1 din 2
1
Calibrare ecran iMac [split de la Ce bine merge mac-ul meu]
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 17.10.09

Ok, dar ce anume e prost la displayurile astea? Chiar sunt curios sa stiu exact la ce te referi.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 18.04.08
scoro2000 - 18 Mai 2010 10:56 PM

Ok, dar ce anume e prost la displayurile astea? Chiar sunt curios sa stiu exact la ce te referi.

Nu am reusit sa-l calibrez 100% niciodata, luminozitatea era prea mare si pierdea detalii in zonele bright. Acuratetea cromatica era, de asemenea, nesatisfacatoare. Cand dupa un efort serios de calibrare am zis ca in final este Ok, am pus MBP-ul meu langa ecran si mi-am schimbat total parerea. Chiar si un Apple Studio Display (TFT) antic, chit ca nu se compara la contrast sau luminozitate, scotea culori incomparabil mai acurate decat iMac-ul.

Poate sunt subiectiv, dar mie personal nu mi-a placut ecranul ala de nici o culoare. Ca sa-ti faci o idee, cam aceeasi parere o am si despre Powerbook-urile de aluminiu, chit ca erau mega-laudate in review-urile vremii. Asta de 12” pe care il am eu are o imagine de tot rahatul, daca ii aduc luminozitatea si contrastul la un nivel acceptabil nu mai pusca culorile, daca iasa culorile pierd detalii, etc. Dar na, pe Powerbook imi verific mailu si ma dau pe forum, astfel incat nu am mari pretentii…

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 18.04.08

Spre comparatie, aceeasi experienta o am cu un monitor Philips de 21.5 luat de pe emag, pe care il folosesc cu Mini-ul amintit. Sigur, iMac-ul Alu sterge pe jos (urat) cu el, dar nici pe asta nu am reusit sa scot o imagine decenta (in cazul iMac-ului pretentiile erau clar mult mai mari si imaginea mult mai buna, nivelul de frustrare era insa comparabil).

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Ai incercat sa-l calibrezi ochiometric, sau cu un colorimetru? Sincer, problema ta nu se regaseste si in cazul meu. E adevarat ca e f luminos, dar asta nu poate reprezenta clar o problema decat in cazul in care vrei sa lucrezi pe intuneric. Eu am depasit problema marind putin intensitatea luminii ambientale si nu se pierde absolut niciun detaliu. Dar, repet, folosesc Spider 3 Pro, care are senzor de lumina si ma ghideaza corect.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: spatele laserului
Macuser din: 13.02.07

Vă doare mâna să deschideți un alt thread ?
Discutați acuma, da altă dată nu mai poluați thread-urile existente cu discuții off-topic că zău nu e frumos.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Scuze, am răspuns la celălalt, dar revin: pentru luminozitatea (strălucirea) care arde ochii, încercaţi Shades: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/31515
Dînd luminozitatea la minim şi Shades cam pe la 90%, mai venim de-acasă.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Sa nu crezi ca n-am incercat Shades. Insa daca vrei sa calibrezi monitorul, nu se poate cu shades, sub nici o forma. wink Trust me.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 09.08.09

Cu Shades culorile se denatureaza. La fel cu orice soft asemanator. Pe langa faptul ca ecranul imacului de 20” e prea stralucitor, mai este si glossy. Asta s-ar putea rezolva intr-un fel. Dar iarasi sunt afectate culorile.
Am calibrat cu Spider 3 Express si se observa diferenta la culori. Dar dupa o ora de lucru cu imacul de 20” ochii iti obosesc. Intr-adevar, daca ai o lumina ambientala corespunzatoare, se mai atenueaza un pic din stralucirea ecranului. In comparatie, la serviciu am un monitor Samsung Syncmaster 923nw si nu am nicio problema cu obositul ochilor (asta dupa ce stau cateva ore in fata lui)...

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Evident! numai că, dacă foloseşti Shades, mai întîi faci calibrarea cu luminozitatea la minim, apoi aplici Shades. Oricum e mai bine ca înainte!

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08

IPS/PVA/MVA—bun.

TN—prost.

Unele iMac-uri (majoritatea celor mici) au ecrane TN. Din fericire toate iMac-urile noi sunt IPS.

