1 din 2
1
Color settings in Adobe CS4 intr-o tipografie
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 04.05.09

Salut. Lucrez la o tipografie pe un imac 20 inch. Masina de tipar e un Roland 100 in 2 grupuri - lucru irelevant presupun. Intrebarea mea este ce setari ar trebui sa fac in color settings(vedeti imaginea atasata) in adobe pentru a fi totul ok? (Presupun ca multi imi vor zice ca un lucru bun intr-o tipografie ar fi ca cel de la dtp sa lucreze pe un CRT).Unde mai pui ca mai am si Corel-ul pe windows prin vmware(da, toate sunt cu licenta - am plans, am plans, pana m-a ascultat cineva!). La corel, in color management nu mai am atatea optiuni cat aveam pe un pc - banuiesc ca un motiv ar fi faptul ca ruleaza virtual pe mac. Multumesc anticipat!

Semnătură 

Apple rules.
iMac 21.5 inch, late 2012, Intel Core i5 2.7 ghz, 16 gb ram ddr3 1600mhz, 512mb video Nvidia Geforce GT640M, 256 gb ssd ADATA,
Macbook Pro late 2006, 2,16 Ghz Intel Core 2 Duo, 4 gb 667 mhz DDR2, 128 mb video ATI RADEON X1600, 500gb hdd
Macbook Pro mid 2010, 2,66 ghz intel core i7, 8gb ram 1067 DDR3, 512mb video, 500 gb hdd
iPhone 6 Gold

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

arunca un ochi pe aici…
http://qualityinprint.blogspot.com/2009/04/gcr-reseparation-for-ink-savings-and_09.html

http://www.eci.org/doku.php?id=en:colorstandards:offset

http://www.damiensymonds.com.au/art_newsprint.html

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.12.07

Salut,

In principiu avand in vedere tehnologia de tipar nu cred ca ar trebui sa iti faci griji de color management in photoshop. Daca totusi schimbi profilul de pe SWOP pe ECI v2 Coated sau Fogra, rau nu are cum sa fie. In alta ordine de idei, sfatul meu este ca pe Corel sa nu te bazezi pe engine-ul lui de color management, e cunoscut pentru bube.

Bafta

A

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Problema cu imac-ul asta de 20 inch este ca doar anumite culori nu se vad cum ar trebui: exemplu este la un flyer pe care eu pe monitor il vedeam albastru mai inchis iar print-ul a iesit un violet iar clientul a fost multumit. Violetul respectiv eu l-am vazut doar daca am inclinat monitorul in sus la maxim si ma uitam la el cu barbia aproape lipita de birou - adica de jos in sus.

Semnătură 

Apple rules.
iMac 21.5 inch, late 2012, Intel Core i5 2.7 ghz, 16 gb ram ddr3 1600mhz, 512mb video Nvidia Geforce GT640M, 256 gb ssd ADATA,
Macbook Pro late 2006, 2,16 Ghz Intel Core 2 Duo, 4 gb 667 mhz DDR2, 128 mb video ATI RADEON X1600, 500gb hdd
Macbook Pro mid 2010, 2,66 ghz intel core i7, 8gb ram 1067 DDR3, 512mb video, 500 gb hdd
iPhone 6 Gold

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

ce combinatie CMYK aveai in acea culoare?

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
gollum - 26 Martie 2010 12:36 PM

ce combinatie CMYK aveai in acea culoare?

C=100, M=85, Y=24, K=9

Semnătură 

Apple rules.
iPhone 6 Gold

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 11.10.05

Eu iti recomand sa folosesti profile de la ECI pe care le gasesti in link-ul de la Dacu (eciRGB care are gamutul mult mai mare decat sRGB si ISO Coated V2) in nici un caz nu folosi standarde americane.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

la 85% magenta nu trebuia sa iasa chiar violet, in principiu albastru inchis e la 60% si mov la 100%, la 85% e intre. Pe de alta parte, poti sa te uiti cu o lupa sa vezi cat de ok a fost tiparit si daca nu cumva au “innecat” magenta. Pe de alta parte, o culoare din 4 e foarte greu de trasat, iar de la o masina de 20 de ani si 2 grupuri insotita de un proces de print necontrolat nu vad ce pretentii ai putea avea.

