Apple. Desi, pe de alta parte, cum se discuta si in topicul cu OS 4.0, jailbreak makes the world go round. Unii fac JB. Altii care nu fac, solicita la Apple ce vad la jailbreakeri…
Eu tin tot cu apple,nu neaparat pentru stabilitatea sistemului,fiecare poate alege ce vrea.
Nu sunt de acord ca aplicatii la care anumite persoane au muncit destul de mult sa fie instalate gratuit pe ifoane cu jailbreak.
Eu nu cred ca se face jailbreak in primul rand pentru a pirata aplicatiile, ci pentru a scapa de “legatul de glie” cu operatorii de telefonie.
Exemplu: din cand in cand, destul de des in ultima vreme, plec prin tari straine, cu munca. Acolo am multe chestii de facut si am nevoie de un mobil. Ce sa fac, sa imi iau unul ieftin si nasol, sau pur si simplu sa pun o cartela locala in iPhone?
Eu nu cred ca se face jailbreak in primul rand pentru a pirata aplicatiile, ci pentru a scapa de “legatul de glie” cu operatorii de telefonie.
Exemplu: din cand in cand, destul de des in ultima vreme, plec prin tari straine, cu munca. Acolo am multe chestii de facut si am nevoie de un mobil. Ce sa fac, sa imi iau unul ieftin si nasol, sau pur si simplu sa pun o cartela locala in iPhone?
Confunzi JB cu Unlock-ul. JB nu a fost facut pt a pirata aplicatiile…ci pentru a adauga la
functionalitatea iPhone-ului. Faptu ca a aparut si o aplicatie care permite instalarea aplicatiilor din AppStore, crack-uite…asta e alta treaba….trebuia sa existe unu care sa faca asta…era imposibil. Eu unu am
platit fiecare aplicatie luata…chiar si cele din Cydia. Nu am
incredere in nimk ce e crack. Una peste alta…doar pt ca imi permite cusromizarea iPhone-ului asa cum vreau eu, dar nu numai, sunt de acord cu JB. Este util.
Ba, să avem pardon, nu e nici o confuzie. Unlock fără jailbreak nu se egzistă. Aici e vorba în primul rînd de jailbreak. Adică de acces la sistem. Și eu sînt total de acord cu asta. Și aș crăcui orice utilaj, Apple sau nu, dacă asta i-ar adăuga funcționalități.
Ba, să avem pardon, nu e nici o confuzie. Unlock fără jailbreak nu se egzistă. Aici e vorba în primul rînd de jailbreak. Adică de acces la sistem. Și eu sînt total de acord cu asta. Și aș crăcui orice utilaj, Apple sau nu, dacă asta i-ar adăuga funcționalități.
Ba confunzi tu, unlock fara jailbreak exista si se face de exemplu chiar la orange
Nu sunt de acord cu Apple. In momentul in care cumperi un iPhone se cheama ca devii proprietarul lui, prin urmare poti dispune de acesta dupa bunul plac, poti sa-i faci si jailbreak la fel cum poti sa dai cu el de pereti daca ai chef. Initial, jailbreak-ul a aparut pentru ca in afara de aplicatiile native din OS 1.0 nu mai exista nimic altceva si nici mijloace legale de a crea si publica programe. Recunoasteti ca iPhone n-ar fi nici pe departe ce este ruland doar cele 21 de aplicatii Apple… Apoi, jailbreak-ul a venit sa contracareze politicile de exclusivitate cu anumiti operatori, care mi se par oricum la limita legalitatii, inducand un soi de concurenta neloiala prin aceea ca au determinat migrarea clientilor catre alti operatori doar pentru a putea utiliza celebrul telefon. Nu in ultimul rand, jailbreak-ul a oferit functii pe care firmware-ul orginal nu le oferea, si a dat o sansa developerilor ale caror aplicatii fusesera respinse, uneori fara temei. Prin urmare, toata chestiunea mi se pare o expresie a libertatii de a dispune dupa bunul plac de bunurile proprii si nicidecum o fapta ilicita.