IPS-ul arată bine oricum, calibrat arată și mai bine. Calibrarea se face hardware, cu un colorimetru, nu există calibrare după ochi.

TN-urile sunt proaste. Dacă le calibrezi, atunci culorile vor fi mai apropiate de cele reale, dar gamutul și dinamica vor fi mult micșorate, deci nu e nici o treabă. Cu gamut și dinamică micșorată s-ar putea să fie mai obositoare pentru ochi decat cele necalibrate, chiar dacă culorile ce le afișează sunt mai reale.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member

A da, e mare tristețe că laptopurile Apple au ecrane TN. Unele Thinkpad-urile din seria T au IPS. Am să cumpăr laptop Apple când or să bage ecrane IPS.

PS: 95% din displayurile TN sunt doar 6 bit.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

iaru, nu vreau sa te superi, dar tu vorbesti din citite de pe net, probabil sau din deductia ta logica. EVIDENT ca am incercat de nshpe mii de ori asa cum spui tu, dar cu shades E ALTA MANCARE DE PESTE, indiferent ce ai vrea sa faci. Shades, sau orice alt soft similar, nu scade luminozitatea lampii fluorescente, ci aplica peste imagine o umbra, in mod SOFTWARE, care isi bate joc pur si simplu de curbele graficelor stabilite de colorimetru. Si odata ce calibrezi monitorul pentru anumite conditii de iluminare, cum sa-ti permiti sa schimbi apoi ceva? Mai bine nu-l mai calibrezi si gata. Tu ai impresia ca noi, cei care lucram in mediu controlat de culoare si luminozitate pentru a obtine niste rezultate previzibile, ne permitem sa facem tiganii din astea? Intai cumpara-ti colorimetru (care e destul de scump) si apoi filoseste-l tu asa ... ignorand ce face el. Pai…..... ce sa-ti mai spun?

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Confirm că scoro2000 are dreptate la partea cu Shades care face umbra în mod software. Dar doar la aia smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Intrebari pentru intervenientii mai putin avizati din discutie:
1. Oare ce se intampla cu perceptia asupra negrului, atunci cand reduci luminozitatea cu Shades?
2. Oare ce se intampla cu gama dinamica a imaginii afisate prin Shades?
3. Oare ce se intampla cu valoarea gamma, pe care o fixezi ca tinta de calibrare pentru colorimetru?
Va rog pe cei care nu mi-ati dat dreptate 100%, sa studiati foarte bine problemele acestea, punand in practica si verificand ceea ce sustineti pe forum, nu idei auzite sau cine stie pe unde citite, pentru ca induceti cititorii in eroare. Folosind Shades, nu veti mai avea in fata un MONITOR, ci un simplu DISPLAY. Datorita acestui fapt, rezultatul muncii voastre pe un monitor cu Shades nu va fi predictibil, veti obtine cu totul altceva decat va asteptati, pentru ca sunteti mintiti de Shades. Verificati inainte sa mai raspundeti cine stie ce, va rog. Daca vreti sa exprimati doar o simpla parere personala, specificati acest luctu in post, sa stie cititorii ca e doar parere, o opinie a voastra, ci nu o certitudine.
P U N C T

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member

Știe scoro2000 exact ce spune.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Scoro2000
Părerea mea e că NU trebuie să te-nfierbînţi. Poate că nu am fost clar, dar, dacă ai colorimetru, ar trebui să înţelegi: cînd faci calibrarea NU o faci pentru o intensitate luminoasă externă şi NICI pentru culoarea camerei în care lucrezi. Dacă vrei să le reglezi, foarte bine, dar exteriorul schimbă doar percepţia nostră asupra unor culori redate corect. O caneră gri cu neoane Philips face treaba să meargă.
Şi pentru a lămuri lucrurile (prietenii de aici, de pe forum ştiu de ce - că le-am calibrat maşini), am un colorimetru. Eye One Match.
Acum, ca să ne lămurim cu Shades şi griul soft pe care-l introduce: e un gri “neutru”. Sigur că soluţia asta nu-i perfectă şi prezintă umflături, dar a spune că un display necorectat se vede mai bine … dă-mi voie să rîd! Sînt curios cum îţi ies la printare secvenţele medii şi întunecoase corectate pe un astfel de ecran. Şi mai dă-mi voi o dată să rîd!

1 din 2
1