi imaginez eu ca va fi asezata antena este relativ departe de televizor, cu toate coturile si ocolosurile cred ca voi avea nevoie de cel putin 30-40 de metri de cablu. Nu este prea mult cablu? Se pierde din calitatea semnalului? Este nevoie de amplificatoare speciale?

Pot fixa antena pentru a acoperi 3-4 sateliti in acelasi timp sau e recomandabila solutia cu motoras? Daca o aleg pe cea cu motoras ca sa “rascucesc” antena, de unde stie motorasul sa se opreasca fix pe traiectoria satelitului? Daca nu aleg varianta cu motoras cum procedez? Ies afara din casa ca sa reorientez antena?

Pfew… ce de intrebari. Scuze daca abuzez de bunavointa ta insa apreciez tare mult daca in limita timpului tau liber imi vei raspunde.

Multumesc frumos smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

În europa centrala programele de televiziune sunt redate prin saltelitii Astra sau Eutelsat si cred ca Sirius, nu numai, dar acestia sunt cei mai la indemana si pentru România, nu numai. Trebuie mentionat ca receptionarea posturilor TV prin satelit se face cu ajutorul unor materiale: decodorul satelit, antena, LNBul, cablul coax, fisele de conexiune si suportul antenei. Astfel ai: Satelitul > Parabolica > LNB-ul > Receiver-ul > TV-ul > Distractie. A!... iar in cazurile antenelor mobile se mai adauga: pozitionerul, motorul si montura mobila. Cu cât un LNB e de frecvență mai mare cu atât mai multe programe poți să vizionezi. Unele programe prin satelit sunt pe bani altele nu.

E de indicat ca o parabolică, să capteze o cantitate optimă de unde, să aibă în jur la 2 m diametru, mai ales ca esti in Bucuresti, granita unor sateliti de altfel. Asta e strins legat si de satelitul de la care vei primi undele. Așa că pentru unii sateliți dacă parabolica ta nu corespunde dimensiunii cerute de acesta nu îți va emite undele și nu vei putea să vezi prorgamele. După cum am mai spus, 2 m e mai mult decat ok, dar destul de scumpa. Cu cat antena este mai mare materialul trebuie sa fie tot mai stabil, aluminiu sau otel, tabla.

De obicei poziționarea antenelor se face în funcție de satelutul/tii de la care vrei sa primesti programe, nu poti de la toti, dar de la cei care ii poti acapara sigur. Te orientezi după pozitia ta greografica si a tarilor din care vrei sa vizionezi, astfel dupa punctele cardinale. Acum trebuie să mai stii niste coordonate ale statelitior, de exemplu un canal dorit de tine poate fi prinzi prin satelitul Astra la 28-30 Grade Est..si tot asa. Din câte știu sateliţii Astra de la 19,2 grade sunt îndreptaţi spre Europa de Vest şi Nord, cei de la 23,5 grade spre Europa Centrală şi de Est, iar cei de la 28,2 grade spre Europa de Sud-Est şi Asia Mică. România se întinde cam între longitudinile 20,5 şi 28,5, aşa că direcţia din Bucuresti spre sateliţii de la 23,5 Est-Sud, sau asa ceva, cred ca se incadreaza. Cred ca e vorba de Astra 3A si 2A sau 1H si 1E
vezi mai exact la astra pe sait. Aici un alt sait de calucare a pozitiei.

Dispozitive de pozitionare sunt detule pe piata poti sa iti faci si tu unul daca vrei, mai economisesti bani, asta in cazul in care sustinatoarele de pe piata nu te multumesc. Acum trebuie sa ti cont ca atunci cand montezi antena sa nu ajunga nici o umbra pe aceasta, in functie de asta trebuie luata in calucul si inaltimea la care o montezi. Cei 40 m de cablu nu impiedica receprtionarea canalelor TV. Nu ai nevoie de amplificatoare sepciale in afare celor pe care le-am indicat mai sus. E posibil ca ai in instructiunile de instalare ale antenei sa ai cateva orase din România, in functie de care montezi acea antena.

