|
Numbers - formulă mai complicată pentru gestiunea persoanelor care au achitat o anumită sumă în funcție de evenimentul/ele la care participă |
|
|
|
Trimis: 22 Mai 2010 07:16 AM |
[ Ignoră ]
|
|
|
Member
Din:
Macuser din: 14.08.08
|
Bună ziua!
Am anexat acestui mesaj tabelul în care lucrez.
Pe scurt, este vorba de evidența persoanelor care au de achitat 110 ron pentru cursul festiv și 210 pentru banchet. Există persoane care și-au manifestat interesul doar pentru cursul festiv, în timp ce persoanele care vin la banchet, vin și la cursul festiv.
Tabelul nu este finalizat, în sensul că mai există, după cum se poate observa, încă trei coloane. Acestea se adresează unui alt responsabil cu banii cu care încă nu mi-am centralizat datele. Va trebui, totuși, în elaborarea funcției să se țină cont și de acestea, mai exact de coloana „sumă”.
O altă premisă ar fi faptul că banii s-au strâns în tranșe, totul debutând cu avansul (25 ron), în coloana căruia am introdus variantele da sau nu, deoarece nu toate persoanele din listă au achitat avansul.
Acum, cu siguranță, persoana care a citit până aici mesajul și-a dat seama cam prin ce direcție bat câmpii, însă voi continua să bat câmpii cu un oarecare rezumat: vreau să existe o coloană în care să-mi arate, pur și simplu, pe baza sumelor de bani achitate introduse, dacă persoana cutare a achitat tot ce avea de achitat (fie 110 - în cazul în care apare doar la festivitate, fie 320 în cazul în care vine la ambele evenimente, fie 210 în cazul în care se întâmplă, culmea, să vină doar la banchet).
În speranța că am fost cât de cât explicit și inteligibil prin toată poliloghia aceasta, vă transmit mulțumiri anticipate!
sebastianH
Se pare că nu am putut încărca documentul în format numbers. L-am împachetat (zip).
Fișiere atașate
|
|
|
|
|
|
Trimis: 22 Mai 2010 09:57 AM |
[ Ignoră ]
[ # 1 ]
|
|
|
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 28.03.09
|
Sebastian,
Rezolvarea mea la problema este urmatoarea:
Coloanele E si F le- as uni intr-una singura avand toate variantele posibile (curs, banchet sau ambele) - foloseste tot lista de valori pentru a nu se strecura erori. o sa te ajute la adunarea sumelor. unirea o faci adaugand inca o coloana blank unde vei pune rezultatele posibile prin aplicarea de filtre pe cele 2 coloane E si F.
Apoi coloana de incasare avans as pune-o cu 25 si 0 ( foloseste cifre ca sa te ajute la calcule mai departe) - desi mie mi se pare un pic redundanta pentru ca vad ca toata lumea a achitat mai mult de 25 de lei.
Apoi suma ramasa de plata (coloana O) o vei calcula cu formula IF in functie de coloana E cu variantele posibile. - gasesti in atasamentul cu rezolvarea. Primul IF elimina varianta in care se merge la banchet si nu la curs, iar al doilea If rezolva cazurile participarii doar la curs sau la ambele.
Uitasem - pune cate o persoana pe rand nu cum ai pus la Bianca 2 persoane pe rand. risti sa te incurci la calcule.
Spor la strans bani!
Fișiere atașate
|
|
|
|
|
|
Trimis: 22 Mai 2010 05:27 PM |
[ Ignoră ]
[ # 2 ]
|
|
|
Member
Din:
|
Mulțumesc foarte mult pentru răspuns.
Până mă voi chinui să implementez sugestiile tale, vor trece vreo două ore. Abia apoi am să pot să revin cu comentarii asupra celor petrecute și realizate.
Oricum, mulțumesc foarte mult.
|
|
|
|
|
|
Trimis: 23 Mai 2010 06:12 PM |
[ Ignoră ]
[ # 3 ]
|
|
|
Member
Din:
|
Catah - 22 Mai 2010 09:57 AM Sebastian,
Rezolvarea mea la problema este urmatoarea:
Coloanele E si F le- as uni intr-una singura avand toate variantele posibile (curs, banchet sau ambele) - foloseste tot lista de valori pentru a nu se strecura erori. o sa te ajute la adunarea sumelor. unirea o faci adaugand inca o coloana blank unde vei pune rezultatele posibile prin aplicarea de filtre pe cele 2 coloane E si F.
