Find/change GREP in InDesign CS3
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti, Calarasilor Way
Macuser din: 06.04.06

Am doua documente (RO|EN), fiecare cu 42 de master pages (judetele Romaniei). Pe fiecare master am “Judetul ” (introdus ca variabila text) si numele judetului (pus cu mana grin ). Fiecare master-page este denumit de forma [master-page prefix (prescurtarea auto a judetului)]-[master-page name (numele judetului)]. Probleme:
1. vreau sa duplic fisierul [RO] ca sa nu-l mai fac inca o data pt. EN (dar trebuie sa transform “Judetul Alba” in “Alba County”. “Judetul” in “County” e usor, pt. ca este variabila text). Problema apare la incercarea de find [variabila text] [text] / replace cu [text] [variabila text]. GREP-ul arata asa: FIND: (~v) (.*) [any variable][space][any character, zero or more times]. REPLACE: $2 $1. Spun “problema” pt. ca FIND-ul merge OK. Gaseste ce trebuie si cum trebuie. De facut REPLACE face, dar insereaza $2 si in loc de $1 baga [master-page prefix].
2. Cum as putea sa inlocuiesc textul scris cu mana (numele judetului) cu [master-page name]?
Sper ca m-am facut inteles grin

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,
                iPhone 4, 6 Gb, iOS 7.1.2, SN DNPGVHQ6DP0N
                iPhone 5C, 16 Gb, iOS 9.2, SN F2LLKCGWFFT7

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 11.03.08

Cred că mai util ar fi, dacă ai putea atașa și o imagine cu un master page. Nu înțeleg ce elemente sînt introduse în master. Poate mă înșel, dar cumva elementele din master aplicate pe pagină au fost deblocate? Dacă da, master page este setat să șteargă sau să păstreze modificările? S-ar putea să nu îți facă înlocuirile pentru că elementul master a fost aplicat deja pe pagina, după care a fost deblocat pentru editare. PS. Ai încercat să introduci numele judetului ca running header? Astfel va fi introdus și acest element automat. Nu înțeleg nici de ce s-a optat pentru variabilă text. Practic dacă introduci în master page un frame de text în genul “Alba County” și tragi (aplici) master page-ul peste paginile dorite, ar fi mai mult decît suficient.

Semnătură 

Lăsați pisicile să vină la mine!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Cred că mai util ar fi, dacă ai putea atașa și o imagine cu un master page.

A se uita bazaconia asta. Îmi deschidea mie imaginile ca pop-up mic unde vedeam doar Find/Replace-ul (am maximizat pop-up-ul și am înțeles.

Revin. Nu ar fi mai ușor de introdus direct în master page ca text “County X” și după aceea de aplicat master page-ul pe paginile necesare?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Normal ca ar fi un work-around la problema mea sa bag de 42 x 2 ori (42 dreapta si 42 stanga) “Judetul [x]” si de inca 42 x 2 ori “[x] County”, da’ de ce sa nu automatizez toata treaba daca se poate (si se poate)?
Momentan “Judetul” este variabila text pentru a putea schimba valoarea variabilei din “Judetul” in “County” si sa se reflecte instantaneu in toate cele 42 de pagini. Problema apare la topica (“Judetul X” vs. “X County”). Trebuie inversat textul bagat manual (“X”) cu instanta variabilei text. 50% din aceasta problema este rezolvata: comanda FIND gaseste si selecteaza ce trebuie (variabila text, spatiu, text scris de mana). Comanda REPLACE pune textul scris de mana, spatiu dar cand trebuie sa puna variabila text, din cauza unui lucru care ma depaseste, pune prefixul master-page-ului in care se deruleaza comanda.
Running header-e n-am folosit pana acum, asa ca nu stiu cu ce se mananca.

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
Steji - 22 Aprilie 2010 06:08 PM

Normal ca ar fi un work-around la problema mea sa bag de 42 x 2 ori (42 dreapta si 42 stanga) “Judetul [x]” si de inca 42 x 2 ori “[x] County”, da’ de ce sa nu automatizez toata treaba daca se poate (si se poate)?
Momentan “Judetul” este variabila text pentru a putea schimba valoarea variabilei din “Judetul” in “County” si sa se reflecte instantaneu in toate cele 42 de pagini

Bănuiesc că a fost introdus așa pentru a putea fi importat sau lucrat cu o bază de date. Dacă nu este cazul la tine și elementele master aplicate pe pagină sînt blocate (adică nu pot fi editate), atunci o simplă introducere a unui frame de text în master de genul “Județ Y”/ “Y County” ar trebui să se reflecte identic în pagină. Dacă elementele master aplicate pe pagină sînt deblocate (adică pot fi editate pe pagină) atunci cred că de aici vine buba.