O singura pozitie a antenei e posibil să primeasca de la mai multi sateliti semnal, nu de la multi dar e posibil. Instalatiile de miscare a antenei sunt si ele multiple, cele noi au posibilitatea de a li se da pozitia si se invart exact atat cat le dai. Cele clasice se invart cat vrei tu si au un indicator care iti spune in ce pozitie se afla. Modulele si metodele da design al acestora difera da la un tehinician, producator la altul.

Mai e posibil ca receiver-ul tau sa nu prinda automa canalul dorit, dar satelitul sa il emita, atunci va trebui sa introduci manula frecventa acelui canal. Daca sateliitul nu emite acel canal, va trebui sa misit antena spre satelitul ca il emite. manual sau cu motoras.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Am fost mare hobbyst de sat receiver inca din 1988. Da ... pe vremea lu’ impuscatu aveam antena pe casa. O mai am si acum. De fapt am 2 antene acum.
In fine, la ce a spus Eugen, as mai completa cate ceva;
Antenele offset au un randament mai bun. Pata care cade pe o antena nu este ideala, circulara, uniforma, ea adaptandu-se mai bine la geometria unei antene offset. Astfel, empiric, o antena offset de 1,2m are un castig de semnal aproximativ la fel cu un 2m polar. Precizez ca aici vorbim de antene de RECEPTIE.
Unde ar fi un avantaj in diametru mai mic? Pai in simplitatea si implicit costurile mai mici ale monturii polare, adica a sistemelor de prindere si pozitionare. Mare atentie la aceste sisteme! La un vant de 60km/h, pot aparea forte de aproape 1 tona in capatul antenei. Efectul de vela.
Un alt avantaj al antenelor offset este verticalitatea montarii acesteia. Iarna, zapada nu se mai depune pe ea, nediminuand caracteristica refectiva. Da, zapada este o problema. Dar o problema este si caldura. Iarna la temperaturi sub 0 grade, semnalul de receptie este sensibil mai mare decat vara in miezul zilei pe canicula. Pe vremea analogicului, aceste diferente erau mai mult decat sesizabile. La digital nu mai este o asa mare problema.
Urmatoatea componenta dupa antena si LNB, cablul de la LNB la receptor. Trebuie sa fie cat mai bun calitativ, mai ales daca ai distanta mare intre LNB si receptor. Calitatea o poti vedea la 2 componente. Miezul, trebuie sa fie din cupru, monofilar si cat mai gros. Apoi, izolAtia miezului, trebuie sa fie dintr-un material cat mai poros, cu cat mai mult aer in componenta.
Receptorul .... ei bine, aici e totul. Programele se impart in Pay si FTA (free to air). Evident ca cele interesante sunt cele pay. Deci iti trebuie .... cartele de acces. Ca de spart sisteme de criptare precum Nagra2 ... mai greu. Exista si carduri “prefabricate” sau clonate. Dar nu prea te tin mult pana se schimba cheile.
Mai sunt 2 alternative;
DreamBox cu card sharing si o placa DVBS. Am avut ambele sisteme. Iti recomand sa incepi cu o placa DVBS pusa intr-un peceu. O gasesti pe la 50-100 euro max. Iti recomand Skystar. Iti dai seama ca daca ai un astfel de card intr-un computer poti face foarte multe “giumbuslucuri”.

