asta am inteles.. dar de ce suma vorbim? si cam ce echipamente? am gandesc ca trebuie ceva mai puternic decat avem noi acasa si amplasate prin diferite locatii.. gresesc?
Dincolo de costurile inerente (echipamente wireless si conectivitate):
- trebuie sa ai o metoda de identificare a utilizatorilor reali
- trebuie sa ai pe cineva care sa raspunda la “intrebarile prietenesti” originate de procuratura si avizate de judecator
Nu cred ca e obligatoriu sa ai astea, dar in acel caz responsabilitatea apartine furnizorului (adica la ISP figureaza Gigel sau Vasile, deci ei au facut treburile alea urate).
Pt. a tine autentificare/autorizare si accounting pentru viitoare probe, iti trebuie echipa administrativa.
La asta se adauga echipa tehnica pentru corectarea problemelor din retea. Aici sa zicem ca o faci la modul urmator:
- firmware pentru diferite tipuri de routere ce face autentificare si autorizare intr-un punct central
- conectivitatea apartine utilizatorului de acasa (fiecaruia dintre noi), dar se face redirect, pe baza contractului, spre punctul central pentru chestiile ce tin de legal.
- omul isi face singur replace la echipament cand sunt probleme sau punctul respectiv e “dead” si gata.
Care ar fi incentive-ul pentru cineva care “doneaza” banda? Sa zicem ca se face un QoS si cei cu conturi “free” au o viteza redusa, iar cei “buni” au viteza full pe unde se plimba, prin Bucuresti. Deci eu as avea interes sa spanzur un Wi-Fi la balcon, deoarece asta ma face sa beneficiez de viteza sporita cand sunt in “roaming” prin oras.
Prin crearea unei comunitati, se pot adauga servicii, gen telefonie. Statistic, majoritatea cunostintelor cu care vorbim sunt de aici, iar telefoanele moderne au posibilitatea de VoIP (la iPhone se cere explicit WiFi, de exemplu), deci ar fi ceva interesant sa ma sun cu toata lumea prin Bucuresti for free. Nu mai vorbim ca, deschizand drumul asta, oricine te poate suna sau poate fi sunat for free, daca are conexiune de Internet.
In fine, banuiesc ca, avand o platforma, se pot dezvolta nenumarate alte servicii (location-based, pe baza mac-ului routerului la care esti asociat. Pentru multe aplicatii nu e nevoie de 8 zecimale precizie la coordonate ).
Eu zic ca daca se strang mai multe persoane interesate si le condimentam cu cateva relatii.. Se poate obtine ceva de interes public. Nu m-ar mira sa atragem si niste fonduri frumusele.. Fiind un proiect gratuit si fondurile pot veni mai repede.. Numai ca operatorii mobili ar fi cam dezamagiti… :p
eh, problema mare este infrastructura. aplicatiile peste (gen voip) sunt cea mai mica parte. asa ca operatorii nu au de ce sa planga.
nici banii nu sunt cea mai mare problema, ci dorinta, coordonarea, organizarea etc. astea ne omoara pe noi, romanii, nu lipsa ideilor
Niste routere wireless serioase care bat km intregi ar fi in jurul la cel putin mii de euro, cel putin de-astea ne-au fost aratate la scoala. Ar trebui tinut cont si de faptul ca in mediul urban este mai greu de realizat o “retea generala” dat fiind reflexiile ce apar datorita blocurilor.
802.11g - viteză bună dar există doar 3 canale care nu se suprapun - și deja sunt super-pline și alea (eu am în zonă 22 de AP-uri pe 802.11g)
802.11b - viteză mică dar teoretic ai 11 canale (13 dacă toată lumea ar avea calculatoarele cumpărate din România). Practic se “bruiază” cu cele 802.11g
802.11a - viteză mică și multe zeci de canale libere pe 5Ghz - aproape nimeni nu are placă wifi cu suport de 802.11a
802.11n - viteză foarte mare și zeci de canale libere pe 5Ghz - la fel, puțină lume are suport de 802.11n pe 5Ghz
echipamente:
- AP-urile ieftine nu suportă decât câțiva clienți.
- Și pe un AP scump, ești limitat câți oameni pot folosi aceiași frecvență în același timp
- AP-urile ieftine nu știu să vorbească între ele (dacă vrei să fie toate în aceiași rețea și să ai hand-over între AP-uri dacă cineva se deplasează sau sunt prea mulți clienți pe un singur AP și cele din jur sunt mai libere)
Mă chinui eu să fac ceva similar la mine în bloc și e complicat. Pentru tot bucureștiul e proiect maaaaaaare.
Eu zic ca daca se strang mai multe persoane interesate si le condimentam cu cateva relatii.
