Hmm, cu mana pe inima nu am inteles niciodata nisa asta de piata. Poate pentru ca am fost fan Mac Mini si am avut in cea mai mare parte a ultimilor ani cate unu in sufragerie. Asa cum nu neaparat iPod-ul a facut revolutie, cat iTunes Music Store, ma excita semnificativ mai mult ideea de movie rental online decat de Apple TV in sine. Din pacate, cu filmele este un pic mai complicat, datorita dimensiunii fisierelor si a infrastructurii Internet-ului, care mai are nevoie de unele imbunatatiri.
Bagati servicii dom’le, nu cutiutze, de-astea facem si noi
La fel de “originala” ca si restul “inventiilor” lui Google. Dar probabil marketingul il va vinde, la fel cum a vindut si Chrome-ul, cel mai jalnic browser creat vreodata. Dar ce conteaza, e produs Google, e cool dom’le!
La fel de “originala” ca si restul “inventiilor” lui Google. Dar probabil marketingul il va vinde, la fel cum a vindut si Chrome-ul, cel mai jalnic browser creat vreodata. Dar ce conteaza, e produs Google, e cool dom’le!
Hmm, hai sa dam cezarului ce-i a cezarului. Google a facut intotdeauna produse Ok. Si cand zic Ok, ma refer la “Ok”. Nu “extraordinare”, “unice”, “originale”, etc. Dupa care, au luat produsele respective si le-au dat (gratis, sau ma rog, fara bani) la tot ce misca online pe planeta. Eu unul ma bucur ca exista Maps, Apps, Docs, Gmail si toate dudele lor de aplicatii, chiar daca nu e nici una de doamne-ajuta. De Chrome nu stiu ce sa zic, nu am incercat niciodata si nici nu ma tenteaza, sunt foarte multumit de Safari (ok, si Firefox pentru online banking).
Google este una din companiile care poate schimba lumea. Sigur, si Microsoft era, acum 20 de ani. Sper ca la Google sa fie totusi mai putini oligofreni decat la MS.
Hmm, hai sa dam cezarului ce-i a cezarului. Google a facut intotdeauna produse Ok. Si cand zic Ok, ma refer la “Ok”. Nu “extraordinare”, “unice”, “originale”, etc. Dupa care, au luat produsele respective si le-au dat (gratis, sau ma rog, fara bani) la tot ce misca online pe planeta. Eu unul ma bucur ca exista Maps, Apps, Docs, Gmail si toate dudele lor de aplicatii, chiar daca nu e nici una de doamne-ajuta. De Chrome nu stiu ce sa zic, nu am incercat niciodata si nici nu ma tenteaza, sunt foarte multumit de Safari (ok, si Firefox pentru online banking).
Google este una din companiile care poate schimba lumea. Sigur, si Microsoft era, acum 20 de ani. Sper ca la Google sa fie totusi mai putini oligofreni decat la MS.
Singurul produs Google care se afla (mult) deasupra concurentei din punct de vedere tehnologic este motorul de cautare. Aici chiar nu te pot contrazice. In rest: produse care nu se ridica cu nimic peste nivelul concurentei, care insa sunt mult mai cunoscute din cauza potentialului urias de marketing care o reprezinta motorul de cautare si YouTube. Hai sa le luam pe rand:
1) Maps: produs OK, dar cu nimic mai presus decat Yahoo Maps, sau Bing Maps. Ba din contra, Bing Maps au de exemplu harti mai detaliate pentru Europe de Est.
2) Docs si Apps: produse OK, dar cu nimic mai presus decat Zoho. (Dar probabil nu ati auzit de Zoho din cauzele sus amintite…).
3) Gmail: nu am inteles niciodata hype-ul din jurul lui Gmail. Ce e atat de special in Gmail? E un simplu webmail, cum exista multe altele, unele net superioare.
4) Chrome: un browser rapid, dar si un spyware. Castigi 2 milisecunde prin viteza motorului de JS, si pierzi 2 secunde prin lipsa unor solutii de comfort gen mouse gestures din Opera. Sa nu mai vorbim de interfata urata de tot, care nu prea se poate imbunatati nici cu skinuri. Opera 10.50 are un engine de JS la fel re rapid, deci chia nu mai exista niciun motiv ca cineva sa folosesasca Chrome. In afara de hype-ul si de factorul de cool, care o inconjoara, evident.