Apoi coloana de incasare avans as pune-o cu 25 si 0 ( foloseste cifre ca sa te ajute la calcule mai departe) - desi mie mi se pare un pic redundanta pentru ca vad ca toata lumea a achitat mai mult de 25 de lei.
Apoi suma ramasa de plata (coloana O) o vei calcula cu formula IF in functie de coloana E cu variantele posibile. - gasesti in atasamentul cu rezolvarea. Primul IF elimina varianta in care se merge la banchet si nu la curs, iar al doilea If rezolva cazurile participarii doar la curs sau la ambele.
Uitasem - pune cate o persoana pe rand nu cum ai pus la Bianca 2 persoane pe rand. risti sa te incurci la calcule.
Spor la strans bani!
Trebuie să recunosc că mi-a trebuit aproape o oră bună să-mi dau seama ce se petrece prin foaia de calcul pe care mi-ai trimis-o. Sunt pastă la Excel/Numbers.app, însă tot de ele mă lovesc.
Am reușit să fac oarecum să meargă treaba. Am urmat sugestia ta referitoare la avans: am modificat da/nu cu 0/25. Apoi am adăugat în formulă și avansul, să se țină cont de el.
Doresc să mai fac încă o chestie: pentru coloana „Achitat total?” vreau să îmi apară Da/Nu. Am încercat cu acele „if”-uri, însă nu am reușit decât pentru „Da”. La „Nu” m-am împotmolit, deși, mă gândesc, ar trebui să fie aceeași filosofie.
Îți mulțumesc enorm. Îmi va ușura munca extraordinar de mult!
sebastianH
Fișiere atașate
|
|
|
|
|
|
Trimis: 23 Mai 2010 06:15 PM |
[ Ignoră ]
[ # 4 ]
|
|
|
Member
Din:
|
„Am reușit să fac oarecum să meargă treaba.”
E o figură de stil, o exagerare, dat fiind faptul că formula era acolo. Partea cu înțelesul a durat atât cât a durat (mult).
|
|
|
|
|
|
Trimis: 24 Mai 2010 07:37 AM |
[ Ignoră ]
[ # 5 ]
|
|
|
Newbie
|
Sebastian
in formula mea am luat in calcul ca avansul era inclus in prima coloana de suma (de aceea am si scris in mesajul initial ca toti au platit avansul pt ca suma > 25 ron). Daca vrei coloana cu avans (25 sau 0) atunci ea trebuie inclusa in formula ( evident prima coloana de suma va fi mai mica cu 25 ron). apoi verifici daca suma dintre avans si restul sumelor incasate da cu 320 sau 210 (in functie de evenimentul la care participa).
daca sunt neclaritati da de stire. - problema ta e rezolvata, doar trebuie sa le pui ca lumea in tabel si sa verifici daca dau sumele.
Spor!
|
|
|
|
|
|
Trimis: 24 Mai 2010 07:46 AM |
[ Ignoră ]
[ # 6 ]
|
|
|
Newbie
|
In legatura cu coloana Achitat Da sau Nu
problema e simpla - se rezolva cu un IF pus la coloana cu rest de achitat :
IF (O2<0,“da”,“nu”)
unde O2 este coloana cu rest de plata. - o schimbi si tu cu coloana care este in tabel. Eu acuma nu am macul pe care am tabelul sunt pe pc-ul de job.
Pe formula mea, la rest de plata daca suma era pozitiva inseamna ca mai era de platit, iar daca era negativa inseamna ca omul a dat bani in plus…..
Go planet!
|
|
|
|
|
|
Trimis: 24 Mai 2010 07:53 AM |
[ Ignoră ]
[ # 7 ]
|
|
|
Newbie
|
Catah - 24 Mai 2010 07:46 AM In legatura cu coloana Achitat Da sau Nu
IF (O2<0,“da”,“nu”)
unde O2 este coloana cu rest de plata. - o schimbi si tu cu coloana care este in tabel. Eu acuma nu am macul pe care am tabelul sunt pe pc-ul de job.
Pe formula mea, la rest de plata daca suma era pozitiva inseamna ca mai era de platit, iar daca era negativa inseamna ca omul a dat bani in plus…..
Go planet!