La ce fel de relații te-ai gândit? Eu unul sunt dispus să fac ceva pentru “chestia” asta, am și ce și cum sa o fac. Dar, după cum a spus si sigxcpu mai devreme, ai vreo soluție la astea măcar? Care e ideea ta? Să faci o rețea mare și frumoasă... cum? Pentru ca și eu am în plan să aduc pacea mondială pe pământ și sunt convins că aș putea sa realizez acest lucru “condimentând lucrurile un pic cu niște relații”.
Nu îi desconsidera pe mobili, ei au infrastructură peste tot în București, și cu toate astea nu le e simplu deloc să facă chestiile pe care le vrei tu. Și ei au bani.
Ideea de Internet (cam) peste tot, eventual moca, nu este nouă, vezi proiectul Fon, eu am mai studiat asta, din mai multe puncte de vedere și nu mi-a ieșit bine nici într-un fel.
Evident ca solutia s-a ar fi folosirea sandardului 802.11n, bazat pe principiul MIMO - multiple in multiple out (a daca nu ma insel a aparut in 1997, si este primul dintre 802.11, b a urmat si g este cel mai raspandit in mediu casnic ; defapt g-ul este o imbunatartire adusa standardului b). Sunt cam toate literele din alfabet folosite http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11 .... fiecare standard aducand niste performate in anumite domenii dedicate.
Eu zic ca daca se strang mai multe persoane interesate si le condimentam cu cateva relatii.
La ce fel de relații te-ai gândit? Eu unul sunt dispus să fac ceva pentru “chestia” asta, am și ce și cum sa o fac. Dar, după cum a spus si sigxcpu mai devreme, ai vreo soluție la astea măcar? Care e ideea ta? Să faci o rețea mare și frumoasă... cum? Pentru ca și eu am în plan să aduc pacea mondială pe pământ și sunt convins că aș putea sa realizez acest lucru “condimentând lucrurile un pic cu niște relații”.
Nu îi desconsidera pe mobili, ei au infrastructură peste tot în București, și cu toate astea nu le e simplu deloc să facă chestiile pe care le vrei tu. Și ei au bani.
Ideea de Internet (cam) peste tot, eventual moca, nu este nouă, vezi proiectul Fon, eu am mai studiat asta, din mai multe puncte de vedere și nu mi-a ieșit bine nici într-un fel.
Lumea e mica si cred ca cu putin interes se pot strange niste fonduri si sa ne apucam de treaba. Acum nu stiu care sunt reglementarile legale.. Exista limitari ceva?
Si la ceva in genul fon ma gandeam.. Ai lucrat la treaba asta?
Reglementări legale explicate pe scurt:
- Dacă nu ai contract semnat cu clientul, tu faci pușcărie dacă el face carding pe rețeaua ta.
- Dacă ai contract semnat cu clientul trebuie să-i loghezi când și cum s-a conectat și să păstrezi toate datele astea fo’ 5 ani pentru autorități.
- Dacă ai contract semnat și date, trebuie să fi înregistrat ca operator de date cu caracter personal și să răspunzi la orice cerere a vre-unui client.
- Dacă vrei să-ți pui AP-ul wireless undeva pe un bloc, îți trebuie autoizație de construcție și contract de proprietate a spațiului sau comodat/închiriere. Pentru fiecare AP.
- Dacă vrei legal curent electric pentru ele, trebuie să ai un contract de firmă cu Electrica/Enel/E-on cu contoar separat
- Dacă nu ai contract semnat cu clientul, tu faci pușcărie dacă el face carding pe rețeaua ta.
e stupida legea, adica daca cineva se duce la mcdonalds ca e wifi free si face carding cum zici tu, inseamna ca cineva de la mcdonalds face puscarie pt cardinugul facut de un hacker? pai asta inseamna ca hackerii tocmai au gasit o metoda bunicica de a scapa de puscarie…
sergiu a comprimat că să fie un exemplu ușor de urmărit
poate ca unele legi sunt stupide, poate nu
dar necunoașterea legilor nu te absolvă de încălcarea lor…
e stupida legea, adica daca cineva se duce la mcdonalds ca e wifi free si face carding cum zici tu, inseamna ca cineva de la mcdonalds face puscarie pt cardinugul facut de un hacker? pai asta inseamna ca hackerii tocmai au gasit o metoda bunicica de a scapa de puscarie…
Da.
Mai precis: Administratorul rețelei este resposabil de acțiunile utilizatorilor. De aia am smuls eu toate firele de la rețeaua pe care o făcusem demult în bloc când s-au certat 2 vecini pe chat și au vrut să se reclame la poliție. Dar dacă e un admin “dăștept” la McDonalds, are o cutie care loghează traficul și adresa MAC a plăcii wireless care s-a conectat ca să o dea poliției când vine peste el. De fapt, cam toate ISP-urile ar trebui să aibă așa ceva.