Running Header e asta link-runing-header.

Adică dacă am un stil de titlu cu funcție de header (Să zicem “nume_judet”) și am aplicat stilul respectiv la toate județele, în pagină unde a fost cazul (adică “Alba, Brașov etc.” sînt puse cu un asemnea stil la început pe pagină) și introduc variabilă de running header în master, atunci automat Alba, Brașov etc. vor fi reproduse la paginile respective. Mult mai ușor decît 42 de masteruri diferite. Am un singur master care va aplica Alba la Alba, Brașov la Brașov etc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu, nu lucreaza cu baza de date. Am folosit o variabila text pt. ca aveam 42 de master-page-uri si ar fi trebuit sa trec prin toate si sa schimb “Judetul Alba” in “Alba County”. Variabila text o pot insera ca “[variabila text] Alba” si, ea avand ca valoare “Judetul”, rezulatul ar fi “Judetul Alba”. Asta este fisierul RO. Il duplic (deci nu mai tre’ sa refac tot layout-ul), editez variabila text si ii dau valoarea “County” avand ca rezultat in TOATE cele 42 de master-page-uri textul “County Alba”. Aici apare problema, pt. ca “County Alba” este corect dar nu respecta topica. Ar trebui sa fie “Alba County”. De unde si incercarea mea de Find/Replace GREP: Find (~v) (.*) Replace cu $2 $1. Acest $1 ma incurca pt. ca, in loc sa-mi introduca PRIMUL termen gasit (si anume instanta variabilei text), imi introduce, in locul ei, prefixul master-page-ului. Asa ca in loc ca rezultatul Find/Replace-ului sa fie “Alba County” el este “Alba AB”.
Nu, elementele master-ului sunt blocate. De fapt. eu fac acest find/replace direct pe master-uri. Documentul are doar o pagina, inca n-am ajuns sa introduc textul in el din cauza problemei de fata.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

OK. Atunci iartă-mă, dacă te încurc, dar îți propun soluția mea (singura pe care o pricep) pentru că ce e acolo mi se pare mult prea alambicat.

Un singur master page pentru județe (Left/Right) cu running header.

Astfel pe pagina RIGHT din RO introduci “Județul <running header>”, iar pe cea RIGHT din EN “<running header> county”.

Adică mergi la Meniu Type/ Text Variables / Insert Variable / Running Header și inserezi bazaconia.

După care mergi la Meniu Type/ Text Variables / Define… și selectezi Running Header pentru editare. La editare alegi stilul care vrei să aibă acest rol. Trebuie să fie creat (existe) un stil de paragraf pentru numele județelor în prealabil.

Te asiguri că master page-ul este aplicat pe paginile necesare.

Mai departe aceasta funcție va face restul trebilor. Adică dacă am un capitol intitulat “Alba”. Și pe prima pagină din acel capitol titlul (bănuiesc că există titlu la începutul fiecărui județ) este aplicat cu stilul ce are și rol de Running Header, atunci pe paginile acelui capitol (în dreapta) vor apărea automat elementele respective. La fel și pentru celelalte județe.

Dacă nu aceasta este soluția, îmi cer iertare pentru timpul irosit.

Personal folosesc des <running header> și <running section> pentru a duplica automat în header sau footer nivelurile principale de titlu (titlu capitol sau titlu secțiune).

Nu văd necesitatea unei variabile custom text.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Asa am facut acum si ma jucam cu running headere ca sa le inteleg comportamentul. Da, intr-adevar, la inceputul fiecarui judet (aka capitol) va exista un titlu “Judetul [cutare]” care va fi formatat cu un stil folosit numai acolo. Oricum imi trebuie 42 de master-uri pt. ca pe fiecare judet am o banda cu frecventa unui radio, daț oricum am scapat pt. ca fac cele 42 de master-uri bazate pe un alt master in care pun toate elementele (si running header) iar in celelalte 42 voi avea numai benzile respective.
Sar’na ca mi-ai scos capu’ din nisip. Metoda ta e cu mult mai buna decat variabila custom text.
Mi-ai dat tema de cercetare, acum grin

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Mă bucur că am putut fi de ajutor. Adică sper să fie așa.

De asemenea dacă ai două variante de fișiere în două limbi diferite s-ar putea să îți fie de ajutor și acest script: link script.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ai fost de un imens ajutor. Daca ne aduce vreodata viata fata in fata adu-mi aminte sa-ti dau o bere grin

Semnătură