Solutia propusa de guvern nu are nevoie de o “alternativa” pentru ca, tehnic vorbind, nu este o solutie. De ce? Simplu:
1. Reducerea salariilor bugetarilor loveste drastic in 3 componente majore:
1.a) Reducerea veniturilor la buget, datorita faptului ca majoritatea salariatilor “bugetari” isi primesc banii din companii cu capital de stat sau din structuri cu venituri proprii (gen universitati), cazuri in care “economiile” realizate nu se reflecta in cheltuieli mai mici din buget, in schimb statul pierde contributiile la buget pe 25% din sumele respective. Altfel spus, o universitate va primi la fel de multi bani de la buget (pentru ca alocarea se face per student), in schimb va da mai putin inapoi. Brilliant.
1.b) Reducerea puterii de cumparare, lucru care afecteaza retail-ul, logistica si, evident, productia, garantand o frumoasa adancire in recesiunea economica. Daca am observat masurile luate de toate economiile civilizate in gestionarea crizei, am putut vedea ca acestea au mers pe logica urmatoare:
i. Pomparea unor resurse imense in economie (stimulus packages, subventii, etc) in vederea scoaterii economiei de sub minus, cu mari eforturi financiare de catre stat si cu cresterea gradului public de indatorare.
ii. Masuri de austeritate, dozate cu grija, in vederea readucerii deficitului bugetar (bani cheltuiti - bani incasati) si a datoriei publice.
Daca stimulezi prea mult, risti sa dai faliment, ca Grecia. Daca nu stimulezi de loc, risti sa omori economia, ca Romania.
1.c) Impact negativ asupra sistemului financiar-bancar, la modul cel mai nasol posibil. Nu poti trece de la un sistem in care permiti (si incurajezi) un grad de indatorare a populatiei de pana la 70% din venituri (pentru a-ti regla deficitul de cont curent, adicatelea import-export, pe barba indatorarii populatiei) la reducerea veniturilor salariatilor “bugetari” (chit ca nu e vorba doar de bugetari aici) cu 25%. Faceti voi calculele si spuneti-mi cum va arata gredul de insolventa. Dupa care, spuneti-mi ce se va intampla cu asset-urile bancare, si respectiv cu ratingul asset-urilor romanesti in general. Eu zic ca vor fi catalogate drept “junk”, si sa vedeti atunci distractie 
Deci, concluzie: guvernul vine cu masuri complet oligofrene, de natura sa adanceasca recesiunea, sa creasca deficitul bugetar si sa aduca economia Romaniei intr-o zona de fragilitate deosebita. SI, daca au fost atat de incompetenti incat sa gandeasca “solutiile” astea, cu siguranta nu vor sti sa ne scoata din [cenzurat] in care ne vor baga.
2. Daca e sa vorbim de SOLUTII, putem sa incepem, de exemplu, prin a ne gandi la ce anume vrem sa rezolvam:
2.a) Daca vrem sa reducem cheltuielile bugetare, cum ar fi sa incepem cu:
i. Reducearea FONDURILOR de salarii sau a bugetelor alocate, nu a salariilor in sine, mergand pe logica “ce iese de la mine din buget” nu “ce primeste omu”. E treaba fiecarei institutii sa se descurce cum poate mai bine: sa disponibilizeze oameni, sa reduca alte cheltuieli, sa optimizeze costuri, etc.
ii. Sa reduc coruptia. Nu e asa greu precum pare, e suficient sa decizi ca TOT ce se cumpara in Romania pe ban public, indiferent de suma, se achizitioneaza prin SEAP (sistemul electronic de achizitii publice), garantez eu ca economisesti 50% din banii negri tranzactionati, adicatelea MINIM 20% din ce cheltuie statul acum, pe chestii de la pixuri la lucrari de amenajare.
2.b) Daca ni se pare ca avem cheltuieli prea mari cu personalul, cum ar fi sa facem REFORMA sistemului administrativ? Stiati ca avem peste 1000 (o mie, nu, nu am gresit zerourile) de agentii guvernamentale? Stiti cam care este procentul de angajati-fantoma ale acestora (adicatelea tot felul de gigei si gigele, care sunt clienti politici si care trebuie sa primeasca si ei un job de la stat)? Hai sa zboare aia intai, va garantez eu ca nici nu se va simti in consum sau in sistemul financiar-bancar.
2.c) Daca tot ne-am facut politicieni ca sa bagam lovele in buzunare, hai sa facem macar o chestie: SA INVATAM SA FURAM CA LUMEA. Dragii mei, peste tot se fura. Sarkozy fura de-i troznesc falcile, la americani ii zice “lobby”, la britanici isi iau aia case pe bani publici, etc. Noi toti furam de fiecare data cand dam un telefon personal de pe mobilul de serviciu sau cand jucam Erepublik pe timpul companiei. TOTI FURA. Nu sunt un idealist, dar sunt un pragmatic. Pana si hotia s epoate face cu cap (ca la altii) sau fara cap (ca la noi).
Un om batran mi-a spus mie odata o chestie pe care nu o sa o uit niciodata: “daca furi, asigura-te ca ai lasat in urma o lucrare excelenta, astfel nimeni nu te va suspecta”. E acceptabil sa faci autostrazi la pret dublu si sa furi jumatate, daca lasi in urma rezultate SOLIDE si PALPABILE. Nu e ok sa furi banii de autostrazi si sa nu lasi in urma nimic, chit ca, daca le-ai fi facut, acestea produceau per total bani cat sa se fi recuperat furtul tau. Per total, tot atat ai fi castigat, dar asa a iesit un [cenzurat] romanesc.