IF (O2=<0,“da”,“nu”)
Uitasem de cazul in care omul a dat banii exact ( O2=0).
|
|
|
|
|
|
Trimis: 24 Mai 2010 09:41 AM |
[ Ignoră ]
[ # 8 ]
|
|
|
Member
Din:
|
Catah - 24 Mai 2010 07:53 AM Catah - 24 Mai 2010 07:46 AM In legatura cu coloana Achitat Da sau Nu
IF (O2<0,“da”,“nu”)
Go planet!
IF (O2=<0,“da”,“nu”)
Uitasem de cazul in care omul a dat banii exact ( O2=0).
Am îmbunătățit, să spun așa, formula pentru restul de achitat. În ceea ce privește coloana cu achitat în întregime, am introdus formula pe care mi-ai indicat-o și am primit eroare de sintaxă. Lucru pe care nu-l înțeleg. Eu aseară am încercat să imit oarecum formula ta pentru restul de achitat și să o aplic pentru ultima coloană, dar n-a funcționat. Tot eroare de sintaxă am primit.
De fapt, dacă bine înțeleg, e vorba de două condiții, nu? Dacă ce am în coloana de dinainte (în celula de acolo) este egal cu 0 atunci răspunsul ar trebui să fie „Da”, dacă este mai mare de 0 răspunsul ar trebui să fie nu. Dacă stau bine să mă gândesc parcă ar mai trebui o condiție: în cazul în care există persoane care au achitat prea mult, dacă rezultatul din penultima coloană este negativ.
Mulțumesc enorm de mult!
|
|
|
|
|
|
Trimis: 24 Mai 2010 09:43 AM |
[ Ignoră ]
[ # 9 ]
|
|
|
Member
Din:
|
Am îmbunătățit, să spun așa, formula pentru restul de achitat. În ceea ce privește coloana cu achitat în întregime, am introdus formula pe care mi-ai indicat-o și am primit eroare de sintaxă. Lucru pe care nu-l înțeleg. Eu aseară am încercat să imit oarecum formula ta pentru restul de achitat și să o aplic pentru ultima coloană, dar n-a funcționat. Tot eroare de sintaxă am primit.
De fapt, dacă bine înțeleg, e vorba de două condiții, nu? Dacă ce am în coloana de dinainte (în celula de acolo) este egal cu 0 atunci răspunsul ar trebui să fie „Da”, dacă este mai mare de 0 răspunsul ar trebui să fie nu. Dacă stau bine să mă gândesc parcă ar mai trebui o condiție: în cazul în care există persoane care au achitat prea mult, dacă rezultatul din penultima coloană este negativ.
Mulțumesc enorm de mult!
Fișiere atașate
|
|
|
|
|
|
|
|
Newbie
|
sebastianH - 24 Mai 2010 09:43 AM Am îmbunătățit, să spun așa, formula pentru restul de achitat. În ceea ce privește coloana cu achitat în întregime, am introdus formula pe care mi-ai indicat-o și am primit eroare de sintaxă. Lucru pe care nu-l înțeleg. Eu aseară am încercat să imit oarecum formula ta pentru restul de achitat și să o aplic pentru ultima coloană, dar n-a funcționat. Tot eroare de sintaxă am primit.
Mulțumesc enorm de mult!
Modul de lucru la instructiunea IF e urmatorul:
IF (conditie, varianta 1, varianta 2) unde:
conditie= valoarea in functie de care se ia decizia ( ex in cazul tau era daca celula O2 este mai mica sau egala cu zero)
varianta 1 = se executa in cazul in care conditia este adevarata sau este respectata ( la tine daca o2 este mai mica sau egal cu zero decat 0 atunci scrie da)
varianta 2 = se executa in cazul in care conditia nu se respecta (la tine daca o2 este mai mare ca 0 scrie nu).
la tine cazul in care a platit mai mult l-am inclus in varianta mai mica sau egala cu 0 ( de aceea ai decat 2 variante)
Ma uit acum peste tabelul pe care l-ai trimis din nou si vad ce mai e de rezolvat in el.
|
|
|
|
|
|
|
|
Newbie
|
Pe coloana O scrie formula de mai jos
=IF(Rest de achitat ‘1’<0,“Achitat in plus”,IF(Rest de achitat ‘1’=0,“achitat integral”,“mai are de achitat”))
logica este urmatoarea:
Daca rest de achitat este mai mic ca 0 atunci el scrie Achitat in plus - asta este conditia 1 adevarata - asa cum am scris in postul de mai sus.