Sunt foarte multe de spus in domeniu. Dar deja ma dor degetele de la scris pe iPod Touch. Poate ne vedem la o intalnire macuser sa-ti povestesc mai multe.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: bucuresti
Macuser din: 07.07.09

@ eugen
antena offset provine dintr-o parabola ,mai precis reflector parabolic simetric ,din care s-a decupat o bucata ,ofsetul mostenind focarul sau mai bine zis distanta focala de la matrita simetrica din care provine. Toroidala sa spune de obicei la antenele de forma eliptica care au posibilitatea montarii mai multor lnb-uri pentru receptionarea mai multor sateliti . Transmisiile digitale ocupa amindoua benzile si de 11 si de 12 ghz -e vorba de transmisiile tv .In momentul de fata cerul EUropei e destul de aglolmerat avind sateliti pozitionati la cite un grad ceea ce permite reglara antenei pe un satelit si receptionarea si vecinului acestuia-amos la 4grade W si veci9nul lui atlantic bird la 5grade W sau eutelsat la 10 grade E cu eurobird la 9 grade E. Si in viitor posibil sa se aglomereze si mai tare . Nu mai este cazul de antena de 2 m in Bucuresti pentru ca noua generatie de sateliti de la pozitia 19Est acopera foarte bine si europa de est astfel pachetul spaniol D+ il receptionezi cu antena de 0,9m . Ramin citeva programe -unul ar fi ORF- care nu e ok nici pe antena mare de 2m ,dar in schimb ORF1 si 2 in format hd au semnal destul de bun.
@kata4
antenele offset au randament mai bun dar pentru dimensiuni mici . Daca diametrul offsetului creste randamentul scade si asta datorita faptului ca e foarte greu sa obtii o matrita buna pentru un offset de dimensiuni mari . In realitate pentru semnale slabe sint preferate antenele simetrice .Din experienta mea antena offset de 1,65m imi dadea un semnal mai slab decit o simetrica de 1,4m - satelitul Nilesat 7W . Offset de 1,95m acelasi nivel de semnal cu simetrica de 1,8m satelitul Astra 28Est adica acelasi raport semnal/zgomot .
In alta ordine de idei nagra2 e distrus -Digitv merge cu emulator ,nu ai nevoie de cartela. De asta se si straduie rds-ul sa schimbe cartelele.Carduri cu care mai poti sa faci ceva sint putine si pentru vreo 2 dintre sistemele de codare.
Skystar 1 -bun, facea decodarea hard ;skystar 2 o aiureala ,o placa dvb simplificata care mergea dar cu multe batai de cap.
Receptoare cu linux:
-dbox2 ,3 modele fabricate de nokia,sagem si philips;cel mai reusit modelul nokia cu 2 procesoare intel ,inca mai am un receptor acest model si imi e tare drag;
-dreambox 7000,7020 si 7025-twin tuner ; procesor ibm power pc si cu variantele simplificate si mai ieftine 5600 si 500 dupa care modelul 500+,600 si o varianta chioara modelul 100.
Receptoare hd cu linux sistem de operare : kathrein 910,dreambox800,azbox cu imaginile dezvoltate pe un nucleu enigma2 ,si un model cu imagine dezoltata pe nucleu neutrino e vorba de coolstream hd1 . Asaltul receptoarelor cu linux se datoreaza faptului ca softurile dezvoltate de fabricantii mari de receptoare pentru receptoarele lor, sint foarte restrictive.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Omul care a deschis topicul, e mai mult decat incepator in domeniu. Si ca sa dobandeasca ceva experienta, ar trebui sa inceapa cu ABC-ul.
Cred ca ai mers prea departe cu amanuntele. In plus, la ce echipamente enumeri tu acolo, iti trebuie ceva banuti de investit.
Ca hobby, imi mentin parerea ca cel mai bine ar fi sa inceapa cu un peceu, un skystar, o antena de 1.2-1.4 offset si un LNB universal, nu f scump.
Apoi, poate trece, odata cu experienta, la sisteme mai complexe.

Personal, am renuntat de vreo 2 ani la domeniu. Nu mai am timp sa vad nici ce imi inregistreaza DVR- ul de la UPC. Mai am si acum un peceu cu un SS2 si AltDvb server pe el. Dar evident, cheile nu mai sunt valabile. Plus ca antena mea e o polara de 1.8m din fibra, cu actuator mecanic, ce acopera tot ... de la est la vest. O sa fac o poza la instalatie. E un adevarat monstru, proiectat de tata, care a avut firma de instalare de sisteme sat tv pana prin 1998, cand s-au dezvoltat cablistii mult prea tare.

