sus unde? pe casa? daca are o antena sectoriala - emite semnal intr-un anumit unghi - si o pui langa perete, e posibil sa-ti bata undele chiar in perete iar tu fiind in partea opusa a camerei sa ai un fel de dialup.
Azi am avut de transferat vreo 4 GB de fişiere prin reţea. Conexiunea wireless s-a dovedit a fi foarte lentă, am obţinut un maxim de 2 MB/s, şi o medie de 1,3 MB/s. Asta înseamnă cam 10-16 mbps. Mult prea puţin faţă de teoreticul de 56 Mbps, adica 7 MB/s. Cu nici un chip n-am reuşit să trec peste 2 MB/s. Vazând că merge ca melcul, am legat cele două computere cu un cablu Firewire, şi am făcut o mini-reţea. Rezultatul? Transfer de 22 MB/s, adica 176 Mbps, dublu ca pe Ethernet.
Şi la voi merge la fel de lent wireless-ul la transferurile în reţea?
nu stiu exact la cat va asteptati sa mearga retelele astea wireless .. Eu pe LAN pe fir nu am vazut in viata mea mai mult de 8 Mb/sec, care teoretic merge la 100 Mb/sec.
Nu confundati biții cu Byții. Un Byte are 8 biți. Tot ce cumperi dim magazin în materie de transmisie de date este numărat în biți ca să pară ca e mai mult. La o rețea de 100Megabiți comerciali maximul teoretic este de 12.5MegaBytes/sec dac cum aproape 10% din transmisie sunt headere de Ethernet, IP, TCP, HTTP/FTP ... datele propriu-zise vor curge cu maxim 11.25MegaBytes. Această viteză de transmisie este obținubilă (exitstă acest cuvânt ?) folosind echipamente de retea bune. Dim propria mea experiență am reușit așa:
La slujbă:
- 2* Solaris/placi de rețea Sun HME & Switch Cisco - FTP la 11.22 MB/sec
Acasă:
- 2* Linux/placi de retea 3com & Switch Planet - NFS & FTP la 11.0 MB/sec
- OSX/macmini + Linux/3com & Switch Planet - AppleShare la 10.5 MB/sec
- OSX/iMacG3 + Linux/3com & Switch TrendNet - AppleShare la 7 MB/sec
- Linux/Realtek + Linux/3com & Switch Planet - FTP la 8 MB/sec
Vă închipuiți că placile realtek & switch-urile TrendNet nu mai sunt pe lista preferatelor mele
La iMacul ala G3 poate limitarea era de la HDD din cate stiu la primele iMacuri au folosit HDD la 4200 rpm. btw, 3Com rulez!
PS: am descoperit din greseala cand il ajutam pe Alien de pe macuser sa isi instaleze Tiger pe iBookul nou achizitionat ca am in bloc un OPEN AP sta pe la 25-30 cu semnalul dar merge. e setat cu DHCP si are si net 128k extern :D
Sergiule, vad ca TrendNet ti-a iesit din gratii ( ma intreb cui i-a intrat ?!?!) dar la placi 3Com ... pui router Planet ?!?! Ala e mai bun? Ca din cate stiu, e tot din gama low cost. Eu tocmai mi-am pierdut duminica incercand sa fac sa functioneze o placa PCI TrendNet cu cip Atheros. Toate driverele posibile ... si aleator dupa 2 -10 minute se bloca sistemul ... un 2003 server. Am auzit ca “sculele” TrendNet se fac pe undeva pe la Ploiesti. (made in USA )
Ma uitam pe aici si tot vreau sa imi cumpar si eu un router wireless. Ce imi recomandati? Niste vecini cu doua etaje mai jos au un LinkSys (facut de Cisco cica). Ma dau pe netul lor la 25-30 desi ei stau in coltul opus al blocului.
Care ar fi varianta optima,avand in vedere ca neul meu este limitat la acces prin mac filtering? Mi-ar tb un ap care sa stie clona de mac adress?
Merci mult de ajutor
Nu trebuie neaparat sa stie routerul wireless de mac cloning… in principiu poti vorbi cu administratorul de retea de la tine din bloc sa treaca in firewalul de pe server adresa de mac a routerului si s-a rezolvat. ASUS e destul de ieftin si foarte bun, Apple Airport e magnific.