Dragos Salageanu a zis într-un post aici pe forum că lumea scrie pe forum de mac-uri doar când au probleme cu ele - așa că un începător vede doar problemele.
Hai să fie măcar un thread în care zicem și de bine. Ăsta pentru sisteme desktop, o să fac unul și la portabile.
Rog împărtășiți experiențele bune pe care le-ați avut cu mac-urile desktop.
Eu așa:
- iMac G3 233Mhz (primul model) - în afară de bateria de PRAM consumată (are 11 ani) - nici o problemă.
- PowerMac G3 400Mhz - folosit fără nici o problemă de către tata din 2007 până în 2009. În 2009 l-am dat vecinilor și fetița lor se joacă zilnic cu el. La fel - doar bateria de PRAM schimbată.
- Mac Mini G4 1.25Ghz - folosit încontinuu din 2005 până în 2009 când mi-am făcut upgrade. In 2009 i-am suflat praful dinăuntru și e ca nou. Acum se joacă tata pe el.
- iMac 20” core 2 duo alb - soția îl butonează zi de zi din 2006 - nici o problemă.
- Mac Mini core solo - luat pentru la servici în 2007. În trei ani de zile a stat oprit doar de două ori câteva ore - prima oară când am schimbat sediul, a doua oară când i-am făcut upgrade la CPU core duo și HDD. În rest pe metereze 24/7 setat să nu intre în sleep.
- Mac mini core 2 duo 2.66 din 2009 - primul model cu NVidia - eh, ăsta mă evervează că de juma’ de an nu am reușit să-l fac să-i vâjâie ventilatorul - merge silențios și suflă ușor călduț indiferent de ce-i dau să râșnească.
- Macintosh 128k, Macintosh Classic, Quadra 710 - nici o problemă.
Eu am iMac alluminium de 24, model 2008 si pot spune ca un cumputer atat de stabil nu am avut pana la asta. Nu pot sa spun ca e extraordinar de rapid, fiindca nu am cu ce compara, fiind singurul meu mac, dar nici nu m-a impresionat cu o viteza de lucru mai mare decat cea cu care eram obisnuit de la PC. De cand am facut upgrade la 4 GB DDR, lucrurile s-au schimbat in bine, in sensul ca lucreaza mult mai lejer si mai fluent. Am fost zilele astea la magazin si m-am jucat putin cu un iMac de 27. Nu mai stiu ce procesor avea, dar s-a simtit diferenta.
Cineva, in acelasi post la care se refera psergiu, spunea ca modelul acesta de iMac are cel mai prost display dintre toate iMac-urile. Nu pot decat sa zambesc la o asemenea afirmatie si am sa explic de ce. Folosesc scula chiar la prelucrarea fotografiilor (RAW), avand la indemana si un colorimetru Spider 3 pro. Comparad, cu ajutorul aplicatiei CoorSync Utility, spatiul de culoare pe care il poate reproduce display-ul de iMac calibrat, se observa ca acesta il include pe sRGB, fiind mult mai larg decat el, pe toate laturile (culorile). Bineinteles ca nu este lafel de larg ca Adobe RGB, inca nici nu putem avea pretentia asta aberanta, avand in vedere pretul de achizitie al sistemului si tinand cont de faptul ca niciunul din laboratoarele foto carora le-am calcat pragul de cativa ani incoace, nu poate reproduce pe hartie un gamut mai mare decat cel al spatiului de culoare sRGB.
Singurul aspect pe care pot sa-l critic la iMacul meu, este ca luminozitatea este prea mare, chiar si la minim, adica nu se poate reduce lumina suficient de mult, asa cum se intampla la alte modele.
Rog utilizatorii de iMac care il folosesc la grafica, sa-si exprime aprecierile personale vis-a-vis de display-urile lor. Sa auzim de bine!
mai am acasă ‘decât’ două macuri
un g5 la 1.8 și un g5 dual la 2
să vă zic cum merg? e redundant
mai am însă un mac ppc, un g3/450, care e împrumutat unui prieten care a re o tipografie
are in el o placa pci care dă filme într-un lino 300 (heeeee, ce vremuri, cine le-a prins…)
ge treiu ăsta, are OS 922 pe el, cu DAVE, ca să primească fișiere de la peceuri
îl vad odată la 2-3 luni…
îl văd doar, nu-i fac nimic, el merge într-una
da, bateria de pram e schimbată, dar atăt - nu procesor, pastă de contact sau condensatori bla-bla-bla…
și la un moment dat, am vrut să dau și eu g5-urile astea pe ceva mai nou
dar dacă g3-iul ăla merge încă, io de ce să dau prietenii aștia de nădejde?