Ma stiu destul de bine cu Nicu Isar, un tip extrem de skill-at in acest domeniu. El stie si de pe unde pot achizitiona tot felul de echipamente DVBS la preturi mai normale la cap.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member

@crocodilul
in prima faza trebuie sa te gindesti ce programe te-ar interesa. In functie de unde se poate monta antena ,se alege suportul ;daca nu e ce trebuie atunci se confectioneaza un suport.Pentru antene de 0,9m -1,2m sint ok suportii din magazine. La antenele mari e nevoie de meserias care face suportul in functie de locul de amplasare. Pentru reglaj se folosesc de la aparate dedicate transmisiilor sat pina la receptor sat si tv.Un aparat de masura e in magazin 12-15 mil si second hand intre 6 si 8mil si merita sa-ti cumperi daca vrei sa te apuci de instalat antene.
Cablul folosit este RG6 trishield,cu toate ca acest cablu este pentru frecvente intre 5 si 950mhz ;pentru frecvente cuprinse intre 950 si 2500mhz cablul recomandat ar fi RG11 dar fiind mai gros este dificil de manevrat si pozat. Pentru lungimi de 50-60m nu sint probleme cu RG6 dar la lungimi mai mari de 80 m e posibil sa nu mai ajunga la lnb tonul de 22khz care comuta lnb-ul in banda de 12ghz sau sa nu mai ajunga 17-18v pentru polarizarea orizontala si sa ai semnal numai de pe polarizarea verticala.
In functie de ce protocol cunoste softul receptorului diseq1 1.1 sau 1.2 sau usals, receptorul va putea comanda switch diseq ,pozitioner sau montura H-H.
Acum daca vrei sa te apuci de instalat antene merita sa iti bati capul sa intelegi cum lucreza fiecare componenta a unei instalatii de receptie sat sau cam care ar fi problemele care pot aparea.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

@kata4
un ss2 poate fi ok pentru cineva care pentru inceput nu vrea sa dea prea multi bani ,asa de inceput. Dar ss2 are numeroase blocaje iar Altx ,cel care a dezvoltat altdvb a incetat sa mai lucreze la soft in urma cu vreo 4 ani .Il stie si Nicu Isar pentru ca eram impreuna in urma cu vreo 5 ani cind ne-am intilnit cu el.
Asa pentru inceput eu as recomanda o antena simetrica de 1,4m -cel mai bun raport calitate pret dar trebuie mare atentie la instalare sa nu se deformeze (pret 3-3,5mil ) un lnb universal pentru parabola 250-300mii ,un motor 700-800mii si un pozitioner inca 1mil.
Un dream 500 sh se vinde la 3-4 mil sau clona lui soleron e la 3,5mil la mondoplast nou . O instalatie ca cea descrisa mai sus asigura receptia a 80% dintre programe de pe majoritatea satelitilor care acopera in principal Europa.
Pentru programele hd de pe astra 28Est trebuie antena mai mare(de la 1,7m in sus) iar pentru programele hd de pe 1West mutarea lor pe noul satelit thor6 s-ar putea sa duca la imposibilitatea receptionarii lor cu antena mai mica de 2m. Ramine de vazut cind vor termina cu mutarea.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

Aoleu, ce de informatii aici, o supriza cat se poate de placuta smile Multumesc tuturor pentru ajutor si sfaturi.

