Am o comandă de la un client care dorește să îi fac layout la o carte și să o predau în format electronic (ebook). OK. Din câte știu, InDesign are această opțiune să salvezi în format electronic. Am o carte în lucru care e pentru print și m-am gândit să fac un test cu Indesign. Am dat export la tot book-ul în format electronic, mi-a creat un fișier *.epub. L-am deschis cu Adobe Digital Edition și… surpriză. Tot layoutul este varză. De nerecunoscut. Nu am poze, nu am ecuații, iar tabele nu și-au păstrat layoutul creat de mine. Au dispărut headerele și footerele. Ca să nu mai spun că nu îmi recunoaște toate diacriticele, deși e scrisă cu Myriad Pro.
Sunt ceva setări speciale de care trebuie să țin cont? La export am ceva opțiuni care îmi permit să păstrez layotul original?
Orice idee este binevenită. Vă rog să mă luminați.
ePUB nu este un format in care sa ai layout fix, cum ai in formatele de publishing. Ideea e ca reader-ul iti repagineaza cartea in functie de optiunile utilizatorului (font, dimensiune, etc). Eu as incepe de la zero, pentru inceput doar cu structura textului (capitole, paragrafe, titluri, subtitluri). Dupa ce as vedea cum este randat continutul de diverse readere (pe Mac, pe iPad) si as optimiza experienta cititorului, abia atunci m-as apuca de poze sau alte dude. Adaugi una-doua, vezi cum se comporta, ajustezi, mai adaugi, etc.
M-am jucat doar de curiozitate cu formatul asta, asa ca nu sunt cel mai in masura sa dau sfaturi.
Cu Calibre si Stanza am avut rezultate amestecate, insa AnyBizSoft PDF Converter mi-a facut dintr-un PDF complex un epub aproape identic (a sarit un pic din pagina, dar banuiesc ca daca mai surubaresti prin setari iese bine si asta). Nu am incercat cum sta treaba cu diacriticele.
Insa, cine stie o metoda buna pentru transformarea PDF-urilor in ePub, sa zica aici.
Pentru chestii de complexitate medie, e OK AnyBizSoft PDF Converter. Dar am un manual de camera foto, pe care as vrea sa-l am la mine ca ePub, si care iese ciudat rau si cu AnyBiz, si cu Calibre.
Am noutăți. Am primit feedback de la client privind ebook-ul care l-am creat din InDesign CS3. Acest feedback sună cam așa: The epub seems wrong. One should be able to read it like a book.
Deci, cine îmi traduce și mie ce vrea să spună? Cum se face așa ceva? Pot să fac așa ceva doar din PDf sau trebuie ceva conversii speciale din IND în alte tipuri de fișiere?
Ahhh. Să nu uit. Pentru cei PRO, născuți din părinți campioni. Aș avea nevoie de ajutorul vostru, asta în cazul în care nu v-ați născut învățați. Eu, personal încerc să mă dezvolt. Să învăț. Așa îi spune. Nu încerc să mă fiu bun la toate. DTP a luat foarte mare amploare. Nu e de ajuns să îi faci unui client un layout pentru print, că, mai nou vrea și format ebook și ebook pentru Amazon și… cine știe, în curând vreun audiobook
Cu Calibre convertești din ce vrei în ce vrei.
Cu Stanza poți vedea .epub-uri
Din ce am săpat eu la Calibre, cel mai bine faci un fișier HTML 2.0 cu cartea
cu P fiecare paragraf, cu H1, H2, H3 pt titluri & subtitluri, ș.a.m.d. Calibre îl va transforma într-un epub de epub, cu TOC și tot ce trebuie, șii îi poți pune și o imagine de copertă.