emac la 700 prima generatie, video geforce 2mx 32mb, 1gb sdram, are si-un leopard la poarta, am stat intr-un hdd de 40gb pana nu demult, acu i-am bagat un 7200rpm 160gb, patruzeciu e extern pe firewire, il mai impung cu creionu de la waccom cand sunt nervos (el, saracu, isi face treaba cum poate- cat il tine megahertiu), mi-a murit mausu lui original si de ciuda i-am bagat un microsoft, merge si photoshopu, mai un blender mai un zbrush in limitele posibilitatilor, in weekend rup carmageddon in retea cu pretenarii (windows 98se in virtualpc 7). Praf n-are ca am pompite de aer, aspirator (am 2 acu de cand s-a mutat prietena la mine), crt-ul nu rupe la ochi, virusi n-avem niciunul, are prietena pe laptopul ei (sony vaio cu win7 si alte minunatii). Face 8 ani in vara (macu; nu prietena, nu laptopu ei, nu aspiratoru) si vad ca nu da nici un semn cum ca ar vrea cu programu rabla. L-am overclockat la un moment dat la 950mhz stabil cand aparuse leopardu ca nu se incadra in specificatii. Acum sunt tweakuri destule pe net si nu mai are nevoie sa stea cu febra. Il schimb cand isi da duhul (eh… mai am de asteptat).
O sa ma rezum la desktop-urile pe care inca le mai am (chit ca cele pe care le-am dat merg inca perfect) si despre care nu am scris inca (deci nu va mai plictisesc cu lampa de 17). Raman doua:
- Un Powermac de 400 MHz, 10 ani batuti pe muchie, cumparat cu 60 ron anu asta, la care i-am atasat un Apple Studio Display si alte alea (tastatura, mouse) originale. I-am schimbat HDD-ul pentru ca tziuia si pentru ca aveam un IDE care statea degeaba. Merge bec si ruleaza Tiger pe 256 ram de-i sar urechile. O sa-l foloseasca tata pana se plictiseste de el, dupa care va deveni masina mea pentru Clasic. Nativ, fara Tiger.
- Un Mini Core 2 Duo la 2 GHz, 2 GB ram. O masinarie scary, vorba lui Sergiu. Ruleaza 24/7 fara sa intre in sleep, face pe Time Capsule, file server pentru MBP-ul meu prin back to my mac, face pe calculatorul nevestei (care lucreaza de acasa), face de toate fara sa-l auzi. Zboara Snow Leopard pe el. Inainte de asta a fost media player-ul familiei si inainte de aia a fost calculator de office intr-o firma de consultanta (inclusiv al meu intr-o perioada). Nu am gasit inca modalitatea de a ucide cutiutele astea…
Eu ziceam de naspa de iMac-urile aluminium. Ho cu tata, nu am zis ca sunt cele mai proast display-uri de pe planeta, doar cele mai proaste display-uri dintre iMac-uri.
Singurul aspect pe care pot sa-l critic la iMacul meu, este ca luminozitatea este prea mare, chiar si la minim, adica nu se poate reduce lumina suficient de mult, asa cum se intampla la alte modele.
Rog utilizatorii de iMac care il folosesc la grafica, sa-si exprime aprecierile personale vis-a-vis de display-urile lor. Sa auzim de bine!
Am iMacul de 24 inch din semnătură de peste 2 ani. Este categoric un calculator net superior a ceea ce am avut ante Mac. Singura problemă care am avut-o cu el - cred că soft nu hard- a fost un ecran gri (o singură dată) în mai multe limbi declanșat se pare de atașarea unei camere foto Samsung. Acela a fost de fapt și momentul în care m-am înscris pe Macuser, până atunci fiind doar un vizitator al site-ului.
Mai nou, după update-ul la 10.6.3, bootează mai greu în cca 1 min,de la 35 sec înainte de update.
Nu știu dacă este de la update sau de la ceva bălării care se încarcă la boot. L-am curățit cu Onyx dar a rămas la fel.
I-am adăugat 2 GB suplimentari de memorie și am înlocuit mouse-ul inițial - singura componentă proastă!- cu unul Microsoft wireless.
Am citit undeva pe aici că ecranul la 24 inch ar fi prost! Total în dezacord - până acum cel puțin.
Față de PC-uri care după 6 luni deja sunt depășite iar după 2 ani sunt dea dreptul fiare vechi -dacă mai merg- iMacul este, din experiența mea proprie, un produs superb!
Consider că este meritul comun al unei combinații foarte inteligente între hard și SO deosebit, mult înaintea Win.
Dacă am să mai cumpăr un desktop tot iMac va fi!