A

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 03.04.06

Salut!
In atasament poti vedea cum e la mine setat in Ph. Cu aceasta setare lucrez de citiva ani, iar lucrarile intotdeauna au iesit asa cum arata pe monitorul meu (un CRT - LacieBlueIV).
Evident ca in ce priveste calibrarea, toate sint importante, interdependente si trebuie sa calibrezi: monitorul, Photoshop-ul & celelalte programe de grafica si nu in cele din urma imagesetter-ul! (daca folositi CtF)
De Corel multi se pling, eu nu il folosesc niciodata. Printez din FreeHand sau InDesign.
Neaparat sa atasezi la montaje si scale de culori, ca sa vezi daca cei de la masina de tipar imprima corect cernelurile CMYK.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
Rank
Newbie
Macuser din: 24.06.08

O observatie pentru Ami Mac :
Ce ai activat este standardul american SWOP ( Specifications Web Offset Publications ) . Faptul ca DOT GAIN e selectat 20 % inseamna ca e standardul pentru hartie de ziar ( 45gr/mp ).
Ce iese in tipar nu are nicio legatura cu ce ai setat.  Pentru simplu motiv ca odata ajuns in RIP , documentului trimis de tine i se aplica profilul de culoare selectat de tipografie si al tau e “disable “.
Care e explicatia ca pe monitor vezi documentul asa cum iti iese la tipar ?  Setarile respective de culoare nu se refera la afisarea lor pe monitor in Adobe , ci modul de vizualizare intr-un program de pre-press care reproduce vizual tiparul ( ex: Prinergy de la Kodak ). Acolo poti sa vezi de exemplu Dot gainul de 20 % , in Adobe poti sa setezi orice valoare , pentru ca nu-l poti vizualiza.
Concluzie : setarile respective sunt pentru zona de pre-press si nu pentru afisarea culorilor pe monitor in Adobe.  Incearca de exemplu o valoare maxima la dot gain . Se schimba afisarea pe monitor ? NU.

Semnătură 

mmkprint

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

Io n-as fi de acord cu concluzia…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie

Raspuns pentru Mac :
Setarile tale sunt pentru Custom CMYK . Acolo poti sa umbli pe dot gain si rezulta ce ai postat ( cromatica diferita ). Insa , Ami Mac a setat un profil deja definit (SWOP ) .  Acolo are optiuni de dot gain doar pe grayscale si color spot  si poate sa le faca cat vrea , insa el lucrand in CMYK , dot gain-ul acestora nu influenteaza imaginea CMYK pe monitor.  Doar daca le transforma in CMYK , poate.  El nu are surprize cu tipografia dintr-un singur motiv , probabil : in tipar au un dot gain foarte mare care se aproprie de SWOP : 20/22% , la fel si densitatile ( care au valori mai mici decat ISO ) . Cand va schimba tipografia cu una care tipareste corect ,  dupa curba ISO 12647-2 , atunci va descoperi diferentele intre monitor si print . In general , in tipografii , hibele sunt date de dot gain( mai mare ) si densitate care au valori mult diferite decat ISO . Iar asta , il “acopera ” pe Ami Mac cu profilul de SWOP activat.

Semnătură 

mmkprint

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05
mmkprint - 31 Martie 2010 09:13 PM

O observatie pentru Ami Mac :
Ce ai activat este standardul american SWOP ( Specifications Web Offset Publications ) . Faptul ca DOT GAIN e selectat 20 % inseamna ca e standardul pentru hartie de ziar ( 45gr/mp ).
Ce iese in tipar nu are nicio legatura cu ce ai setat.  Pentru simplu motiv ca odata ajuns in RIP , documentului trimis de tine i se aplica profilul de culoare selectat de tipografie si al tau e “disable “.
Care e explicatia ca pe monitor vezi documentul asa cum iti iese la tipar ?  Setarile respective de culoare nu se refera la afisarea lor pe monitor in Adobe , ci modul de vizualizare intr-un program de pre-press care reproduce vizual tiparul ( ex: Prinergy de la Kodak ). Acolo poti sa vezi de exemplu Dot gainul de 20 % , in Adobe poti sa setezi orice valoare , pentru ca nu-l poti vizualiza.
Concluzie : setarile respective sunt pentru zona de pre-press si nu pentru afisarea culorilor pe monitor in Adobe.  Incearca de exemplu o valoare maxima la dot gain . Se schimba afisarea pe monitor ? NU.