Devii proprietarul hardware-ului dar nu si a soft-ului, softul iti este doar licentiat cu anumite conditi de utilizare. Este o problema destul de sofisticata din punct de vedere juridic.
Cred ca deja apple incepe sa exagereze, in primul rand datorita jailbreak-ului au au explodat vanzarile la iphone, jailbreak este in primul rand modalitatea de a intra in sistem ptr al debloca acesta este scopul principal.Si oricum de pe urma jailbreak apple a avut multe de invatat asa s-au perfectionat inspirandu-se de la aplicatiile “ilegale” asta a fost un feedback excelent ptr ei.Nu e de ajuns ca noul 4.0 va functiona full numai pe 3gs , la 3g nefunctionand multitasking ? Ce vor acum sa-mi cumpar un iphone in fiecare an sa beneficiez de toate functionalitatile softului?
Apreciez foarte mult inovatiile Apple si calitatea produselor lor dar se pare exagereaza cu politica de a da consumatorilor cu linguritza ptr a face cat mai multi bani precum si cu restrictiile lor cam abuzive.
waffeny: - doar dacă l-ai cumpărat de la ei, și contra unei taxe. Dacă ai tu alte informații - spune-mi te rog.
aronvirginas: - tocmai că fără jailbreak nu poți scrie TU software-ul pentru el dacă vrei.
Daca il cumperi de la ei la pretul standard si fara niciun fel de serviciu de comunicatii atasat (fidelizare, oferte, etc.) 549/649 EUR pentru 3GS 16/32GB il deblocheaza gratuit conform reglementarilor ANCOM.
Hai sa fim seriosi….......fara piraterie in software nu prea exista evolutie.
In cazul de fata, fara JB os-ul iphone(iphone-ul in ansamblu) nu ajungea unde este acum. Fara JB acum probabil aveam la dispozitie maxim 100 aplicatii, din care 90 complet inutile. Fara JB nu crestea nici interesul clientilor fata de iphone. Datorita JB au aparut aplicatii tot mai complete, cu cerinte tot mai mari de hardware. Eu personal cred ca JB a influientat intr-o masura moderata, si dezvoltarea hardware a iphone-ului..si aici ma refer in special la 3gs fata de 3g, si probabil 4g(sau iphone HD vazusem pe net pe undeva ca i-ar zice) fata de 3gs.
Chiar daca nici un developer de software nu recunoaste un crack poate insemna un pas inainte in evolutia soft-ului respectivmsi evident pentru profitul developerului respectiv.
La fel si cu windows mobile…
Si nu in ultimul rand, prin analogie multi producatori, de multe bunuri(mergand pana la masini si utilaje chiar) isi cresc incasarile in urma “imbunatatirilor” aftermarket aduse de unii cumparatori…
Prin urmare…Apple declara JB-ul ca fiind ilegal, dar nu vor sa recunoasca ajutorul primit de pe urma JB-ului… un fel de “un rau necesar”...
Adevarat, dar de ce sa platesti pentru ceva de bun simt cum este posibilitatea de a schimba operatorul cand nu-ti convine ceva sau vezi o oferta mai buna in alta parte? Acordurile de exclusivitate sunt la limita legalitatii, in Franta de exemplu instanta a limitat la un an durata de timp a valabilitatii lor. La fel si taxa de 4 Euro pentru tethering, de ce sa platesti daca nu ti se acorda nici macar 1 MB in plus la planul de date initial? E absurd.
Hai sa fim seriosi….......fara piraterie in software nu prea exista evolutie.
Si furtul de masinin ajuta la evolutia pietei, fiindca astfel pot avea Mercedes si cei care altfel nu isi permit. Hai totusi sa nu afirmam prostii de genul. De obicei daca nu ai banii necesari pentu unsoftware, foarte probabil nici nu ai nevoie de acel software. Dar la noi toti au Photoshop crack-uit pe care o foposesc la rescalarea imaginilor.