Am iMacul de 24 inch din semnătură de peste 2 ani. Este categoric un calculator net superior a ceea ce am avut ante Mac. Singura problemă care am avut-o cu el - cred că soft nu hard- a fost un ecran gri (o singură dată) în mai multe limbi declanșat se pare de atașarea unei camere foto Samsung. Acela a fost de fapt și momentul în care m-am înscris pe Macuser, până atunci fiind doar un vizitator al site-ului.
Mai nou, după update-ul la 10.6.3, bootează mai greu în cca 1 min,de la 35 sec înainte de update.
Nu știu dacă este de la update sau de la ceva bălării care se încarcă la boot. L-am curățit cu Onyx dar a rămas la fel.
I-am adăugat 2 GB suplimentari de memorie și am înlocuit mouse-ul inițial - singura componentă proastă!- cu unul Microsoft wireless.
Am citit undeva pe aici că ecranul la 24 inch ar fi prost! Total în dezacord - până acum cel puțin.
Față de PC-uri care după 6 luni deja sunt depășite iar după 2 ani sunt dea dreptul fiare vechi -dacă mai merg- iMacul este, din experiența mea proprie, un produs superb!
Consider că este meritul comun al unei combinații foarte inteligente între hard și SO deosebit, mult înaintea Win.
Dacă am să mai cumpăr un desktop tot iMac va fi!
am si eu un macpro 2007, quad de 2.66.
i-am pus ssd intel X25 80 pt sistem si aplicatii si un raid stripping de 4 hard-uri pt date.
booteaza in 15 secunde, photoshopul (cs5) il deschide in vreo 2-3 secunde.
iar pe matricea raid depasesc 400MB/sec. si la sriere si la citire, fara probleme.
ce nu mi-a placut e ca dvd-r ul s-a stricat de vreo 3 ori in garantie, pana la urma am renuntat la el.
no problemo, am instalat deunazi snow leopard de pe un harddisk firewire400 pe ssd in 7 minute.
chiar, cine mai are nevoie de dvd…
am si eu un macpro 2007, quad de 2.66.
i-am pus ssd intel X25 80 pt sistem si aplicatii si un raid stripping de 4 hard-uri pt date.
booteaza in 15 secunde, photoshopul (cs5) il deschide in vreo 2-3 secunde.
iar pe matricea raid depasesc 400MB/sec. si la sriere si la citire, fara probleme.
ce nu mi-a placut e ca dvd-r ul s-a stricat de vreo 3 ori in garantie, pana la urma am renuntat la el.
no problemo, am instalat deunazi snow leopard de pe un harddisk firewire400 pe ssd in 7 minute.
chiar, cine mai are nevoie de dvd…
fuck me freddy and call me martha! ASTA este un monstru de computer, felicitarile mele
eram tentat (in loc de upgrade-uri) sa mai astept noua reincarnare macpro, dar mi-am pierdut speranta, plus ca nu stiu sigur daca puteam strange rapid banii necesari.
eram tentat (in loc de upgrade-uri) sa mai astept noua reincarnare macpro, dar mi-am pierdut speranta, plus ca nu stiu sigur daca puteam strange rapid banii necesari.
psergiu felicitari pentru topic.
Am trecut pe mac la inceputul anului 2009, dupa o experienta nefericita cu un laptop Fujitsu.
Dupa o luna de cautari pe forumuri m-am decis sa-mi iau un mac, decizie grea deoarece nu mai pusesem mana pe asa ceva, renuntam la ceva ce stapaneam bine - eram expert in reinstalat Windozul
Prima achizitie a fost un iMac de 20” pe care il am si acum si care functioneaza absolut impecabil.
La sfarsitul anului 2009 mi-am achizitionat si un macbook white de 13”, aveam nevoie de portabilitate. La fel, foarte multumit si de acesta. Este adevarat ca pe acesta il utilizez mai rar, doar in deplasari.
La inceputul anului 2010 mi-am luat un alt iMac de 21,5”, iMac-ul vechi l-am dat fiicei mele care il forjeaza 24 de ore din 24 si merge la fel ca in prima zi.
Pentru retea folosesc un airport express, merge impecabil cu 3 calculatoare in retea.
In concluzie sunt extraordinar de multumit de ele, nu am avut probleme absolut deloc, nu am schimbat nimic la ele exceptand un upgrade de memorie la iMac-ul de 20”.
Avand in vedere calitatea lor, vreau sa contribui si eu la promovarea lor si anul acesta sunt hotarat sa-mi deschid un magazin online exclusiv pentru produsele Apple si accesorii, asa ca o sa revin cu oferte bune pentru macuseri