PS: Inca nici nu am vorbit de obicieiul de prost gust a installerelor de la Google de ati mai instala si alte produse de langa cele la care te astepti. OK, ca exista un checkbox ascuns undeva, pe care poti sa-l debifezi, dar un user oarecare nu se va ocupa de asa ceva. Nu pe un PC am vazut Chrome-ul instalat pe langa Google Earth, iar userul nici nu stia cu ce se mananca. Iar gratuitatea este doar teoretica, tocmai din cauza acestor mici neplaceri si probleme de privacy.
Iar povestea cu “schimbarea lumii” da dovada de o naivitate inegalabila. Google e o companie mamut care se uita doar la maximalizarea propriului profit, nicidecum la schimabrea lumii (mai ales nu in bine). Chiar si cand iti ofera ceva gratuit, o face, deoarece pe termen ii va genera profit.
[ Modificat: 23 Martie 2010 10:36 AM de aronvirginas ]
Relax, nu ma inchin la Google si nu imi fac iluzii asupra scrupulelor lor. Am cateva observatii:
1. Yahoo Maps mi se pare la fel de slab ca si Google Maps. Bing nu am incercat, dintr-o aversiune organica fata de Microsoft (carora am sa le platesc multe polite). I’ll give it a try. Din ce am testat, toate produsele sunt Ok (mai bine decat nimic) si totodata nici unul nu este cu adevarat reliable, cel putin pentru Romania si tarile inconjuratoare.
2. Google Apps iti ofera o solutie free excelenta pentru companii mici. Eu folosesc pana in 20 de conturi (mult sub limita de 50 oferita de Apps dar mult peste cele 3 oferite de Zoho) cu email, sites, calendars si docs (contacts e o mizerie). Clar Zoho ar fi un pas inainte, dar, daca e sa dau bani, exista multe alte solutii (astept multe de la iWork.com, ma gandesc si la Google Wave pe colaborare - un produs pe care il vad mai degraba util in zona business decat in socializare), precum si la combinatii offline / in the cloud. Personal nu am vazut un produs care sa iti ofere atat de mult free ca si Apps.
3. Gmail a fost primul serviciu de email care a dat spatii de stocare masive pe gratis, deschizand perspectivele unei industrii in the cloud. Nu are absolut nimic special, nu il folosesc la absolut nimic. Chiar daca business prefer o solutie free (deh, e criza), privat folosesc MobileMe. Cu toate astea, fata de yahoo (sau alte webmailuri), Gmail ofera POP, IMAP si calendare. Pretty cool.
4. Asa e.
P.S: asa e
La “schimbarea lumii” nu la referea neaparat la chestii bune si dragute. DAR, proiectele Google sunt proiecte globale / planetare. Tot ce isi propun sa faca are tendinta de a schimba fata industriei. Unuele o sa le iasa, altele nu, dar sunt compania dominanta la ora actuala. Dupa cum spuneam, cum era si MS odata..
Da, sunt compania dominanta, mult mai dominanta decat ar fi sanatos. Si tocmai noi, utiliztorii, o hranim prin faptul ca ne lasam spalati pe creier de marketingul lor. Toti vedem rezultatele “benefice” ale unei dominante Microsoft lunga de decenii, toti vedem cat de putin echilibrata este competitia pe piata sistemelor de operare desktop, si inca mai simtim efectul IE 6 etc. Competitia echilibrata e un lucru benefic, dominanta absoluta insa nu este, si incerc - cu metodele mele - sa lupt impotriva ei, chiar daca as putea sa par un Don Quijote. Incerc sa caut alternative atat pentru produsele Microsoft, cat si pentru cele Google, si incerc sa nu fiu influentat de hype-ul si marketingul acestor mamuti. Trebuie sa realizam, ca produsele si companiile, mici, locale, europene etc au nevoie de sprijinul nostru pentru a supravietui intr-o lume dominata de giganti ca Microsoft si Google. Trebuie sa realizam, ca aceste produse nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale mamutilor, doar sunt mai putin cunoscuti. Opera, browserul unei firme norvegiene relativ mica, este net superior concurentei, doar ca ei nu au in spate un o structura gigantica de marketing, astfel s-au plafonat la un amrket share de 2-3% pe nivel global, pe cand Chrome-ul pe care nu as da 2 bani, a ajuns la 5% in termen de 2-3 ani, datorita hype-ului “daca folosesti Chrome slavezi lumea”.
@aronvirginas: mi-ar placea sa te pot contrazice. Asa e, orice monstru corporatist care va domina intr-un asemenea hal lumea (stiu ca suna pompos, dar asa e) are mari sanse de a aduce cu sine chestii nasoale prin simplul status-quo.