A mai trecut un an, am mai dat o dată peste cap contorul de poze la vechiul aparat, dar acum chiar trebuie să-mi iau un aparat nou - s-a rupt ușița de la compartimentul de baterii/card și m-au luat la întrebări la security check în aeroport când au văzut chestia aia tocită legată cu izolir și elastice verzi.
Deci - ce aparate compate mai recomandați ? (cu GPS sau fără).
Daca iti spun de NEX 5, iar imi zici ca nu-i compact…
Mai citeam ca PEN-urile sunt misto.
Daca iti iei Canon, vezi sa fie CHDK pentru el.
Nu mai stiu cum sta treaba acum, dar daca nu are A-GPS, uită; are cumnata-mea un Nikon cu GPS simplu si pana isi face fix-ul, apune soarele. Eu ma descurc bine cu iPhone (folosesc MotionX GPS) + Canonul meu.
un nex sau pen sunt excelente pt zilele noastre, sunt la nivelul unui dslr dar de dimensiunea unui bridge, si se numesc mirorless. cu un obiectiv mic n-ar trebui sa fie o problema caratul. pe post de compacta eu zic ca se descurca si iphoneu.
De230 hs ce părere aveți. Eu cred că e mai mult decît o compactă. Are GPS și GPS Logger (ceea ce cam mănîncă bateria). Nu are GPS asistat. Am o 200is și sînt foarte mulțumit de ea doar că mi-a rămas mică.
PS Nu propun, întreb și eu, ca și Sergiu.
Am citit de Canon 230 HS - zice lumea că GPS-ul e useless (cunsumă baterie încontinuu dar actualizază coordonatele care le scrie în EXIF doar la intervale de 5 min) nu face poze bune la întuneric și că cel mai bun aparat de întuneric este Samsung EX1
Am citit de Samsung EX1 - zice lumea că e foarte bun (F1.8 -> F2.4) dar e mare. Am mai descoperit că nu are orientation sensor și lentila are capac, nu iris. Și zicea lumea că Canon S95 are același senzor și aproape aceleași calități într-un body mult mai mic.
Acum un an Altero spunea de four-thirds de la Oly. Vezi că mai sunt si la Panasonic. Prețul este un pic peste medie, cu două obiective te-ai scos (poate găsești un kit double-zoom) dar cu GPS-ul mai va sau dai banigrămadă și nu prea merită. Dezavantajul este că deși sunt mai mici tot atârnă mai mult ca o săpunieră sau un bridge plăsticos. În schimb calitatea nu se compară (după un studiu aprofundat pentru că altfel s-ar putea să fii uimit ce poze jalnice pot scoate). Se spune că tehnica vine pe locul doi, după om.
până îți iei tu… gps va fi implantat obligatoriu la naștere, lagatura cu camera foto și carte cu mutre implicita.
ia ceva odată că dacă tot studiezi teoria trece practica pe langa tine, ai să mori moș bătrân ne știutor în ale pozelor.
Am renunțat la idea de GPS. Se pare că toate de la compacte sunt proaste.
Mi-am găsit în sertar primul meu aparat foto digital (Kodak DC240 - cel pe care l-a aruncat Steve Jobs de pe scenă în capul inginerilor (http://www.youtube.com/watch?v=KsKKQNZG3rE de la min 2:33)) și am văzut că:
- are 480g cu tot cu baterii și e mare cât juma de cărămidă;
- are capac cu sforicică la lentilă;
- nu are orientation sensor.
Așadar cuprins de nostalgie mi-am comandat un Samsung EX1. Care are hot shoe cu contacte beleftronice și suportă tot felul de accesorii, extra lentile și filtre.
Micro Four-thirds (Sony NEX5) are un amic. M-am jucat cu el, face poze bune dar are 2 flaw-uri fatale (pentru mine):
- Nu poți să zoom la deget - ai nevoie de 2 mâini ca să faci o poză;
- Nu încape în buzunar când are atașat orice obiectiv cu zoom.
Nu sunt fotograf de meserie, nu merg în concediu cu scopul de a face poze, merg să mă distrez și eventual să fac și o poză cu mâna liberă în care nu am sacoșa cu suveniruri
La soare deja toate modelele actuale sunt decente, problemele apar cand lumina scade.
Aici Sony Nex este printre cele mai micute modele (ca dimensiuni) care se descurca totusi rezonabil la lumina proasta.