Salut,
Cea mai importantă întrebare la care trebuie să îți răspunzi înainte să îți cumperi obiective este ce vrei să faci cu aparatul. De exemplu: dacă te interesează să ai aparatul tot timpul pregătit de pozat, să nu te intereseze altceva decât poza în sine (adică dacă vrei să faci din D5000 un “point ‘n shoot” - ceea ce m-ar dezamăgii enoooorm
) obiectivul recomandat de tzucu este excelent! Minunat chiar, focalizează repede (mult mai repede decât 18-55 cu care cred că ți-ar veni D5000 la kit), are VR (te ajută foarte mult atunci când lucrezi cu un tele-obiectiv (după mine obiectivul ce trece de 100 (distanța focală) este teleobiectiv și se operează greu cu el din mână - cel mai mic tremurat garantat îți strică poza).
Eu de exemplu folosesc un 50 cu 1.8 manual (pentru portrete și când am lumină slabă), un 18-55 cu 3.5 - 5.6 cu focus automat (dar nu pentru că vreau, așa am găsit kit-ul și cu ăsta s-a obișnuit soția
), mai am un 18-105 (minunat obiectivul, folosibil oriunde!!!) și un teleobiectiv 70-300 (concerte, evenimente sportive, etc).
Acum, am avut în mână și un 18-200 cu 3.5 - 6.3, însă am aflat că deși acoperă o plajă mare și pare polivalent la prima vedere, de la o distanță focală de 130-140 mai departe, pozele îmi ieșeau vignet-ate, ceea ce nu mi-a plăcut.
Dacă ai întrebări, dacă pot să te ajut, nu ezita să-mi spui.
Până atunci, lumină bună!
Tibi