Acuma in loc de conditia 2 din sintaxa am adaugat o noua noua formula IF (se poate!!) daca conditia rest de achitat Nu este mai mica ca 0 (asta ca parte a primului IF).
Si acum in al doilea IF acopar conditia daca rest de achitat =0 atunci va scrie “achitat integral”, daca nu =0 atunci va scrie “mai are de achitat”.
Atentie si la paranteze ca si de aici poti avea erori de sintaxa - cate ai deschis tot atatea si inchizi - la noi ai doua if uri =» 2 paranteze.
o sa-ti trimit din nou fisierul tau cu formula introdusa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Newbie
|
Sebastian,
Gasesti atasat si fisierul cu formula de mai sus introdusa de mine si este OK
Am vazut si de ce iti da eroare de sintaxa: daca copiezi din browser formula si o pui direct in celula, numbers nu stie sa faca legatura intre celula din formula (ex Rest de plata) copiata si celula din tabel. Deci trebuie sa pui cu mana ta linkul la celule.
M-am uitat si pe formula cu rest de plata si pare ok. Eu unul as fi rezolvat-o tot cu 2 if uri nu cu 3, dar e bine si asa. (verifica cu sume toate cazurile posibile—eu zic ca e ok).
Am vazut ca stii acum sa introduci si nr randului….. (inveti…)
In rest… danseaz-o bine pe Georgiana scumpa la banchet ).
Fișiere atașate
|
|
|
|
|
|
|
|
Member
Din:
|
Catah - 24 Mai 2010 01:51 PM Sebastian,
Gasesti atasat si fisierul cu formula de mai sus introdusa de mine si este OK
Am vazut si de ce iti da eroare de sintaxa: daca copiezi din browser formula si o pui direct in celula, numbers nu stie sa faca legatura intre celula din formula (ex Rest de plata) copiata si celula din tabel. Deci trebuie sa pui cu mana ta linkul la celule.
M-am uitat si pe formula cu rest de plata si pare ok. Eu unul as fi rezolvat-o tot cu 2 if uri nu cu 3, dar e bine si asa. (verifica cu sume toate cazurile posibile—eu zic ca e ok).
Am vazut ca stii acum sa introduci si nr randului….. (inveti…)
Da, numărul rândului… ce amintiri. )
Nici nu-ți poți imagina cât de mult contează mâna de ajutor pe care mi-ai acordat-o. Dacă vreodată o să am ceva bișniț de rulat („Așa să-mi ajute Dumnezeu” ) ), fii sigur că firul acesta de discuție va avea o continuare lungă. Asta în cazul în care mă voi zgârci la angajarea vreunui excelist-contabil.
Huh, departe cu gândurile. De fapt, la cât de bine arată acum foaia asta de calcul, datorită aportului tău prețios, nu aș putea să mă opresc la gânduri așa îndepărtate.
Bun, gata cu imaginația. Rămân, pe final, la simplul, dar completul „Mulțumesc mult!”.
sebastianH
|
|
|
|
|
|
|
|
Member
Din:
|
Ideea cu trei variablile era doar o chestie trecătoare, o explozie a gândirii mele matematicești care este, și așa, din ce în ce mai slab prezentă în reprezentările mele.
În ceea ce privește faza cu sintaxa. Huh, nu pot să spun că m-am legat de scaun și nu mi-am dat drumul decât după vreo 5 ore de încercări nereușite, ci am băgat și eu ceva chestii pe acolo, fie prin indicarea celulelor cu cursorul, fie prin indicarea lor cu ajutorul coordonatelor celulei, atunci când prima nu mergea). După cum ai putut observa, cu „da”-ul mi-a ieșit, imitând „if”-urile pe care le-ai introdus chiar tu, mai apoi când am încercat să introduc cea de-a doua condiție nu primeam decât semnul acela de exclamare într-un dreptunghi roșu-portocaliu, sau ce culoare o fi.
Oricum, ideea la care vreau să rămân e că m-ai descurcat, adică le-ai introdus chiar tu, lucru care m-a surprins plăcut. Și pentru asta, chiar dacă nu e suficient, sunt limitat să-ți spun măcar „Mulțumesc mult!” sau „Mulțam fain!” cum să spunjie p’acilea.
|
|
|
|
|
|
|
|
Member
Din:
|
Catah - 24 Mai 2010 01:51 PM
Are să-și aducă aminte toată viața. )
|
|
|
|
|