Cred ca ar fi bine sa clarific din start un amanunt destul de important, ce vreau eu de la antena asta: In primul si in primul rand vreau sport, cat mai mult sport, in mod particular fotbal. smile
Dupa cum bine ati sesizat sunt novice in domeniul receptionarii programelor tv transmise cu ajutorul satelitilor dar sunt curios ca o pisica si de obicei nu reunt usor la o idee ce se vrea fixa in capul meu. Am prieteni care folosesc astfel de antene si au acces la majoritatea meciurilor de fotbal transmise din campionatele din Europa sau de pe alte continente. Nu mai vorbesc despre meciurile din campionatul intern, pe care nu le mai vedem ca pe vremuri, la liber, la TVR1 sau Antena sau Protv, majoritatea fiind transmise de GSPtv sau Digisport. Eu, acasa, nu am acces la aceste statii iar operatorul meu de cablu m i-a confirmat ca nu intentioneaza in viitorul apropiat sa plateasca pentru drepturile de transmisie a meciurilor din campionatul intern.

Deci, ce fac? Eu stau fara fotbal? Nu se poate. Am ratat derbiul Dinamo-Steaua (transmis exclusiv de Digisport) iar asta a pus paie pe foc, m-am enervat la culme, dupa ce am stat sa caut pe internet o solutie m-am lasat pagubas si mi-am promis ca o sa fac cumva sa ma pot uita in liniste la ce meciuri de fotbal vrea pipota mea.

Stiu ca meciuri de fotbal din Europa sunt transmise de anumiti operatori, dar nu le pot avea pe toate intr-o singura telecomanda. In sensul ca fotbal din Italia si Spania este transmis de BoomTv, cel din Germania de un alt operator, cel din Anglia de un altul, si tot asa (nu stiu sigur daca asa stau lucrurile, dar asa am auzit). In fine, intuiesc faptul ca pentru fiecare campionat as avea nevoie de cate o antena de la fiecare operator care retransmite meciurile.

Apoi, mai am o dilema. Sa presupunem ca anul acesta achizitionez un pachet de programe de la BoomTV, pentru 3 campionate din Europa, ce fac eu daca in 2011 BoomTV nu mai transmite aceste campionate? Ma mut la noul operator care are licenta? Adica, o alta antena pe casa?

Bun. In linii mari am inteles, cu ajutorul vostru, cum se prezinta scheletul unei instalatii de receptie a programelor transmise prin satelit:

- fixa: antena ->LNB -> cablu (de cea mai buna calitate) -> receiver -> televizor
- mobila: antena -> LNB -> mecanism de miscare a antenei -> cablu -> receiver -> televizor

An inteles, de asemenea, ca marimea unei anetena nu implica neaparat o receptie mai buna a semnalului transmis de satelit si ca nu am nevoie, totusi, de o antena cu diametrul de 5 metri dar ca este posibil ca una de 0,5 sa nu fie suficident. Am inteles, de asemenea, ca este important LNB-ul, cablul sa fie de cea mai buna calitate iar pe partea de receiver, din ce am mai discutat cu prieteni, amici, cunostinte si din comentariile de pe acest forum, m-as opri asupra unui DreamBox. Inca nu m-am lamurit asupra modelului pentru ca nu stiu exact cati bani voi avea de investit in antena mea. Deocamdata imi permit sa ma joc cu 1200 de lei dar e posibil sa mai adaug intr-un viitor nu foarte indepartat.

Ar mai fi de adaugat faptul ca deocamdata ma aflu in Constanta (am plecat din Bucuresti) si aici voi ramane pentru o perioada, zic eu, destul de lunga. (o sa modific si la profil).

Am retinut si ideea voastra cu placa aceea, numai ca nu stiu cum o fac sa transport semnaulul din placa catre cele 3 televizoare din casa, unul la etaj si doua la parter. Iar dilema asta se leaga de o alta, in sensul ca imi doresc ca acelasi semnal sa ajunga de la antena la 3 televizoare. Cum procedez? Cumpar trei antene, trei LNB-uri si 3 receivere? Nu exista o solutie mai putin costisitoare?

Am retinut, de asemenea, si ideea potrivit careia este recomandat ca “frontul de lucru” al antenei sa fie horizon-to-horizon si ca ar fi bine sa nu exista obstacole spre sud. M-am tot gandit zilele astea, am stat in curte si m-am uitat la casa iar locul in care mi-am imaginat eu ca va fi pozitionata antena este spre sud, de fapt am “vedere” directa la cer, curata, fara obstacole, de la rasarit pana la apus. Asta inseamna horizon-to-horizon?