Corect, dacă folosești US Web coated, ai toate șansele să iasă ca naiba.
Euroscale, coated, dar nu 9%, ci 15%.
Ar mai fi o întrebare: ai calibrat cumva monitorul?

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
mmkprint - 01 Aprilie 2010 11:07 AM

Raspuns pentru Mac :
Setarile tale sunt pentru Custom CMYK . Acolo poti sa umbli pe dot gain si rezulta ce ai postat ( cromatica diferita ). Insa , Ami Mac a setat un profil deja definit (SWOP ) .  Acolo are optiuni de dot gain doar pe grayscale si color spot  si poate sa le faca cat vrea , insa el lucrand in CMYK , dot gain-ul acestora nu influenteaza imaginea CMYK pe monitor.  Doar daca le transforma in CMYK , poate.  El nu are surprize cu tipografia dintr-un singur motiv , probabil : in tipar au un dot gain foarte mare care se aproprie de SWOP : 20/22% , la fel si densitatile ( care au valori mai mici decat ISO ) . Cand va schimba tipografia cu una care tipareste corect ,  dupa curba ISO 12647-2 , atunci va descoperi diferentele intre monitor si print . In general , in tipografii , hibele sunt date de dot gain( mai mare ) si densitate care au valori mult diferite decat ISO . Iar asta , il “acopera ” pe Ami Mac cu profilul de SWOP activat.

In opinia mea, 20-22% dot gain nu e chiar asa de rau si nu ar trebui sa genereze probleme majore. Personal am vazut DG mari care generau probleme si care se situau in zona 24-36%. In alta ordine de idei, ISO nu face nici un fel de referire la densitati, acelea le folosim (eu foloseam) pentru comoditate wink

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
Rank
Newbie

ISO face referire la densitati :
“Following ISO 13656[3], the production press operator first achieves
the correct colour of the solids on the press, then reads the densities with the instrument from the OK print. The densities
are then used as aim values for process control during the production run”

Fara valorile densitatilor nu poti determina TVI-ul . Fara TVI , nu echilibrezi Gray Balance . Cand construiesti sau corectezi curba de compensare CTP , aplicatia te intreba de valorile densitatilor :
  “The values given in Table 4 refer to densitometric measurement in a control strip with circular half-tone dots,
with an ISO Status E response, with polarization, using the method specified in Clause 5; see also ISO 14981:2000 [2]. For
densitometers without polarization and with ISO Status T response, the tone-value increases for cyan, magenta, and black
are approximately equal to those shown in Table 4; however the increases for yellow are 2 % less “
  Ele nu sunt mentionate direct ci prin referinta la profilele de culoare ICC / FOGRA . Acolo , in functie de profil , sunt precizate valoric.

Semnătură 

mmkprint

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member

Sincer sa fiu nu stiam nici de 13656 nici de celalalt. Din ceea ce am vazut 13656 nu reglementeaza decat aplicarea densitometriei, nu sta la baza baza litografiei. Eu am studiat numai 12647-2, acolo este reglementat offset-ul si nu se face deloc referire la densitati, lucru logic de altfel, densitatea nu defineste mare lucru… In ziua de azi, cred ca e mult mai simplu sa ai o jucarie care citeste optic si nu calculeaza cu Murray-D, merge de minune.

In plus, afirmatia ” Ele nu sunt mentionate direct ci prin referinta la profilele de culoare ICC / FOGRA . Acolo , in functie de profil , sunt precizate valoric.” nu am inteles-o si cred ca e o confuzie aici. ICC-urile nu cred ca au nici o legatura cu densitatile.

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

1 din 2
1