Profile de culoare pentru proofing
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

Salutare baieti,

De curand s-a cumparat la firma noastra un sistem de proofing format din o “masinarie” Epson 9900 Pro si un software de proofing Dupont Cromanet; folosim cernelurile si hartia lor respectiv Cromalin Fogra Certified gloss si semi-mat, si cele 11 cartuse de cerneala. A venit si un nene din Belgia sa ne dea un training in ochi smile. Toate bune pana cand a auzit ca noi nu cunoastem profilele cand pregatim un tipar. Sa vedeti:
- noi predam tiparul clientului fara sa stim unde se va tipari si deci fara profil inclus; poveste lunga si veche, nu are rost sa ne lansam in discutii cum ca nu se face asaaa, sa cerem, bla bla, stim si noi acest lucru dar… sa trecem peste
- pentru realizarea unui proof pe minunea de sistem, se fac niste “match-uri” intre printer profile si target profile (adica tiparnita propriu-zisa)
- cum noi nu stim unde se va tipari va trebui sa facem niste match-uri generice
- exemplu de cum trebuie sa functioneze acest proof: daca Iaru are o tipografie si el foloseste coated fogra 27 pentru macheta clientului, atunci facem un match intre “cromalin fogra certified gloss” si “coated fogra 27” si scoatem un proof frumos care este certificat de la mama lor adica teoretic te poti duce cu el oriunde in Europa, sau la nenea Iaru daca nu iese bine si sa-l urechezi smile smile

Intrebare: se poate vorbi de o generalizare la noi in tara pe la tipografii in ceea ce priveste profilele folosite? de genul - 80% folosesc Coated Fogra 39? Ma puteti sfatui? o lista ceva?

Multumesc mult.

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

generalizarea profilelor nu e pe tipografii
ea se face in functie de hartia pe care se tipareste
ziarele au un profil, revistele glossy au un profil, cartile de arta, albumele - cu totul altul
te intereseaza in primul rind hartia, nu tipografia

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

asa este, m-am exprimat gresit, multumesc de corectare; sa zicem ca hartia e mai usor de ghicit asa empiric in functie de macheta (si faptul ca ai un mediaplan in fata), dar cum ramane mai departe? pot face eu un “match” din fiecare cele doua tipuri de hartie pe care le am eu la dispozitie (gloss si semi-mat) si un profil cum este fogra 27, sau fogra 39 (reprezentand targetul, destinatia), si sa-mi rezulte din acel match un proof cat mai corect? adica el scoate un proof certificat oricum in functie de ce ii dau eu; dar CAT se potriveste cu ce face tipografia?

sunt confuz cu profilele astea, cand cred ca am inteles, poc… smile

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

nu
te complici inutil
o probă de culoare nu se justifică decât la comenzi (clienți) pretențioase, și pentru tiraje mari
și la chestiile astea îți trebuie om care să dea BT în tipografie
restul sunt doar discuții despre pasarea responsabilității între cel care a făcut un fișier și cel care-l tipărește
proba de culoare care contează e andruck-ul

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Din cate am auzit eu si stiu despre andruck (adica tipar de proba, dupa o cautare pe gugle) nu se mai face; a devenit invechit, moral adica, nu mai renteaza nici ca timp nici ca bani. De aceea s-a trecut la sistemul asta de proof digital care tot incearca sa se apropie de andruck. Iar ce s-a cumparat la noi este se pare cel mai cel. Softul “Dupont Cromanet” plus hartia “Cromalin Fogra Certified” plus “Epson 9900 Pro” plus cernelurile sunt impreuna cel mai avansat sistem de proof acum; totul vine de la mama si tatal lor, din ce ne-a spus trainerul.
Tu ai dreptate cu comenzile (clientii) pretentioase, de aceea s-au si dat multi bani pe acest sistem, noi vom face doar proof, avem un spectroproofer montat pe masina (de fapt asa vine pachetul); vom face proofuri pentru clienti gen Loreal, etc…

Noi tocmai asta incercam, sa minimalizam cat se poate discutiile astea cu “asa a venit fisierul”, “e de la producator”, “tampitii aia de la agentie, care stiu doar tiff” etc…. smile

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 20.03.07

offtopic: De vreo 15 ani nu am mai auzit cuv]ntul andruck grin

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Macuser din: 07.08.09
dacuBurebista - 26 Mai 2010 08:03 PM

nu
te complici inutil
o probă de culoare nu se justifică decât la comenzi (clienți) pretențioase, și pentru tiraje mari
și la chestiile astea îți trebuie om care să dea BT în tipografie
restul sunt doar discuții despre pasarea responsabilității între cel care a făcut un fișier și cel care-l tipărește
proba de culoare care contează e andruck-ul

Andruck! Ce vemuri!

Acum se foloseste sistemul de certificare al proof-ului de culoare. Pe scurt:
1. Engine-ul de proof se leaga la o baza de date care aloca un numar unic pentru fiecare proof executat si retine parametrii de executie.
2. O bara de culoare este atasata respectivului proof (de obicei licenta de la Fogra)
3. Un colorimetru este atasat la sistem (de obicei cu filtru UV pentru eliminarea metamerismelor datorate inalbitorilor de media)
4. Se masoara bara de culoare (care include toate transformarile de culoare executate)
5. Se calculeaza abaterea cromatica fata de valorile teoretice calculate
6. Daca abaterile cromatice se incadreaza in specificatii (DeltaE mai mic de 5 global si DeltaE mai mic de 2 pentru culorile de proces) se emite certificarea pentru proof-ul cu seria “bla, bla, bla” care simuleaza tiparul conform profilului de culoare “bla, bla, bla”.
7. Se tipareste pe o eticheta autoadeziva certificarea.
8. Se lipeste certificarea pe spatele proof-ului
9 (optional) Clientul priveste proof-ul si tiparul la lumina de neoane de 6 lei si 10 bani luate de la Bricostore in frumoasa lui sala de protocol vopsita in portocaliu-bej-lila le vede unul hais altul cea, clipeste des si intreaba pentru ce a platit un proof asa de scump.

Semnătură 

Cu stima,

Liviu Ionel