Mentionez ca nu vreau sa transform aceasta pasiune de moment intr-o activitate profesionista, nu vreau sa-mi fac firma astfel ca nu stiu inca daca un instrument de pozitionare sau aparat de masura imi este util in conditiile in care eu voi monta o singura antena, pentru mine. Dar, acum revin la intrebarea pe care v-am adresat-o mai devreme, daca nu am un astfel de aparat cum imi orientez antena spre satelitul care doresc eu? Uitandu-ma pe cer, de unde stiu care sunt gradele necesare de inclinare? Deci, imi cumpar totusi un astfel de aparat?

Multumesc pentru raspunsuri si pentru rabdarea pe care o aveti cu un incepator, ca mine smile

[ Modificat: 22 Martie 2010 11:15 AM de crocodilul ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
crocodilul - 22 Martie 2010 11:11 AM

...imi doresc ca acelasi semnal sa ajunga de la antena la 3 televizoare. Cum procedez? Cumpar trei antene, trei LNB-uri si 3 receivere? Nu exista o solutie mai putin costisitoare?

... horizon-to-horizon?..
... cum imi orientez antena spre satelitul care doresc eu? Uitandu-ma pe cer, de unde stiu care sunt gradele necesare de inclinare? Deci, imi cumpar totusi un astfel de aparat?
...

Îți cumperi un LNB de mai jos…

Unicable LNB - cu o singura iesire = 1 Receiver ( .. adica o sigura iesire dar pentru mai multe Receivere.. 16 cel mult cred..)
LNB Twin - cu doua iesiri indepedente - 2 Receivere…
LNB Quad - cu 4 iesiri = 4 Receivere…

În instructiunile de instalare îți arată cum să montezi și să poziționezi antena.

horizon-to-horizon = de la un orizont la altul (de la orizont la orizont, de la un punct la altu, de la punct la punct, olinie fără întreruperi între două puncte fixe, care se văd unul pe celălat fără nici un fel de obstacol, imaginează-ți că ochiul este punctul tău de plecare, încearcă să percepi orizontul, până acolo vei putea percepe lumina solară, după acel orizont = linie posibil de perceput, adio, numai vezi nimic)
Adică din locul în care este montată antentena până la orizontul unde aceasta poate percepe semnalul.
Acum o antenă cu cât o poziționezi spre cerul limpede, cu atât linia de orizont dispare, e ca și cum o pui să se uite la cer, perpendicular cu pmântul, la stele nu paralel cu pământul (numai în zona ecuatorială se aplică acest lucru, deoarece sateliții sunt în acea zonă paraleli pe orbită poziționați astfel că undele lor cad direct pe ppământ, perpendicular), nu se aplica o astfel de poziționare în Constanța, din cauza sateliților pe orbită, astfel orizontul ar fi este oarecum dispersat. De aceea o antenă se poziționează cât se poate de paralel , spre sateliții, pentrua percepe acele unde. Altfel nu își are rost antena.

[ Modificat: 22 Martie 2010 11:59 AM de Eugen M. ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

@crocodilul
pentru 3 telelevizoare cea mai buna oferta ai avea-o de la boom ,o antena un lnb single si toate 3 receptoarele legate in cascada sau prin spliter. Transmisia in cazul boom iti permite sa folosesti o instalatie simplificata.Oferta actuala de 5euro pachetul de baza cu 1 euro pentru al doilea receptor este pentru contract de un an ,daca peste un an nu-ti mai convine poti sa renunti (nu stiu cit ar veni pentru al treilea receptor -3euro?). In cazul acesta instalarea nu mai e treaba ta ,sint echipe care-ti fac instalarea si nu mai ai de ce sa te framinti.
Ramine problema cu digi sport si gsp pentru care iti va trebui un receptor de la rcs-rds. NU exista alta solutie deoarece rcs-rds nu vrea sa vinda la nimeni digi sport si gsp ,la niciunul dintre ceilalti operatori dth sau cabllu.
Pentru optiunea dreambox ar trebui mai intii sa vezi despre ce e vorba ,sa vezi unul mergind si dupa sa iei o decizie.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member

@Claudiu
Exista posibilitatea de a-mi lega eu receptoarele in cascada sau spliter, fara ajutorul celor de la Boom? Adica, ei de ce pot si eu nu? smile
IN alta ordine de idei, am vazut un dreambox in functiune iar posesorul l-a laudat tare mult.
Ideea e ca am vazut ca exista si astfel de jucarii purtand sigla HD (highdefinition), acestea sunt mai rentabile decat cele care non-HD? Cate posturi de televizune emit in format HD? Merita achizitia? Merita sa ma gandesc la un viitor in care toate posturile tv vor fi in format HD? Mentionez ca toate televizoarele din casa sunt Hd Ready desi din cate am inteles, tot de la amici, un semnal HD este redat cu o mai mare fidelitate de un televizor purtand sigla FullHD. Ce fac? Schimb acum si televizoarele? smile

In legatura cu rds-rcs si boom, sunt un pic in ceata. Deci, din cate inteleg unii au o parte dintre meciuri (fie ele din liga interna, fie europene), iar ceilalti, cealalta parte. Asta nu e bine, prevad c-o sa-mi umplu acoperisul casei de antene. Hm…

@Eugen
Acum caut oferte de preturi pentru LNB-urile specificate de tine si mai mult ca sigur ma voi decide asupra unuia Quad. Ramane sa ma decid asupra formei si circumferintei antenei, sa caut un furnizor rezonabil de cabluri si… receiverele. Intr-o prima instanta doar unul, sa ma obisnuiesc cu el si sa-l incerc eu cu manutza mea.

Multumesc tuturor inca o data pentru informatii. smile Promit sa va tin la curent.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Ca m-a mai traznit acum o intrebare: daca doresc sa distribui semnalul la 4 televizoare dar semnalul sa provina nu de la un satelit, ci de la 10 (!!!) cum procedez? Folosesc 10 LNB-uri Quad?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
crocodilul - 22 Martie 2010 10:08 PM

Ca m-a mai traznit acum o intrebare: daca doresc sa distribui semnalul la 4 televizoare dar semnalul sa provina nu de la un satelit, ci de la 10 (!!!) cum procedez? Folosesc 10 LNB-uri Quad?

Cazul 1.

Semnal de la 10 sateliți printr-o singură antenă la 4 TV-uri, în același timp este prea gre. Deoarece antena ar trebui să se împartă pe mai multe poziții în același timp, cea ce este imposibil, practic ar fi numai în mișcare, la o viteză enorm de mare, ca un radar.
Dar dacă în poziția în care este pozitționată antena, există 10 sateliți care emit, ai noroc.

Cazul 2.

Semnal de la 10 sateliți prin mai multe antene la 4 TV-uri.
Aici lucurirle se simplifică. Dacă într-o poziție ai 5 sateliți care emit iar în alta ai alți 5, atunci ai nevoie nu ami de 2 antene. Dar la fiecare receiver va trebuie să ai cel puțin 2 intrări, semnificând cele două antene, de recepție a semnalului.

Sau treci la instalații specializate, care costă de ustură, Vreo 20.000 Euro, și astfel îți faci, la nivel de profan, stație de ‘telecomunicații’ > Radio-Televiziune, Telefonie-Internet, recepție și emitere în același timp. wink E o poveste mult mai complicată.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

Eugen, individul asta cam cati sateliti acopera cu jucaria din imagine? Adica, eu vad acolo vreo 13 LNB-uri si, parca, antena are o forma destul de cudatica smile Ce parere ai? smile

http://www.satlex.ro/ro/wavefrontier-page_1.html

Semnătură 

1 din 2
1